Familiile cu un singur copil sunt din ce in ce mai numeroase. Iata informatiile de care ai nevoie pentru a scapa de prejudecatile celor care cred ca stiu mai bine de ce are nevoie familia ta.
Cei care au un singur copil nu inteleg de ce toata lumea ii indeamna sa mai faca unul, cand toate studiile arata ca familiile cu un singur copil inregistreaza cea mai mare crestere. In general se crede ca toti copii singuri la parinti sunt alintati, singuratici sau egoisti. Acestea sunt doar prejudecati. Personalitatea copilului se dezvolta in functie de educatia pe care o primeste si nu are nicio legatura cu faptul ca are sau nu frati.
Deci, cand cineva, poate chiar mama ta, socrii sau prietenii, te indeamna sa mai faci un copil, gandeste-te la informatiile stiintifice legate de copii, nu la mituri sau prejudecati.
Mit: Copii unici sunt agresivi si autoritari.
Fapt: Copii unici vor invata repede ca incercarile de a face pe seful, care pot sa dea roade acasa, nu le vor adduce niciun beneficiu in relatia cu prietenii. Iar o atitudine agresiva ii va exclude rapid din cercul de prieteni. Tocmai pentru ca nu au frati, copiii unici vor sa se faca placuti si sa fie inclusi intr-un grup.
Mit: Copiii unici prefera activitatile solitare, ne-competitive, deoarece petrec mult timp singuri.
Fapt: Aceasta preferinta a unora din copii este legata mai mult de clasa sociala decat de marimea familei. Interesul fata de asemenea activitati provine din valorile parintilor si stilul de viata al paturilor mijlocii si superioare ale societatii.
Mit: Toti copiii unici au un prieten imaginar ca sa compenseze lipsa de companie.
Fapt: Nu exista dovezi stiintifice in sprijinul acestei afirmatii. Jerome Singer, profesor de psihologia copilului la Universitatea Yale confirma ca nu numai copii unici, cei izolati sau cu handicap isi creeaza prieteni imaginari. "Prietenii imaginari indeplinesc o nevoie a copilului – ii usureaza singuratatea, ii alina teama, compenseaza sentimentele de slabiiune fata de adulti sau fata de alti copii". Orice copil poate avea asemenea nevoi.
Mit: Copiii unici sunt alintati
Fapt: Faptul de a fi sau alintat este destul de subiectiv. Cand a intrat in vigoare "legea copilului unic", chinezii se temeau ca vor creste o generatie de mici tirani. Dupa 20 de ani au descoperit ca acei copii nu erau mai alintati si nu avea relatii mai dificile cu prietenii decat copii din familii numeroase.
Mit: Copiii unici sunt egoisti.
Fapt: Intr-un anumit moment fiecare copil va crede ca lumea se invarte in jurul lui. "Sa fii egoist inseamna sa te gandesti la tine, in opozitie cu ceilalti", spune dr. Michael Lewis professor de pediatrie si psihiatrie la facultatea de medicina din New Jersey "Copiii nu sunt capabili sa se gandeasca si la ceilalti. De aceea vor parea egoisti. Sunt perioade in viata noastr – de exemplu, adolescenta – cand ramanem fara energie. Schimbarile hormonale din timpul adolescentei ne coplesesc, asa incat nu mai avem energies a ne gandim si la ceilalti." Toti parintii trebuie sa se astepte la comportamente egoiste din partea copiilor lor; aceasta face parte din procesul de maturizare.
Mit: Copiii unici vor sa obtina ce isi doresc, cu orice pret.
Fapte: Copiii care au frati au mai des prbleme in acest sens pentru ca sunt fortati sa imparta jucariile, televizorul si parintii. Deejay Schwartz educator intr-o gradinita, a observat ca "Tocmai cei care au fost mereu in competitie cu fratii, incearca sa obtina cu orice pret ceea ce isi doresc, sa fie mereu primii, sa strige mai tare pentru a se face auziti. Copiii unici sunt obisnuiti sa fie ascultati atunci cand au ceva de spus, de aceea sunt mai calmi si mai rabdatori"
Mit: Copiii unici depind de altii
Fapte: Pentru ca sunt indrumati de adulti si pentru ca nu au parte de sprijinul fratilor, copiii unici sunt mai increzatori in fortele proprii si mai independenti decat cei care au frati care sa-i apere.
Mit: Copiii unici se maturizeaza prea repede.
Fapte: Copiii care au frati se inteleg mai bine cu fratii decat cu parintii, pe cand copilul unic isi petrece mai mult timp in compania adultilor. Rezultatul este ca ei copiaza coportamentul si vorbirea aultilor, devin mai rationali si mai pregatiti pentru a da piept cu viata. Ceea ce, in mod sigur, e un lucru bun.
Miturile se nasc usor si dispar greu, dar cei care detin informatii corecte pot sa treaca cu vederea sfaturile "binevoitorilor" care isi imagineaa ca stiu totul despre copii si familie. Exista tot mai multe familii cu un singur copil si se pare ca numarul lor este in continua crestere.