Ecografiile au aratat ca unii fetusi de sex masculin au erectii inca de la sapte saptamani de sarcina. Se crede ca si fetitele pot sa aiba secretii vaginale lubrifiante inca dinainte de nastere. La bebelusii de opt luni, unii parinti au observat miscari si atingeri ale organelor genitale, care de catre adulti pot fi catalogate drept masturbare.
Lasand la o parte aceste afirmatii care pot parea mai mult sau mai putin fanteziste, trebuie stiut ca inca din primele luni de viata bebelusii sunt fiinte sexuale. Nu sunt constienti de sexualitatea lor si nu inteleg sexul asa cum il intelegem noi, adultii, dar isi pot da seama ca anumite atingeri sau miscari le provoaca placere.
Parintii sunt socati, si pe buna dreptate, sa afle ca este normal ca bebelusii lor sa-si exploreze corpul si senzatiile provocate de atingerea organelor genitale. Prima reactie este aceea de a intra in panica. O reactie normala, dar care nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Bebelusii sunt foarte curiosi si lipsiti de inhibitii. Sunt dornici sa exploreze tot ceea ce ii inconjoara si vor incepe cu propriul corp. Oricat de socata ai fi sa-ti vezi copilul atingandu-si partile intime este extrem de important sa-ti contolezi reactiile. Spunandu-i ca e rusine, tipand, pedepsind, nu faci decat sa derutezi copilul, ceea ce ar putea duce mai tarziu chiar la disfunctii sexuale. Sexualitatea se dezvolta in acelasi fel ca si limbajul sau alte ablitati: prin experimente.
Desi acest comportament este perfect normal, nu inseamna ca trebuie sa-ti lasi copilul sa “experimenteze” chiar oriunde si de fata cu oricine. Micutul trebuie sa stie ca fiecare persoana are parti intime si ca acestea nu trebuie expuse sau atinse in public. Se poate sa dureze ceva pana cand copilul va intelege diferenta dintre public si privat, dar cu rabdare ii poti transmite ideea.
In acelasi timp, la unul sau doi ani, copii incep sa fac diferenta intre sexe si isi asuma rolul corespunzator: fetitele se joaca cu papusi, iar baieteii cu masinute si roboti. Insa de multe ori, se comporta astfel, pentru ca nu li se da voie sa fie altfel. Daca fetita ta este inconjurata de papusi se va juca cu ele, pentru ca altceva nu are la dispozitie. La fel si in cazul baieteilor. Insa interesul pentru preocuparile sexului opus exista si se va manifesta daca apare o ocazie favorabila: fetita va dori sa se barbiereasca asa cum face tati, baietelul va dori sa-si faca unghiile ca mami. Este normal, ca parinte sa te indoiesti de sexualitatea baietelului cand vezi ca este atras de papusi si vrea sa-si dea cu ruj, insa astfel de griji nu-si au locul. Din nou, copilul exploreaza lumea din jurul lui. Este vorba doar de o incercare de a intelege cum sta treaba cu sexul opus. Aici, relatia cu parintele de sex opus este foarte importanta. Baietelul va incerca sa o protejeze pe mami, asumandu-si rolul de barbat in prezenta ei, iar fetita va vrea sa aiba grija de tati, pregatindu-i masa sau asezandu-i cravata.
Ne asteptam ca cei mici sa aiba probleme sau intrebari legate de sex si stim ca la un moment dat vom ajunge la discutia atat de temuta. Insa nu ne asteptam ca aceste griji sa inceapa la un an, poate chiar inainte. Insa educatia sexuala incepe chiar si la varsta foarte fragede si reactiile tale in aceste momente pot sa influenteze mult comportamentul de adult al copilului.
Un articol din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”