Trecerea de la copilarie la adolescenta ar putea sa puna la grea incercare abilitatile tale de comunicare si relatia dintre tine si copilul tau. Pentru ca in adolescenta este greu sa pornesti dintr-o data o discutie legata de sex, educatia sexuala trebuie inceputa din timp, asa incat acest subiect sa nu fie un tabu in familie.
Multe persoana considera ca sexul este ceva intim care nu trebuie discutat in public. Dar astazi, existenta bolilor cu transmitere sexuala a adus discutiile pe teme sexuale in orice casa. Astazi niciun parinte nu mai poate evita discutiile despre sex. Macar pentru linistea ta este important sa-i transmiti copilului principalele puncte legate de educatia sexuala.
Intre doi si patru ani, copiiii incep sa puna intrebari legate de lumea din jur, si in mod sigur vor aparea si intrebari legate de diferentele dintre baieti si fete. Organele genitale sunt pentru copii ca si nasucul sau manutele. Nu reprezinta deloc o zona rusinoasa si nu sunt legate de niciun tabu. Nu trebuie sa eviti intrebarile sau sa-i refuzi raspunspurile caci va crede ca exista un secret legat de organele genitale. Oricum va afla ce e cu ele pe masura ce creste, deci e mai bines a afle de la mama decat din alta parte.
O intrebare precum “De unde vin copii?” necesita un raspuns diferit in functie de varsta. Oricum, raspunsul trebuie sa fi simplu si pe intelesul copilului. Dar intotdeauna trebuie sa contina numai adevarul. Nu este nevoie sa acoperi intregul domeniu al sexului printr-un singur raspuns ci doar intrebarea care tocmai ti-a fost pusa. Daca satisfaci curiozitatea de moment a copilui este de ajuns. Procesul nasterii unei noi finite este destul de complicat, deci nu are rost sa-i spui mai multe decat trebuie, pentru ca nu vei reusi decat sa-l incurci si mai rau.
Uneori este posibil ca cel mic sa puna aceeasi intrebare de doua sau trei ori. Parintii vor crede, in mod natural, ca devine obsedat de sex. Motivul este mai simplu de atat. A uitat raspunsul si vrea sa i se spuna din nou. Dupa ce se gandeste la raspunsul tau probabil ca va reveni din nou si cu alte curiozitati.
In jurul varstei de trei ani, copilul devine constient ca este baietel sau fetita. Intelege ca are ceva in plus sau in minus fata de fratiorul sau surioara lui. Pentru a-l face sa inteleaga mai bine ce se intampla cu corpul lui explica-i ca baieteii vor ajunge ca tati, iar fetitele ca mami.
De la doi-trei ani, copilul va incepe sa-si exploreze organele genitale asa cum isi exploreaza si celelalte parti ale corpului: nasucul, gurita, manutele, piciorusele. Multi parinti devin jenati si ingrijorati din aceasta cauza. Copilul nu trebuie amenintat sau certat fiindca si-a atins organele genitale. Asemenea comportamente din partea parintilor nu fac decat sa trezeasca teama, frustrarea celui mic, care va crede ca anumite parti ale corpului sunt “murdare”.
Unii parinti considera ca atingerea excesiva a organelor sexuale este semnul unei boli si alearga la medic, doar pentru a li se spune ca nu este nimic in neregula cu cel mic. Explorarea organelor genitale de catre un copil este ceva normal si nu reprezinta un comportament periculos. Copilul nu trebuie certat pentru asta. Din contra, trebuie sa i se respecte intimitate si sa i se dea ocazia de a-si explora corpul.
Un lucru care, din contra, ar trebui sa te ingrijoreze este lipsa intrebarilor legate de sex. Daca cel mic nu pune asemenea intrebari inseamna ca probabil comportamentul distant al parintilor il face sa se rusineze de asemenea subiecte. Sau poate considera ca primeste suficiente informatii de la colegii si prieteni, informatii care, aproape sigur, sunt incomplete si eronate. Sau poate ca a auzit in unele conversatii ale adultilor ca tot ce tine de sex este rusinos si nu trebuie discutat. Este imposibil ca un copil sa nu aiba curiozitati legate de sex si pentru a-l lamuri nimic nu este mai potrivit decat o discutie cu mama sau tata. Daca el nu intreaba, atunci parintii trebuie sa aduca vorba, ca din intamplare. In niciun caz copilul nu trebuie lasat sa ajunga la pre-adolescenta fara o discutie despre sex. Fetitele trebuie sa afle din vreme despre menstruatie, baieteii trebuie sa stie ce sunt « visele umede », pentru ca la momentul respectiv sa nu fie luati prin surprindere.
Daca in copilarie nu li s-au transmis copiilor informatiile necesare despre sex, in adolescenta va fi mult mai greu sa inepi cu ei educatia sexuala. Adolescentii se rusineaza cand vine vorba sa discute asa ceva cu mama si tata, mai ales daca prima conversatie pe teme sexuale are loc foarte tarziu.
O educatie sexuala solida incepe de la trei-patru anisori, mai intai cu explicarea diferentelor dintre fetite si baietei, apoi cu explicarea felului cum vin pe lume copiii, apoi cu explicarea actului sexual si a schimbarilor aduse de pubertate. Discutiile timpurii despre sex nu numai ca ii ofera copilului informatii corecte, dar il ajuta sa se apropie de parinte si sa aiba incredere in el. Astfel, cresc sansele ca in adolescenta sa apeleze la parinte, si nu la prieteni, atunci cand are o problema legata de viata sexuala.