Decalotarea nu exclude aparitia fimozei
Fimoza inseamna situatia in care preputul este stramt si nu poate fi retras la baza glandului, de unde rezulta imposibilitatea decalotarii. Aceasta afectiune se poate afla la originea unor infectii si a unor posibile perturbari ale vietii sexuale la varsta adulta. Totusi, se stie astazi ca decalotarea precoce nu impiedica aparitia fimozei.
O problema care dispare de la sine
Sub efectul cresterii penisului si al micilor erectii care se petrec incepand chiar cu primele luni de viata, deschiderea preputului de largeste spontan si aderentele existente la nastere dispar progresiv. Daca acestea persista dincolo de varsta de 3 ani, medicul poate recomanda, in functie de necesitati, un decalotaj sub anestezic local, o mica incizie sau, in caz de fimoza, o circumcizie.
Reguli de igiena
Daca pentru un adolescent sau un adult este necesara o decalotare in timpul toaletei intime, un bebe nu trebuie supus unui astfel de tratament pentru a i se asigura o igiena locala adecvata. Stergerea sau spalarea organelor genitale si a funduletului sunt suficiente.
Complicatii posibile
Stresanta pentru mamici – care au teama naturala de a nu rani copilul – aceasta operatiune este dureroasa pentru copii si poate duce la aparitia unor complicatii grave: hemoragii, edeme, infectii si, in timpul cicatrizarii, aparitia unor zone de fimoza. Ivirea unui tesut cicatricial obliga la realizarea unei interventii chirurgicale pentru „eliberarea” preputului, iar sugarul va resimti dureri intense de fiecare data cand, in urmatoarele 24-48 de ore care urmeaza, va face pipi.
Cateodata, preputul este atat de stramt incat nu-l mai puteti recalota. Aceasta problema, numita parafimoza, necesita consultarea urgenta a pediatrului, care va reaseza la loc preputul. Atentie! Manevra este extrem de dureroasa, asa ca feriti-va sa ajungeti in aceasta situatie.
Avand in minte toate aceste riscuri posibile, este bine sa va pastrati o atitudine ceva mai rezervata in privinta decalotarii si sa evitati complicatiile.