Sifilisul sau luesul congenital este o infectie grava, cu potential letal, intalnita la sugari. O mama insarcinata, care sufera de sifilis poate transmite boala copilului sau la nastere sau prin schimburile care au loc intre corpul ei si cel al fatului, pe timpul sarcinii.
Sifilisul congenital este provocat de spirochetul Treponema pallidum, transmis de la mama la fat, fie in timpul nasterii, fie in timpul sarcinii. Dintre copiii infectati in viata intrauterina, aproape jumatate mor la scurt timp inainte sau dupa nastere.
Desi sifilisul poate fi vindecat, prin tratamente corespunzatoare, daca este descoperit si se intervine din timp, boala este tot mai frecventa la femeile insarcinte. In astfel de cazuri, sifilisul lasat netratat poate sa duca la pierderea sarcinii, nastere prematura, nasterea unui copil mort sau moartea nou-nascutului la scurt timp de la nastere. Conform statisticilor, 40% dintre gravidele cu sifilis nasc copii morti, 40-70% dintre supravietuitori sunt infectati, iar dintre acestia, 12% mor in in primele zile de dupa nastere.
Unii nou-nascuti infectati de catre mama au simptome la nastere, dar la multi dintre ei, simptomele apar abia mai tarziu. Bebelusii netratati pot sa aiba malformatii, intarzieri grave de dezvoltare, crestere incetinita, convulsii, dar si multe alte probleme: eczeme, febra, ficat si splina umflate, anemii, icter. Sancrul sifilitic (ulceratiile) de pe pielea nou-nascutului este contagios si usor de observat. De aceea, foarte rar se intampla ca bebelusii sa nu fie diagnosticati de la nastere si sa ajunga in ultimele faze ale bolii, cand apar probleme osoase, ale ochilor, dintilor, urechilor si creierului.
Din pacate, uneori, sifilisul congenital poate fi asimptomatic. Din fericire, analizele de dupa nastere, vor arata ca exista aceasta infectie, deci majoritatea copiilor infectati sunt depistati la timp. Atunci cand simptomele sunt prezente la nastere sau apar in primii doi ani de viata, vorbim de sifilis congenital precoce. Copiii cu infectie precoce sunt prematuri, au ficatul si splina marite, anomalii ale scheletului, prneumonie congenitala si sancre pe piele.
Simptomele sifilisului congenital:
- Anomalii ale scheletului. Daca nu sunt vizibile cu ochiul liber, se pot observa prin radiografie;
- Triada Hutchinson, un set de trei simptome: surditate, dinti de tip Hutchinson, keratita intersititala. Dintii Hutchinson sunt mai mici si mai spatiati cu incisivi superiori distantati, ascutiti si curbati, cu forma de carlig. Keratita interstitiala este o inflamatie a corneei, care poate sa duca la cicatrici si orbire;
- Molari in forma de duda, cu mai multe protuberante mici;
- Frunte bombata;
- Maxilar slab dezvoltat;
- Hepatomegalie si splenomegalie;
- Tibia in forma de sabie;
- Anemie;
- Noduli limfatici umflati;
- Icter;
- Pseudoparalizie;
- Rinita cronica, care duce, in timp la o deforma a nasului, numita “nas in sa”;
- Ragade – cicatrici liniare la colturile gurii si langa nas, provocate de infectia bacteriana a leziunilor pielii.
Diagnosticarea precoce a mamei are urmari benefice asupra sanatatii copilului. Tratamentul poate impiedica transmiterea sifilisului la fat, mai ales daca mama este tratata inaintea saptamanii 16 de sarcina. Sansele de a transmite boala la copil sunt mai mari daca mama se afla in prima faza a bolii, dar sifilisul poate fi transmis la fat in orice stadiu al sarcinii sau in timpul nasterii. Totusi, o femeie aflata in faza a doua a bolii, poate preveni transmiterea bolii la fat, daca se trateaza inaintea ultimei luni de sarcina.
Nou-nascutul deja infectat poate fi tratat cu antibiotice, ca si adultii, dar este posibil ca simptomele pe care le prezinta deja sa fie permanente.
Pentru a preveni toate aceste neplaceri, este de ajuns un prezervativ, care scapa de boala nu numai copilul ci si mama. Orice boala cu transmitere sexuala, inclusiv sifilisul necesita tratament medical urgent la orice persoana, cu atat mai mult la femei insarcinate. O femeie responsabila evita sarcina atata timp cat sufera de un BTS. Dupa vindecarea completa a bolii, se poate obtine o sarcina sanatoasa si, mai ales, un copil sanatos. Foarte importante sunt si controalele medicale prenatale. Analiza VDRL, care depisteaza sifilisul trebuie facuta de orice gravida. Ea ajuta la depistarea mamelor infectate, la tratarea lor si reducerea riscului de a infecta fatul. Mamele care se trateaza in timpul sarcinii au sanse minime de a naste copii infectati.
Un articol din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”