LA MULTI ANI!
Sa cresti sanatos si in armonie, puisor! Cei doi ani par sa fi trecut in mare graba. Parca ieri era o mogaldeata care te-a facut sa lacrimezi de bucurie. Si, cand te gandesti cate a invatat copilul tau in acest timp, te cuprinde mandria si esti fericita. Felicitari, mami, felicitari tati!
Ce a mai invatat copilul tau
Dupa varsta de 2 ani, copilul incepe sa vorbeasca despre el insusi, iar jumatate din ce vorbeste poate fi inteles. El poate acum sa construiasca propozitii care cuprind substantive, adjective si verbe. Rosteste propozitii de doua-trei cuvinte de genul: „Afara este cald”, „Mama face mancare”. Poate numi cel putin 6 parti ale corpului. Memoria copilului tau este foarte prodigioasa, contribuind la dezvoltarea progresiva a gandirii. El poate aranja lucrurile pe categorii si este capabil sa efectueze unele solicitari mai complexe. De asemenea, spiritul sau de observatie este foarte bine dezvoltat. Imitand modele, copilul isi insuseste unele activitati, precum si formele de exprimare.
Acum alearga fara sa se impiedice si merge cu spatele, ridica obiectele de jos fara sa mai cada, urca si coboara scarile alternand picioarele.
Copilul supradotat
Sfatul specialistului:
“Copiii mici supradotati se dezvolta in aceeasi ordine cu ceilalti, dar mult mai repede. Mai tarziu, ei vor fi superiori intr-unul din domenii: verbal, matematic-logic, spatial, kinestezic, muzical, interpersonal, intrapersonal sau ecologic sau o combinatie a acestor domenii.
Copilul mic supradotat are o atentie prelungita inca de pe cand era sugar, doarme mai putin decat alti copii, vorbeste precoce, este energic si extrem de sensibil. Pentru el, un sunet slab apare ca un zgomot, o atingere il loveste puternic, un necaz capata proportii tragice, o bucurie il extaziaza, iar pe un prieten il iubeste profund. Aceasta sensibilitate maxima ii permite sa inteleaga usor ce simt altii; pe de alta parte, inseamna ca poate fi bombardat continuu cu stimuli care-l streseaza.
Majoritatea programelor speciale pentru dezvoltarea micilor genii recomanda pentru aceasta varsta:
- dezvoltarea copilului in intregime, inclusiv emotionala, sociala si comportamentala; copilul mic sa fie lasat sa-si urmeze propriile lui inclinatii, dar sa aiba la indemana materiale diverse pentru a se juca; sa nu fie fortati sa urmeze un program strict de invatatura, nici sa realizeze visul parintilor; educatia lor trebuie impletita cu grija si dragoste;
- parintii trebuie sa participe activ, ei au un rol crucial.”(dr. Marin Gh. Ciobanu, autorul cartii „Copilul nostru”)
Greutatea copilului
La varsta de doi ani, copiii au in jur de 12-13 kg, mai precis, conform statisticilor, fetele au 12,02 kg, baietii 12,52 kg. Daca greutatea puiului tau nu coicide cu datele statistice, dar starea lui de sanatate este una buna, nu te ingijora. Mult mai importante pentru evaluarea corecta a starii de sanatate a copilului sunt miscarile suple, privirea vie, obrajii rumeni, apetitul la mancare, somnul echilibrat, vioiciunea copilului, buna dispozitie.
Inaltimea copilului
Deja poti sa masori inaltimea copilului tau in pozitia stand in picioare. Poti folosi o rigla gradata, fixata de perete. Cursorul poate fi o carte cartonata, o scandura sau un echer culisant. Descalta-l si sprijina-l de rigla gradata, cu picioarele impreunate, cu tot corpul lipit de rigla gradata, cu bratele intinse pe langa corp. Privirea trebuie sa fie orizontala, capul neclintit. Curba pentru inaltime prezinta aceleasi caracteristici ca si cea de greutate, dar viteza de crestere in inaltime nu este la fel de rapida. Daca la 1 an copilul a avut cu 24 de cm in plus fata de inaltimea sa de la nastere, pana la 2 ani acesta a mai crescut cu inca 11,5 cm.
Unii specialisti sunt de parere ca talia mamei si a tatalui joaca un rol egal in stabilirea taliei copilului. Daca vrei sa faci un calcul estimativ al taliei copilului, in momentul maturitatii, calculeaza astfel: daca ai baiat, aduna inaltimea tatalui+inaltimea mamei+13cm si imparte totul la 2, daca ai fata aduna inaltimea tatalui+inaltimea mamei, scade 13 cm si imparte totul la 2.
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si copilul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.
NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acestghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pecare il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu teingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN itirecomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurirelegata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.
In imagine: Natalia Clara Grigore