Felicitari!Esti mamica! In sfarsit poti tine in brate comoara-ti nepretuita.
Mama, dupa nastere, isi priveste bebelusul cu drag si ii pare cel mai minunat din lume, nu-i asa? Oboseala dupa nastere parca este mai suportabila, iar temerile pe care le ai vor fi, in curand, compensate de momentele unice pe care le vei trai alaturi de pruncul tau.

Cel mai frumos bebelus!

La nastere, bebelusii nu sunt tocmai aratosi, dar pentru fiecare mama, puiul sau este cel mai minunat.

La nastere, puiul de om era zbarcit si patat de sange, capul ii era mare si neregulat, iar ochii umflati. El a iesit din pantecul tau acoperit de un strat albicios, care se numeste vernix caseosa. Acest strat cremos i-a protejat pielea in pantecul tau. Pielea sa era subtire si fragila, de culoare albastruie. Fontanela, zona moale din crestet, pulsa, iar pe „albul ochilor” puteai vedea mici pete rosii, denumite de doctori hemoragii conjunctivale. Sanii si organele genitale pareau umflate datorita cresterii hormonilor placentei inainte de nastere. Nasul putea fi turtit, iar barbia asimetrica.

Toate aceste aspecte dispar in cateva saptamani de la nastere.

Lin, incet, atent…

Pentru ca bebelusul a stat in pantecul tau atatea luni, mainile si picioarele nu ii sunt complet extinse. Nu te ingrijora, acestea se vor indrepta incetul cu incetul. Bebelusul a simtit confortul pantecul tau, iar acum, pentru ca schimbarea sa-i para mai blada, il poti infasura intr-o paturica subtire. Va dormi linistit si se va simti in siguranta.

Bonding

Atasamentul brusc, care se instaleaza in primele zile dupa nastere intre parinti si bebelus, se numeste bonding (engl. “bond” = legatura). Bonding-ul este un proces prin care parintii devin brusc extrem de atasati de nou-nascut. Ca o reactie la dragostea voastra, bebelusul isi dezvolta atasamentul fata de amandoi, dar mai ales fata de mami (atasamentul precoce sau primar).

Nu este obligatoriu ca bebelusul sa se ataseze afectiv de mama sa naturala, dar pentru ca sugarul sa se dezvolte bine fizic si psihic, este foarte important ca el sa fie ingrijit preponderent de o singura persoana.  Aceasta persoana, in lipsa mamei, poate fi sora mai mare,  bunica,  matusa etc.

Cateva dintre reflexele nou-nascutului

Vei observa ca bebelusul tau s-a nascut cu cateva reflexe. Ti le prezentam aici pe cele mai importante.

Actele reflexe au caracter temporar si rol de protectie. In timp, ele vor fi inlocuite cu actiuni voluntare.

Daca bebelusul a fost nascut in apa, acesta isi va misca mainile si picioarele automat, isi va ridica capul instinctiv pentru a nu inghiti apa. Reflexul inotului nu este recomandat a fi testat acasa, dar asteapta rabdatoare 2 luni, caci medicii recomanda sedinte de inot incepand cu aceasta varsta. Mangaie-i usor obrazul sau atinge-i-l cu sanul si vei declansa reflexul de cautare. Vei fi fericita sa vezi ca bebelusul tau isi va intoarce instinctiv capul in directia stimulului si va deschide gurita, cautandu-ti sanul. Acest reflex persista pana la 4-5 luni. Atinge-i gurita, iar bebelusul tau va executa miscari involuntare de succtiune. Reflexul de succtiune iti arata ca micutul tau este pregatit sa fie hranit. Va izbucni in plans cand va auzi un zgomot puternic sau va simti o miscare brusca. Este vorba de reflexul de speriere, cunoscut sub denumirea de reflexul Moro. Aceste reactii pot aparea si in timpul somnului. Sunt normale si vor disparea dupa cateva luni. Reflexul Babinski, al degetelor de la picioare, este un automatism care poate dura pana in jurul varstei de un an. Daca atingi talpa bebelusului vei observa ca acesta isi va ridica degetul mare, iar celelalte degete se vor deschide precum un evantai. Citeste mai multe –> aici.

Sfatul meu este sa apelezi la medicul pediatru, care va analiza toate aceste reflexe pentru a te asigura ca sistemul nervos central al bebelusului functioneaza armonios, iar tu ai un nou-nascut normal.

Nani, nani, puisor

Somnul si hranirea sunt acum cele mai importante lucruri pentru puiul tau. Cei mai multi vor manca la 2-3 ore si vor avea un somn neregulat, insumand 16-17 ore in decursul unei zile. La finalul primei luni de viata doar unii bebelusi si-au stabilit un ritm propriu. Este bine sa nu insisti, dar sa-l hranesti cand ii este foame, de preferat inainte sa planga.

Daca alaptezi pregateste-ti sanului pentru alaptare cu grija. Alaptarea poate incepe inca din primele zile, iar beneficiile alaptarii sunt multiple. Daca ai optat pentru alimentatia cu biberonul, alege cu grija tetinele potrivite varstei si acorda mare atentie sterilizarii biberoanelor.

Afla totul despre ALAPTARE –> aici 

O mana de ajutor

Sfatul specialistului:

“Parerile celor care ajuta la ingrijirea nou-nascutului variaza mult, de la nepotrivite la periculoase. Se cuvine sa facem cateva precizari: trebuie evitata zgaltairea nou-nascutului in joaca sau pentru a-l linisti. Acest lucru ii face pe copii mai agitati, iar scuturarea capului la nou-nascutul cu muschi slabi la gat si circulatie fragila a creierului poate provoca sangerare in creier. Din acelasi motiv, muschii slabi ai gatului, trebuie evitata prinderea copilului de cap pentru a-l ridica”. Nu exista termen de rasfat a nou-nascutului. El are nevoie de toata atentia posibila, are nevoie sa invete, sa aiba incredere ca cineva raspunde prompt la plansul sau. Sugarii mai mici de 3 luni care sunt luati in brate in primele 30 de secunde dupa ce incep sa planga vor plange mai putin in lunile urmatoare. Aceasta este adevarat chiar daca sugarul nu se opreste din plans dupa ce a fost luat in brate.”(Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc. si ed. Accent Print, Suceava)

Despre colicile sugarului , prima baie a nou-nascutului , flora intestinala a nou-nascutului si alte subiecte de interes, te invitam sa citesti in articolele pe care specialistii nostri ti le pun la dispozitie in categoriile: Neonatologie, 0-12 luni , Puericultura , Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC! Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Chiar si nou-nascutul dismatur ii va ajunge din urma pe ceilalti. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagini: Lucas Herman