Te gandesti sa ai un singur copil? Afla cum sa cantaresti avantajele si dezavantajele asa incat sa iei decizia corecta, in ciuda sfaturilor primate din partea altora.
Ajunge sa mentionezi in treacat ca vrei un singur copil si esti bombardata cu tot felul de reactii: "Dar sunteti niste parinti asa de buni!", " Dar copilul tau are nevoie de un fratior!"
Multora le este greu sa ia decizia corecta in ce priveste numarul de copii mai ales daca primesc tot felul de sfaturi "bine intentionate" de la familie si prieteni. Psihologul Susan Newman crede ca raspunsul e simplu: "Trebuie sa te concentrezi asupra faptelor"
"Familia cu un singur copil este nucleul familial care inregistreaza cea mai mare crestere", explica Dr. Newman. In SUA sunt mai multe familiile cun un singur copil decat cele cu doi copii. Nu e deloc de mirare daca ne gandim la schimbarile culturale care au afectat institutia familiei in ultimii 20 de ani. In primul rand oameni se casatoresc mai tarziu si sunt mai in varsta atunci cand au primul copil. De multe ori pur si simplu nu au timpul necesar pentru a avea mai mult de un copil. Multe femei nasc primul copil la varsta la care mamele lor il nasteau pe al treilea sau al patrulea.
Uneori singurul motiv este lipsa energiei. Heidi MacPherson, mama a unui copil spune:"A fost foarte important pentru noi sa-i daruim ficei noastre intreaga noastra energie. Pentru ca suntem mai in varsta n-am fi avut destula energie pentru un al doilea copil".
Fara nici o indoiala femeile au acum mai multe optiuni in ce priveste viata profesionala. Din 1983 si pana acum s-a dublat numarul femeilor care lucreaza ca medici sau avocati. Interesul femeilor pentru cariera a schimbat institutia familiei. Femeile de azi au si alte scopuri in afara de a face copii. Din cauza unor factori precum educatia mai inalta si cariera multe din femeile care acum 20de ani ar fi facut doi copii, astazi aleg sa se opreasca dupa primul. In plus multe femei sunt constiente de faptul ca nu pot sa le faca pe toate, explica Dr. Newman. "Isi dau seama cat de mult le pot afecta fizic si psihic stresul si oboseala".
Un alt motiv pentru care exista tot mai multe familii cu un singur copil este … divortul. Adesea casniciile se rup in jurul pragului de sapte ani dupa nasterea primului copil dar inainte sa apara al doilea. Nu e de mirare ca a crescut numarul familiilor formate dintr-un singur copil si un singur parinte.
Lenere Shrieves mama unui singur copil isi aminteste de stresul la care era supusa din cauza stereotipurilor: "De-a lungul anilor, am auzit tot felul de replici: copiii unici sunt alintati, copiii unici cresc prea repede. Mi-am crescut singura fiica cu mare grija ca sa le arat tuturor ca se inseala". Ca toate prejudecatile, cele care inconjuara copii unici se bazeaza pe informatii invechite si fara baza stiintifica.
Multi parinti uita ca decizia de a avea un singur copil sau mai multi este doar a lor. Dr. Newman spune ca toti cunoscuti unui cuplu vor avea o parere, dar decizia nu trebuie sa o ia ei, ci parinti. "Un al doilea copil trebuie sa vina pe lume numai pentru ca vi-l doriti. El nu trebuie sa se nasca doar pentru a multumi pe cineva sau pentru a satisface asteptarile altcuiva".
Totusi oameni iau astfel de decizii din tot de felul de motive gresite. De exemplu, un cuplu care abia se gandeste la un al doilea copil poate fi usor influentat de bucuria unor prieteni care au un bebelus. A strange in brate un nou-nascut iti ofera un sentiment unic, darn u trebuie sa uiti de noptile nedormite si munca istovitoare.
Un alt motiv gresit pentru a avea un al doilea copil este concediu de maternitate. Din dorinta de a ajunge o super-mama, femeia de cariera poate avea sentimente contradictorii. "Un al doilea copil ii permite sa se retraga cu gratie din lumea afacerilor si sa scape de o parte din stress" explica Dr. Newman. In acest caz trebuie gasite motivele pentru care femeia nu este multumita de viata ei profesionala.
Uneori al doilea copil este dorit cel mai mult de primul copil, care are nevoie de un partener de joaca. Nu e usor sa rezisti rugamintilor lui, dar el nu trebuie lasat sa hotarasca in locul parintilor.
Deciziile legate de copii nu sunt usoare, mai ales atunci cand e vorba de marimea familiei. Te poate ajuta sa tragic aer in piept si iti oferi timpul de gandire necesar.