Perioada sarcinii este plina de schimbari, atat fizice cat si psihice. Sanii viitoarei mamici incep sa creasca, burtica ii devine tot mai rotunda, iar dispozitia ei este la fel de schimbatoare ca vantul. Aceste schimbari se extind si pe plan sexual, iar libidoul fluctueaza pe parcursul celor noua luni de sarcina.
Unele gravide isi „ataca” partenerul de cate ori il vad si il ademenesc in pat, pe cand altele vad sexul ca o corvoada si prefera sa faca orice altceva numai sa nu ajunga in pat.
Schimbarile libidoului sunt adesea motiv de ingrijorare pentru mamicile care isi vad relatia de cuplu amentintata. Insa trebuie stiut ca aceste modificari sunt perfect normale in timpul sarcinii si, mai ales, sunt trecatoare.
Termenul de libido este folosit pentru a descrie dorinta si nevoia de sex a unei persoane. Libidoul este cel care te impinge sa-ti gasesti un partener, apoi sa faci copii. De fapt, daca nu ar exista libidoul, nici unul dintre noi nu ar mai fi acum aici. Nevoia de sex este influentata de mai multi factori, dar este in primul rand dictata de hormoni.
In momentul cand ajungi la pubertate, creierul comanda inceperea secretiei de hormoni sexuali. Acestia sunt hormoni care produc ovulatia, menstruatia si dorinta de sex. La femei, libidoul este legat de nivelurile de estrogen si progesteron, insa si starea psihica are o mare importanta.
De-a lungul sarcinii, vei observa ca libidoul se modifica. In unele zile te simti foarte sexy, in alte zile mai degraba ai spala toaleta decat sa faci dragoste. Sunti schimbari perfect normale, care fac parte din (ne)placerile sarcinii. Deci, fie ca libidoul tau este la maxim sau la minim, nu-ti face griji. Nu e nimic in neregula cu tine.
In primele trei luni de sarcina, cand greturile si oboseala sunt principalele preocupari, libidoul este practic egal cu zero, insa din trimestrul al doilea, majoritatea gravidelor observa o crestere a dorintei de sex. Nivelul crescut de estrogen si progesteron este menit sa sustina sarcina, insa un efect secundar este cresterea libidoului. La nevoia tot mai mare de sex se adauga si alti factori care fac « intalnirile » cu partenerul tot mai placute :
- sensibilitatea crescuta a sanilor
- fluxul crescut de sange in zona pelvisului
In general, libidoul femeii insarcinate este foarte scazut in primul trimestru, creste in al doilea, si scade din nou in al treilea, cand burtica e deja mare si nasterea se apropie.
Desi majoritatea gravidelor se lasa purtate de valul de hormoni, unele nu par sa fie foarte interesate de sex. Chiar daca inainte de sarcina aveau un libido destul de mare, unele viitoare mamici nici nu vor sa auda de sex, spre marea dezamagire a partenerilor. Daca este si cazul tau, asta nu insemana ca e ceva in neregula cu tine. Si libidoul scazut este perfect normal in timpul sarcinii, chiar daca ai trecut de primul trimestru, de greturi si oboseala.
De aceasta data, vinovat este mai mult psihicul. Sa te pregatestui pentru venirea lui bebe deja este o incercare dificila care nu te lasa sa te concentrezi pe nimic altceva. In plus, corpul tau nu mai este cum era inainte de sarcina. In afara de burtica tot mai mare, ai si cateva kilograme in plus, care nu te lasa sa te simti atat de sexy cum te simteai odata. La acestea se pot adauga vergeturile, cloasma, cosurile si o multime de alte mici neplceri ale sarcinii, care, impreuna, modifica imaginea pe care o aveai despre corpul tau.
Desi medicii spun foarte clar ca fatul nu este deloc in pericol daca mama si tata au relatii sexuale, unele femei, si chiar unii barbatii, inca se tem sa nu-i faca rau copilului si desi, creierul tau stie ca nu-i niciun pericol, instinctul matern te face sa-ti refuzi partenerul.
Ce e de facut ? Vorbeste cu partenerul si gasiti noi modalitati de a va manifesta sexualitatea. Cautati noi pozitii sexuale, care sa te ajute sate simti confortabil si nu face nimic din ceea ce iti provoaca dureri sau nu iti face placere. Daca modificarile libidoului sunt atat de mari incat te ingrijoreaza, nu te sfii sa ceri parerea medicului. Sexualitatea este o parte importanta a vietii noastre si nu exista motive de rusine. O discutie cu o persoana avizata te poate asigura ca nu exista complicatii.
Pana la urma vine si momentul mult asteptat, ajungi acasa cu bebelusul tau si vine timpul sa iti reincepi viata sexuala normala. Numai ca nu e chiar atat de usor. Chiar daca corpul tau s-a vindecat dupa nastere si, din punct de vedere fizic, ai fi gata sa revii la o viata normala, se gasesc intotdeauna lucruri care iti strica planurile.
In primul rand, este vorba de stresul si oboseala fizica pe care le presupune ingrijirea unui nou-nascut. Aici lucrurile sunt simple. Chiar si cei care nu au copii isi pot imagina cu usurinta ce inseamna sa te trezesti in fiecare noapte de cateva ori, sa supraveghezi copilul neincetat, in timp ce te ocupi de treburile casnice.
In al doilea rand, atotprezentii hormoni isi fac din nou de cap. Estrogenii si progesteronii care zburdau prin corpul tau in timpul sarcinii acum par sa se fi ascuns bine de tot. Dupa nastere, nivelul acestor hormoni scade, ceea ce inseamna ca si libidoul se diminueaza. Natura a creat corpul femeii asa incat, in primele saptmani si luni dupa nastere, principala ei grija sa fie copilul. Este o modalitate de a asigura supravietuirea speciei. Astfel, hormonii feminini se diminueaza si locul lor este luat e hormonii materni care o fac pe mamica sa se ocupe in primul rand de copilul ei, sa-l alapteze, sa-l ingrijeasca, deci sa-i asigure supravietuirea. O femeie care tocmai a nascut este in primul rand mama si abia apoi sotie, motiv pentru care s-ar putea sa devii mai rece cu partenerul tau. Suntem programate genetic sa ne comportam asa. Daca privim lucrurile astfel, lipsa libidoului dupa nastere, nu este deloc de mirare.
Ce poti face ? In primul rand sa comunici cu partenerul. Probabil ai auzit asta de atatea ori incat ti se pare un cliseu, insa este purul adevar. O relatie stransa se poate mentine si prin discutii, mangaieri, atingeri non-sexuale. Pana la urma, libidoul va reveni, pentru ca tot natura ne-a creat astfel incat, dupa ce am asigurat supravietuirea unui copil, sa ne dorim altul.
Un articol din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”