Saptamana 28
Poate fi un adevarat ingeras atunci cand sta cu bunicii sau cu o alta ruda, razand si jucandu-se cumintel, in timp ce cu dumneavoastra, proprii sai parinti, face nazuri la ora de somn si refuza cu incapatanare mancarea. Desigur, acest comportament este foarte frustrant pentru mamici sau tatici, dar el inseamna altceva decat credeti. Bebe nu este rau cu dumneavoastra si bun cu ceilalti, ci doar arata, in felul lui, ca se simte bine si in siguranta alaturi de mama sa. Atat de bine, incat se rasfata putin. Stie ca, orice ar face, mamica sa il va iubi, hrani, schimba si alinta. Chiar daca, atunci cand manifestarile sale va enerveaza, este greu sa-i interpretati astfel gesturile, nu uitati ca ele inseamna, in fond, o declaratie de dragoste.
Face cu mana
Copilasii de 7 luni sunt niste mici si atenti observatori ai realitatii, pe care incep s-o imite dupa propriile puteri. In fiecare zi, bebe va uimeste cu descoperirile sale si, in jurul acestei varste, s-ar putea sa apara o alta. Micutul dumneavoastra va incerca sa faca semne de despartire din mana, imitand gestul celor mari. Se va distra de minune, vazand ca gesticulatia lui are sens pentru adulti, va intelege contextul in care se potriveste acest gest si-l va repeta atunci cand este cazul. De asemenea, puteti observa ca va incerca sa-si faca singur semne cu mana, amuzandu-se copios.
Pericol de carii
Chiar daca bebelusul vrea sa aiba continuu langa el biberonul cu lapte, ceai sau suc de fructe, evitati sa i-l oferiti pe timp de noapte. Daca se trezeste si vrea ceva de baut, dati-i putina apa. Desi obiceiul de a gasi in preajma, in patutul lui, sticluta cu lapte il linisteste, nu uitati ca dintii sai sensibili sunt astfel expusi pericolului de a face carii. Preferati suzeta, care are, de asemenea, un efect calmant.
Sindromul copilului zdruncinat
Oricat de mult stres ati acumula, evitati sa va zguduiti copilul, incercand sa-l faceti sa taca. Muschii si oasele din jurul gatului, care sprijina capul bebelusului, sunt foarte sensibile. Zdruncinarea afecteaza creierul copilului, ceea ce poate conduce la severe si permanente leziuni sau la moartea sugarului.
Simptomele care evidentiaza un posibil soc cauzat de zguduirea copilului sunt: iritabilitatea extrema, scaderea apetitului, voma, letargie, posibile crize, dificultati de respiratie, dimensiuni inegale ale pupilelor, incapacitatea de a ridica caputul, inabilitatea de a fixa privirea asupra unui obiect, orbire partiala sau totala, vanatai la nivelul capului, gatului sau pieptului.