Coltul curiosilor
La aceasta varsta copilul este foarte curios si exploreaza fiecare colt cu mult interes. Deschide sertare, se baga in dulapuri, exploreaza toate ungherele la care nu ajuns pana acum. Permite-i sa-si satisfaca curiozitatile, prezinta-i lucruri noi, dar ar fi bine sa ascunzi, cel putin pentru o vreme, obiectele periculoase. Un sfat: pentru a putea sa se joace intr-un mediu sigur, ofera-i copilului tau unul din sertarele sau dulapurile din bucatarie. Inlocuieste vesela din acest sertar sau dulap cu obiecte de plastic, recipiente si jucarii. In felul acesta tu vei putea sa gatesti in bucatarie, iar copilul se va juca cu obiectele pe care i le-ai lasat la indemana. Cel mai probabil ca le va scoate si le va reintroduce in coltisorul lui. Va fi chiar incantat sa aiba de lucru in bucatarie, precum mami.
Exprimare prin cuvinte si gesturi
Experienta de viata devine impregnata de invatarea limbajului. Vorbirea copilului de 14 luni este inconsistenta si restransa, cu dificultati de pronuntie. Vocabularul copilului cuprinde acum aproximativ zece cuvinte, cu o preferinta pentru „Nu”! Intelege comenzile simple, dar nu este capabil sa le repete. Comunicarea cu alti copii foloseste multe gesturi; copiii la aceasta varsta se ating, se imbrancesc, rad, ofera un obiect sau il smulg. Nu-l certa prea aspru daca se apropie in mod violent de alt copil. Cel mai intelept ar fi sa-i explici ferm cum ar trebui sa se comporte si sa-l supraveghezi inca o perioada, pana va invata care sunt regulile. Nu uita ca repetitia este mama invataturii.
Sfatul specialistului:
“Uita uneori de disciplina si rasfata copilul mic. Tine seama de varsta copilului, fa compromisuri sau distrage-i atentia si alege reguli pe care stii ca le poti aplica. Incurajeaza comportarea buna si mandria de sine, aratandu-i respect, evita sa-l jignesti sau sa-l umilesti, lauda-i incercarile si realizarile prin aplauze si cuvinte potrivite, fara exagerari si prin mici recompense: manifestari de dragoste, surplus de atentie sau stelute pentru fapte bune sau rele, afisate pe un calendar sau un frigider.”(dr. Marin Gh. Ciobanu, autorul cartii „Copilul nostru”)
Prieteni de companie
Copiii sunt atrasi de animale. Unora le este frica de ele si se adapostesc in bratele mamei cand intalnesc un caine. Cu toate acestea, fascinatia si curiozitatea raman. Fie ca aveti deja unul sau va doriti un animal de casa, este bine sa stii ca, la aceasta varsta, copilul are gesturi bruste si nu foarte bine controlate.
Va trebui sa te asiguri ca animalul de companie, cainele, pisica sau papagalul, nu va face nici un rau copilului. Este bine sa-ti inveti copilul sa respecte drepturile si nevoile animalului. De asemenea, este necesar sa opresti copilul daca acesta este pe cale sa raneasca un animal, sa-i vorbesti despre consecinte si sa-l indemni sa-l mangaie sau sa-l priveasca in loc sa-l loveasca. Invata-ti copilul sa inteleaga semnele de alerta ale animalului, de exemplu, atunci cand cand pisica intinde brusc o laba cu ghearele scoase sau cainele maraie. Atentioneaza-l sa nu deranjeze un caine care roade un os si sa nu intinda mana dupa un animal care s-a refugiat intr-un colt.
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 1-3 ani, Puericultura , Scoala Parintilor , Educatie, Agenda Medicala.
NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.
In imagine: Natalia Clara Grigore