Oglinda, oglinjoara
La aceasta varsta bebelusul se descopera in oglinda. El misca mainile si isi zambeste. Observi explozia de energie. Acest moment se considera a fi unul de trecere la un nivel de inteligenta instrumentala. Din acest moment se constituie si structura narcisista. De aici inainte vei observa la bebelusul tau tendintele de afirmare manifestate prin dorinta de a fi vazut si de a vedea la randul sau. Aceasta schimbare nu exclude nevoia bebelusului de mama lui. Acesta are foarte mare nevoie de afectiunea mamei sale in primul an de viata. Prezenta stabila a mamei contribuie vital la dezvoltarea normal a copilului. Cercetatorii sunt de parere ca separarea de mama pentru mai mult de o luna, duce la depresie caracterizata prin tulburari de somn, scaderea tonusului muscular, susceptibilitate la boli, sociabilitate scazuta, refuz, apatie, somnolenta.
Mami, lauda-mi progresele!
Asteapta-te, de acum inainte, sa asisti la deplasarea prin tarare, la mersul in 4 labe sau cu scaunelul tras, caci bebelusul tau prinde forta si curaj, iar in curand te va uimi. Ai rabdare, fiecare bebelus are propriul sau ritm de dezvoltare. Progresele in structura miscarilor implicate in mers sunt tot mai evidente. Dezvoltarea miscarilor are o directie de perfectionare. Incepand cu aceasta varsta copilul incepe sa se agate de grilajul patutului sau de picioarele scaunelor sau meselor.
De asemenea, la aceasta varsta, incep sa apara manifestari de inteligenta adaptativa practica, in sensul ca bebelusul va actiona activ asupra mediului. Spatiul se largeste in cuprindere, iar imitatia este activa. Vei fi magulita sa constati ca bebelusul tau manifesta insusiri de sesizare a dispozitiei tale si ca incearca sa-ti capteze bunavointa si atentia.
Asa-mi place sa ma joc
Jocul are o reala importanta in cresterea si dezvoltarea copiilor. Faceti impreuna activitati in fata oglinzii. Incurajeaza-i verbalizarea repetand dupa el, surazand si aratandu-i bucuria prin intonatie. In timpul baitei si al schimbarii scutecului, vorbeste-i despre gesturile tale, explica-i tot ceea ce faci pentru a-l spala. Atrage-i atentia asupra zgomotelor din casa sau din exterior.
Invata-l ce zgomote poate face cu jucariile sau celelalte obiecte, jucati-va „cucu-bau”. In pozitia in picioare, fa-l sa sara, bebe va fi foarte entuziasmat. Ajuta-l sa se rostogoleasca precum un butoi, stand pe o parte. Cu burta ridicata, sustine-l cu mana in fata, astfel incat sa poata avansa cu mainile, il va ajuta sa se tarasca. Distractie placuta!
Ursuletul meu de plus
O parte dintre bebelusii de 7 luni incep sa se ataseze de o jucarie sau de paturica lor moale si colorata. Bebe se poate atasa de un ursulet de plus, care il ajuta sa uite momentele de absenta ale tale.
Sunt tare curios..!
Dejai-ai explicat bebelusului ca telefonul tau nu este o jucarie, iarjucariile nu trebuie aruncate pe jos, ca te doare daca te trage de parsi ca animalul de companie nu este o jucarie de plus. Cu toate acestea, intampinideja opozitia bebelusului tau, care incearca sa-ti testeze limitele siautoritatea. Astfel, el incepe sa-ti refuze cele mai simple indicatii.Nu considera ca este neascultator; este prea mic pentru asa ceva! Estepur si simplu curios, iar atitudinea ta cea mai potrivita ar fi sa-tipastrezi calmul. Spune-i o data „NU!”, iar apoi incearca sa-i distragiatentia catre alte activitati. Nu uita ca la aceasta varsta bebelusulnu are capacitatea de a retine toate consemnele si indicatiile talepentru prea mult timp.
Ma descurc, ma descurc..
Lasa-l pe bebe sa manance singur biscuitii. Se va murdari, dar ii va crea multa placere sa-i suga, sa-i roada, sa-i plimbe prin gura. Alege-i biscuiti potriviti varstei, moi si fara gluten. Daca n-ai facut-o pana acum, poti sa-i dai o cana din plastic din care sa-si bea ceaiul, sucul de fructe proaspete sau apa. Antrenamentul acesta il va ajuta sa renunte mai curand la biberon. Invata-l sa suga din paiul canitei, sau chiar sa bea din cana. Nu-i va fi usor la inceput, dar cu rabdare si perseverenta, veti bifa si aceasta realizare foarte curand.
Adormirea cu biberonul in gura
Sfatul specialistului:
“Adormirea cu biberonul in gura si alaptarea aproape continua pot duce la dureri de dinti, carii dentare, dificultati de alimentatie si pierderea prematura a dintilor temporari; acestia, la radnul lor, pot provoca dificultati de pronuntare, de dezvoltare a mandibulei, necesitand interventii ortodontice ulterioare. Cel mai grav sufera dintii care stau mai mult in contact cu laptele, anume fata si spatele incisivilor superiori. Primele leziuni apar ca mici puncte albe pe suprafata dintilor, desi uneori pot fi detectate doar de dentist. Mergi cu copilul la dentist intre aparitia primului dinte si aniversarea de un an.”(Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc si ed. Accent Print, Suceava)
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 0-12 luni, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.
Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)
NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o intrebare legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.
In imagini:1. Bogdan Bruda 2. Albert Mihai Oprean