In ultimul timp se vorbeste tot mai mult despre beneficiile acidului folic asupra femeilor insarcinate, mai exact, asupra copilasilor nenascuti. Orice femeie care planuieste sa ramana insarcinata stie ca printre masurile pe care trebuie sa le ia se numara si “tratamentul” cu suplimente de acid folic.
Mai putini stiu insa ca aceste suplimente le sunt necesare si barbatilor.
Acidul folic este o vitamina din grupul B, mai exact vitamina B9. Este importanta pentru dezvoltarea celulelor sanguine si pentru replicarea corecta a ADN-ului in diviziunea celulara. Astfel, ajuta la prevenirea malformatiilor la fat.
Dar pentru a avea un fat sanatos, este nevoie in primul rand ca celulele din care el ia nastere, ovulul si spermatozoidul, sa fie sanatoase. Tocmai de aceea, femeile care planuiesc o sarcina sunt sfatuite sa ia acid folic.
Insa exemplul lor ar trebui urmat si de viitorii tatici. Intre 1% si 4% din spermatozoizii unui barbat sanatos contin o anomalie cromozomiala. Daca unul din acesti spermatozoizi « defecti » fecundeaza ovulul, fie copilul se naste cu o boala genetica sau o malformatie, fie organismul femeii va elimina produsul de conceptie « defect », printr-un avort spontan in primele luni de sarcina.
Un spermatozoid contine (ca si un ovul) 23 de cromozomi. Cel mai adesea, anomaliile apar la nivelul cromozomului 21, rezultatul fiind o forma de sindrom Down.
Cercetatorii de la Universitatea California au descoperit ca barbatii care au o alimentatie saraca in folat (varianta naturala a acidului folic), au mai multi spermatozoizi cu anomalii cromozomiale. Au existat mai multe studii de genul acesta in trecut, insa acesta este primul care a realizat legatura dintre sanatatea tatalui si cea a copilului.
La studiu au participat 97 de barbati sanatosi, nefumatori, care nu avut niciodata probleme de fertilitate. Pe baza unor chestionare s-a stabilit modul de alimentatie al fiecarui subiect, apoi s-au comparat probele de sperma. Rezultatele au arat ca barbatii care aveau o dieta bogata in folat aveau cu 20% mai putini cromozomi « defecti » decat ceilalti.
Pana acum se punea un mare accent pe sanatatea mamei, ca fiind cel mai important factor ce influenteaza sanatatea copilului. Femeile sunt mereu sfatuite sa-si faca analizele, sa ia vitamine si sa se asigure ca sunt sanatoase inainte de conceptie. Iata ca si sanatatea partenerului este la fel de importanta.
In afara de suplimentele cu acid folic este indicat ca si el sa renunte la fumat, alcool si medicamente puternice inainte de conceptie, toate aceste substante avand capacitatea de a deteriora spermatozoizii, de a le scade numarul si mobilitatea.
Cea mai la indemana modalitate de a-ti imbogati dieta cu acid folic este prin folosirea suplimentelor alimentare, insa nu exista dovezi clare ca suplimentarea cu acid la barbati scade riscul bolilor congenitale si genetice. Pentru sanatatea tatalui si a viitorului copil este indicat ca vitamina sa provina in primul rand din alimentatie. Folatul se gaseste in fasole uscata, mazare, seminte de floarea soarelui, legume cu frunze verzi (varza, spanac etc).