Una din multele nelamuriri pe care le au tinerii parintii se refera la ingrijirea zonei genitale a nou-nascutilor. Este o zona foarte sensibila, foarte predispusa infectiilor, problemelor dermatologice si care trebuie sa primeasca ingrijirea cuvenita. Igiena este importanta, dar nici spalarea in exces nu este buna, deci trebuie gasit un anumit echilibru.
Regulile de igiena genitala sunt diferite de la baietei la fetite, caci fiecare are propriile nevoi. La fetite, spre sfarsitul primei saptamani de viata pot sa apara secretii mucoase, uneori cu urme de sange, care pot sa persiste chiar pana la o luna. In tot acest timp, zona genitala poate sa fie umflata si rosie. Oricat de ciudat ar parea, este perfect normal si nu trebuie sa te ingrijorezi. Cauza principala este expunerea fetitei la o cantitate excesiva de hormoni feminini, primiti de la mama, inainte de nastere.
Uneori secretiile dispar in 2-3 zile, alteori dureaza saptamani intregi. Ele nu sunt motiv de ingrijorare, insa pana cand dispar, igiena genitala trebuie facuta cu atentie maxima, pentru ca riscul de infectii este mai mare. Scutecul se schimba imediat ce a fost umplut, pentru ca in contact cu urina si fecalele, vaginul fetitei se poate infecta. De altfel, bacteriile tractului digestiv provoaca vaginite si la femeile adulte, nu numai la bebelusi. Daca secretiile cu urma de sange nu inceteaza la o luna dupa nastere, trebuie consultat medicul pediatru.
Chiar si dupa disparitia secretiei, zona genitala a fetitei ramane una sensibila si cu rezistenta mica la infectii. Cea mai des intalnita boala feminina la nou-nascuti este vulvita, adica inflamatia organelor genitale externe.
Pentru a preveni vulvita, zona genitala trebuie mentinuta cat mai curata si calda. La fecare schimbare de scutec, fetita trebuie spalata bine, cu apa calda si cu miscari blande. Igiena zonei se face dinspre fata inspre spate, ca si la femeile adulte, pentru ca bacteriile tractului digestiv sa nu intre in contact cu vaginul sau vulva.
Spalarea se poate face fie sub jet de apa, fie cu o carpa moala sau un tampon de vata inmuiat in apa. Cu un tampon de vata curat si umed se sterge si zona dintre labii, unde se pot acumula ramasite de la pudra de talc, creme sau uleiuri.
Poate ca sapunurile ar putea lupta mai bine impotriva bacteriilor, insa ele nu sunt foarte indicate pentru ca usuca pielea din jurul zonei genitale si mucoasa genitala. Sapunul trebuie folosit doar o data la 4-5 zile, ca si celelate produse cosmetice pentru bebelusi. Desi sunt mai blande decat cosmeticele pentru adulti, acestea nu sunt chiar atat de indicate pe cat ne transmit producatorii lor. Orice produs cosmetic contine substante chimice, care, in contact cu pielea unui nou-nascut pot da reactii alergice. Riscul este cu atat mai mare daca vorbim de zona genitala a fetitelor.
Uleiurile, cremele si pudrele trebuie folosite numai atunci cand este nevoie, adica atunci cand apar iritatii din cauza scutecului sau cand pielea devine foarte uscata.
Dupa spalare, zona genitala a fetitei se usuca prin tamponare usoara cu un prosop moale si curat. Nu ai voie sa freci zona pentru a nu produce iritatii. Orice produs, fie cosmetic, fie medicament trebuie aplicat pe organele genitale numai la indicatia medicului, altfel reactiile alergice pot fi grave.