Desi exista voci care spun ca testul de paternitate ar fi devenit o moda in familiile din Romania, trebuie sa recunoastem ca el este o necesitate, o modalitate de rezolvare a cazurilor dramatice si nimeni nu-si doreste sa ajunga intr-o asemenea situatie. Testul se poate face atunci cand mama a avut contacte sexuale cu mai mult de un partener in perioada in care a fost conceput copilul sau atunci cand tatal nu vrea sa-si recunoasca fiul sau fiica. Uneori, testul de paternitate este cerut de instanta si reprezinta o dovada intr-un proces.
Testul de paternitate analizeaza, in cele mai multe cazuri, AND-ul copilului pentru a verifica identitatea tatalui sau. ADN-ul este codul genetic mostenit de la parinti, care da indicatii corpului nostru in ce priveste trasaturile: culoarea ochilor, parului si pielii, inaltimea, etc.
Desi, adesea, hotararea este luata pentru a satisface orgoliul unuia din parinti, trebuie tinut seama permanent de interesele copilului. El trebuie sa inteleaga ce inseamna acest test si care pot fi urmarile lui, pentru ca rezultatul poate avea un important impact emotional asupra copilului, mai ales daca acest rezultat intra in contradictie cu ceea ce el si stia si acceptase ca fiind adevarat.
Sunt testati mama, copilul si presupusul tata si toti trebuie sa–si dea acordul scris. Atunci cand copilul este minor, tutorele sau parintele care il are in grija va decide in locul lui. In cazul custodiei comune, ambii parinti trebuie sa isi exprime in scris acordul pentru testare.
Pentru efectuarea unei expertize de filiatie, cum se numeste testul in termeni legali, trebuie depusa o cerere la Institutul de Medicina Legala si achitata o taxa de expertizare. Aceasta taxa variaza in functie de metoda de expertizare aleasa. Celor care colicita testul li se prezinta tipurile de metode disponibile cu procentajul de raspuns si costul fiecareia.
Expertiza serologica este cel mai ieftin dintre teste, dar si procentajul de corectitudine este de numai 60%. In cazul in care inca mai exista incertitudini, se trece la expertiza in sistem HLA, care are o corectitudine de 90%. Cea mai mare acuratete, dar si cele mai mari costuri le are expertiza ADN, de altfel si cea mai des folosita dintre cele trei metode de testare a paternitatii. Rezultatele testului sunt comunicate solicitantilor in scris, teoretic, in zece zile de la data prelevarii probelor. Pa parcursul efectuarii analizelor se pot face expertize privind perioada de conceptie si evaluarea capacitaþii de procreare.
Concluzia de confirmare a paternitatii se formuleaza prin calcularea unei probabilitati de paternitate care poate atinge valori de peste 99,99%. In schimb, concluzia de excludere de la paternitate este absoluta, de 100%, atunci cand nu suficiente dovezi ca un barbat este tatal biologic si caracteristicile din profilul sau ADN nu corespund cu acele caracteristici paternale din profilul ADN al copilului.
In general, testul de parternitate se face in laboratoarele IML. El se poate efectua si in laboratoare private, insa in acest caz, rezultatele expertizei nu sunt admise ca proba in instanta.
Testul se poate face si inainte de nasterea copilului, insa nu se recomanda pentru ca riscurile sunt prea mari in comparatie cu beneficiile. Pentru obtinerea probelor in acest caz se folosesc doua metode. Amniocenteza se poate face intre saptamanile 14 si 20 de sarcina si consta in introducerea unui ac in uter, prin care se va scoate lichid amniotic. Exista riscul de avort spontan.
Cea de-a doua metoda, biopsia vilozitatilor coriale consta in prelevarea unor bucati de tesut prinse de pertele uterului, Se face prin introducerea unui ac prin vaginul femeii.
Un articol din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”