„Orice numai sa fie sanatos”, acesta este raspunsul pe care il dau majoritatea taticilor cand sunt intrebati daca isi doresc fetita sau baietel. Este adevarat ca toti ne dorim im primul rand un copil sanatos si abia apoi ne gandim la sexul lui, insa majoritatea taticilor, in adancul sufletului, isi doresc un baietel pe care sa-l invete tot ce stiu, in care sa gaseasca un partener de joaca. Intuitiv, taticii stiu ca exista diferente intre a creste o fetita si a creste un baietel.
Orice sex va avea copilul tau, important este sa te implici in cresterea lui inca din primele zile. Numai asa poti fi sigur ca si peste cativa ani veti fi apropiati. Dar daca toti bebelusii au nevoie de aceleasi lucruri, pe masura ce cresc apar diferente intre baietei si fetite. In general se crede ca baiatul este mai apropiat de mama, iar fata este mai apropiata de tata. Fata de parintele de acelasi sex, copilul are un sentiment de admiratie, respect si vrea sa ii semene in toate. Fetita vrea sa fie frumoasa ca mama, vrea sa poarte tocuri si sa se machieze ca ea, baietelul vrea sa fie puternic si priceput ca tata. Relatia cu parintele de sex opus consta intr-o complicitate, o apropiere pe care copilul nu o poate avea cu cel in ochii caruia vrea sa fie perfect. Dar aceasta nu inseamna ca nu poti avea o relatie stransa cu baietelul tau. Probabil ca el tinde sa alerge la mama oricand are o problema, dar si tu trebuie sa fii aliatul lui.
Foarte important in relatia tata-fiu este jocul. Baieteii sunt inebuniti dupa jocurile care le ofera noi si noi provocari. Predispozitia sociala si biologica catre agresivitate, ierarhizare si putere trebuie sa se manifeste intr-un fel sau altul si este mai bine sa se manifeste in jocul cu tata decat in conflicte cu alti copii. Prin joc, baieteii invata sa-si tina in frau instinctele, sa-si stapaneasca agresivitatea intr-o proportie potrivita, sa-si stapaneasca frustrarea si sa-si foloseasca puterea fizica. Nu are rost sa mai spunem cat de importante sunt toate aceste abilitati in viata unui baietel si cat de mult il vor ajuta cand va deveni adult.
S-a dovedit deja stiintific ca mamele si tatii au moduri diferite de a se juca cu cei mici. Daca mama prefera jocurile pasnice, linistite, in mediul sigur al casei, tata prefera activitatile in aer liber si competitivitatea. Numai un tatic poate implini nevoia de joaca pe care o simte un baietel, iar complicitatea care se creaza intre cei doi prin joc este mai mult decat benefica si pe plan psihologic.
Niciun parinte nu trebuie sa uite ca baietii si fetele au valori diferite sau, mai bine zis, isi prioritizeaza in mod diferit valorile. Pentru fetite, cel mai important lucru sunt relatiile cu cei din jur. Pentru baieti, cea mai importanta este actiunea. Urmareste copii, la joaca, in parc. In primul rand, vei observa ca baieteii si fetitele nu se joaca impreuna decat foarte rar pentru ca au stiluri diferite de a se juca. In al doilea rand, vei vedea ca fetele se privesc in ochi destul de des si le vine mai usor sa faca concesii, doar de dragul de a se juca impreuna. Fetitelor nu le pasa ce fac atata timp cat sunt cu oamenii care le plac. Uitandu-te la grupul baietilor vei observa ca ei se privesc in ochi foarte rar sau deloc, de fapt, chiar evita sa se priveasca in ochi sau sa se atinga. Par foarte interesati de jucariile pe care le au si de ceea ce reusesc sa faca. Pentru baietii conteaza activitatea, actiunea mai mult decat compania in care sunt.
Baietii respecta si pun mare pret pe actiune, in timp ce cuvinetele le intra pe o ureche si le ies pe alta. Comunicarea nu este pentru ei atat de importanta ca pentru fetite. Din pacate, putini tatici cunosc aceasta diferenta si multi tind sa adopte un stil de educatie care este mai potrivit pentru fetite, adica un stil de educatie bazat pe vorba, pe discutii, si mai putin pe fapte. Multi tatici cred ca daca vorbesc cu cei mici pe un ton potrivit, ei vor intelege. Daca acest stil functioneaza, el functioneaza in special in cazul fetitelor. De aceea se spune ca baieteii sunt mai neastamparati si le fac parintilor mai multe probleme, pentru ca parintii nu reusesc sa le transmita in mod eficient ceea ce doresc sa le transmita.
Daca ai un baiaetel nu este suficient sa-i vorbesti despre alcool si pericolele lui. Oricate discutii ai avea cu el, daca te vede pe tine cu berea in mana, probabil ca va incerca si el aceasta bautura, mai repede decat te astepti, poate chiar la o varsta prea frageda. Ca tatic de baietel trebuie sa fii un model, sa fii exact asa cum ai vrea sa fie copilul tau in adolescenta sau la maturitate. Aminteste-ti ca el respecta si pretuieste actiunea, nu cuvintele.
Daca in cazul fetitelor mama este cea care trebuie sa fie un model, nu inseamna ca tu ai scapat de responsabilitati. Fetitele sunt mult mai receptive fata de cuvinte, discutii, explicatii. Fetitele, ca si femeile, sunt mai bune ascultatoare. Ele pretuiesc apropierea atat emotionala cat si fizica, gesturile de tandrete, cuvintele frumoase. Daca vrei sa ai o fiica adolescenta responsabila si cuminte, trebuie sa ai o relatie apropiata cu ea. iar daca vrei sa ai o relatie apropiata cu fiica ta adolescenta trebuie sa incepi inca din copilarie. Fii alaturi de ea inca din primele zile de viata si continua sa fii acolo in urmatorii ani, la bine si la greu. Poate ca jocul cu papusile nu este preferatul tau, dar asa cum te joci cu baietelul trebuie sa te joci si cu fetita. In timpul jocului pune-i intrebari, roag-o sa-ti explice ce face, cum le cheama pe papusi care este relatia dintre ele. Aminteste-ti ca fetitei ii plac mai mult conversatiile decat actiunea. Va fi mai mult decat fericita sa te puna in tema in legatura cu starea papusilor.
Daca baiatul invata de la tine cum trebuie sa se comporte la maturitate, fetita invata de la tine cum trebuie sa se comporte un barbat cu care va avea o relatie sentimentala. Se spune ca femeile isi cauta barbati asemanatori tatilor lor, lucru care nu este departe de adevar. In mare parte, relatiile pe care le va avea fetita ta depind de relatia pe care o are cu tine. Fetele tatilor agresivi si abuzivi invata fie sa accepte abuzul fie sa devina abuzive la randul lor. Fetele tatilor excesiv de gelosi invata ca gelozia excesiva este o parte normala dintr-o relatie si cu greu vor putea sa aiba relatii sentimentale sanatoase. Daca vrei un viitor normal pentru fetita ta, ai mare grija cum te comporti cu mama ei. Daca o respecti, o sustii si o iubesti pe mama ei, fetita ta va intelege ca o relatie sanatoasa se bazeaza pe aceste lucruri si va cauta un barbat care o respecta, o sustine si o iubeste, refuzandu-i pe cei abuzivi, gelosi sau violenti.
Oricare ar fi sexul copilului tau, datoria ta cea mai importanta este sa te implici in viata lui. Prin simplul fapt ca esti prezent in viata lui, ca esti un parinte full-time, te asiguri ca el beneficiaza de educatia de care are nevoie.
Un articol din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”