Hai sa ne intelegem: daca ai copii nu inseamna ca viata ta s-a terminat si ca trebuie sa te sacrifice complet din punct de vedere social. Cred in asta cu tarie, mai ales cand vine vorba de luatul mesei in oras, obicei care a devenit un adevarat hobby in familia mea. Vreau ca fetita mea sa poata aprecia mancarea buna si atmosfera unui restaurant bun, asa ca am tot plimbat-o prin restaurante inca de cand s-a nascut si chiar ne-am simtit bine.
Probabil te gandesti ca suntem o exceptie. Daca esti ca restul parintilor probabil ca demult nu te-ai mai aventurat, impreuna cu cei mici, mai departe de pizzeria de cartier. Iti amintesti zilele acelea cand mergeai la restaurante adevarate? Si nu ma refer la fast-food-uri de cartier, ma refer la restaurante adevarate cu fete de masa si ospatari adevarati.
Stiu, luna viitoare e ziua ta si planuiesti sa apelezi la un prieten care sa stea cu copiii. Dar ce mul mai e pana atunci! Ei bine, asta nu se poate numi viata sociala. Sa iei masa in oras cu un copil mic poate fi o provocare, darn u este imposibil. De obicei e chiar placut. E nevoie de putin exercitiu, dar merita efortul.
Iata aici tot ce stiu despre luatul mesei in oras, impreuna cu copiii.
Pregatirea
Lasa-ti temerile acasa. Multi oameni nu sunt deranjati de copii in restaurante atata timp cat cei mici nu ii dranjeaza. Nu vorbim de restaurantele din hoteluri de cinci stele. Exista in orice oras foarte multe restaurante excelente dar mai putin pretentioase, nu se poate sa nu gasesti si tu unul.
Nu iti fixa asteptari prea mari. Copilul tau n-o sa fie din prima perfect, linistit, curat si cuminte. A lua masa in oras cere exercitiu. Numai mergand cu copilul tau in restaurante il poti invata cum sa se poarte in astfel de ocazii.
Alege restaurantul potrivit. Restaurante cu specific romanesc si preturi moderate, cafenele la moda din zona universitatilor – toate acestea sunt alegeri bune. Te poti concentra mai ales pe restaurantele cu specific romanesc; sunt frecventate de obicei de oameni mai in varsta carora le plac copiii si nu vor fi deranjati.
Nu merge la restaurant cu un copil infometat. Ofera-i o gustare in drum spre restaurant. Nu indeajuns incat sa fie satul, ci atat cat sa nu fie infometat cand ajunge la restaurant. Altfelisi va pierde rabdarea cat asteptati mancarea. Poti de asemenea sa-i ceri ospatarului putina paine prajita cand ajungi.
Pregateste cateva provizii (jucarii, carti de colorat). Umple-ti buzunarul cu abtipilduri, tatuaje, guma de mestecat – orice lucru care poate tine copilul ocupat un timp, dar care sa nu fie mare, zgomots sau murder.
La restaurant
Nu incerca sa te furisezi inauntru cu copilul. Incearca sa obtii bunavointa ospatarilor. Fa-i cunostinta celui care va conduce la masa cu cel mic si spune-i: "Maria a auzit ca aveti cea mai buna inghetata si abia asteapta sa guste". Ospatarul va vedea cat de dragut este copilul, se va juca putin cu el, iar apoi va face tot posibilul ca vizita voastra acolo sa mearga cat mai bine.
Alege o masa cat mai apropiata de usa. Daca cel mic incepe sa planga, ia-l afara si spune-i ca nu veti intra inapoi in restaurant pana nu se calmeaza.
Faceti o plimbare imediat dup ace ati dat comanda. Puteti merge putin pe afara, in apropierea restaurantului. Asa vei fi sigura ca cel mic nu se plictiseste prea tare.
Fixeaza limite pana la care copilul sa poate merge. Copiii nu pot sta prea mult intr-un singur loc. In mod sigur, micutul tau va vrea sa ridice de pe scaun la un moment dat. Explica-i ca poate sa stea in jurul mesei, dar nu poate sa mearga pe culoar sau la alte mese.
Acopera masa si zona din jurul scaunului. E foarte posibil ca cel mic sa verse ceva. Ia cu tine o plasa mai mare sau o bucata de nylon, mai ales daca restaurantul ales are covoare si fete de masa scumpe.
Cand comanzi, nu-l uita pe cel mic. Copilul tau se va simti important daca vei comanda ceva special pentru el, mai ales daca il lasi pe el sa-si aleaga mancarea. Copiilor le plac mancarurile formate din bucati mici (paste, fasole, mazare, fructe taiate in bucati).
Lasa-l sa guste din mancarea ta. Daca privesti luatul mesei ca pe o aventura, in curand sic el mic va gandi la fel.
Ofera-te sa ajuti la curatatul zonei de sub scaunul copilului. Ospatarul va refuza (nu da bine sa-ti pui clientii sa umble in genunchi pe sub scaune), dar va aprecia gestul.
Cateva sfaturi
Relaxeaza-te. Si incearca sa te simti bine. Nu uita: doua reguli nu trebuie inculcate atunci cand iei masa in oras cu copiii.
Niciodata sa nu schimbi scutecul copilului la masa. Niciodata.
Lasa un bacsis mare.