Emotii

Sfatul specialistului:

“ Emotiile de baza sunt: bucuria, frica, tristete si dezgustul. Copiii invata sa-si exprime emotiile de la parinti. Acestia ajuta copilul sa se dezvolte, prin felul in care dau atentie unor emotii (bucurie) sau le ignora pe altele (tristetea).

Sugestii:

  • spune copilului ce simte, inainte de a-l calma. De ex.:”Esti suparat ca te las cu bunica. Dar te vei juca mult si bine cu ea.”
  • linisteste-l prin cuvinte: “Aproape am ajuns acasa” si prin mangaieri  (tinut in brate cand ii este frica, gadilat ca sa-l inveselesti)
  • invata-l sa-si exprime emotiile: “Arata-mi, sa vad, cat erai de suparat. Uite asa aratai.”
  • explica-i cum se manifesta emotiile: “Cand ti-e frica, iti bate inima tare, face bum, bum”.(dr. M. Gh. Ciobanu, autorul cartii “Copilul nostru”, Ed. Medicala Buc. si Ed. Accent Print, Suceava)

Vreau… Ba nu mai vreau la gradinita

Desivarsta recomandata pentru inceperea gradinitei este 3 ani, gradiniteleprimesc, in limita locurilor disponibile, si copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani. Grupele de 20-30 de copii sunt frecvente lagradinitele de stat, in timp ce gradinitele particulare lucreaza cugrupe mai mici de copii. Ramane ca voi, parintii, sa alegeti care estevarianta care se potriveste familiei voastre. Este adevarat ca un copilde doi ani este inca foarte mic ca sa se integreze intr-o comunitate noua, seva adapta mai greu constrangerilor gradinitei, va trece timp pana vainvata noile reguli. In mod cert, cu cat copilul este mai mare, cu atatintegrarea este mai usoara. De asemenea, cu cat un copil a facut maimulti ani de gradinita, cu atat scolaritatea lui viitoare are sanse sadecurga mai bine, mai ales cand ne referim la mediile rurale.

Uniicopii, cu varsta cuprinsa intre 2-3 ani, nu si-au insusit inca deprinderilede igiena de peste zi, nu stiu sa manance singuri, fara ajutor, nuadorm singuri si nu reusesc sa se spele pe dinti fara ajutor, sunt incaajutati sa se imbrace si sa se dezbrace, nu merg singuri la toaleta sauinca poarta scutece. Multi nu stiu inca sa se ocupe de ei insisi si sase apere de pericole, inca nu vorbesc destul de bine ca sa inteleagatot ce li se spune, sa ceara ce au nevoie, sa-si exprime dorintele.

Exista si copii deja pregatiti pentru integrarea in gradinita. Dacacopilul tau este pregatit, el se va adapta usor, va evolua rapid, se vabucura mai curand de beneficiile pe care le ofera gradinita:socializare, descoperire, invatare, progres, dezvoltarea limbajului,autonomie, dezvoltarea personalitatii, joaca etc. Daca puiul tau nu pare afi inca pregatit si suficient de dezvoltat pentru o asemeneaschimbare, pregateste-te de o perioada mai dificila la gradinita,in care va fi trist, va plange mai mult, ii va scadea apetitul demancare si somn, va fi blazat si retras. Daca nu ai incotro si, totusi,trebuie sa duci copilul la gradinita, nu te invinui, inarmeaza-te curabdare si ajuta-l sa se integreze.

O mare parte a reusitei integrarii unui copil atat de mic la gradinita va depinde de modul incare il pregatesti tu de noua experienta, de structura si ofertaeducationala a gradinitei, dar si de personalitatea educatoarei.

Da-iincredere, linistiti-l si acorda o perioada de adaptare atat pentru el,cat si pentru tine. Vorbeste-i despre gradinita din timp, despre ceea ce urmeaza sa i seintample. O atitudine senina si optimista il va ajuta pe copilul tau sanu simta atat de acut teama de separare. Poti incepe cu programulscurt, lasandu-l pana la pranz doar, iar apoi, dupa ce simti ca s-aobisnuit, sa-l lasi la programul lung. Alege cu grija gradinita, chiarimpreuna cu copilul tau, luandu-l cu tine cand o vizitezi. Astfel, veiobserva care sunt reactiile lui, vei vedea daca se simte in largul lui,daca o place pe educatoare, daca se simte bine printre ceilalti copiide acolo. Stai de vorba cu educatoarea, intreab-o tot ce-ti trece prinminte si vorbeste-i despre tabieturile copilului tau. Succes!

Mami, spune-mi o poveste

Ritualurile dinaintea somnului ar putea sa includa cate o poveste spusa sau citita puiului tau.  Povestile ii trezesc imaginatia, ii dezvolta inteligenta, il ajuta sa urmareasca un sir logic al evenimentelor. De asemenea, copilul ajunge sa se identifice cu personajele, isi imagineaza solutii. Face diferenta intre bine si rau, simte emotia personajelor pe care le insoteste in aventurile si experientele lor, este fericit cand binele triumfa.

Daca este agitat, povestea il face sa se calmeze sa adoarma mai usor si sa viseze frumos. La aceasta varsta copilul are deja rabdare sa asculte o poveste mai lunga, este interesat in firul naratiunii, il preocupa finalul, intra in dialog cu tine cerand lamuriri cu privire la actiune si personaje. In plus, citindu-i zilnic, ii deschizi apetitul pentru carti si lectura. Vocabularul lui se imbogateste dramatic in acest mod, el memoreaza propozitii si fraze, iar daca ii citesti o poveste de mai multe ori, vei fi surpinsa cand vei auzi copilul rostind frazele odata cu tine.

Argumentele acestea ar trebui sa te determine sa incepi sa construiesti o biblioteca pentru copilul tau, alegand cu atentie cartile compatibile cu varsta lui. Resursele sunt nenumarate. Alege cunoscutele basme traditionale ale lui Ispirescu sau Andersen, ale fratilor Grimm. Ele prezinta personaje dinamice care trec prin diverse incercari si conflicte pentru ca finalul sa fie unui fericit. Alege povestile cu animale. Copilului tau ii va placea sa se identifice cu puii acestora, iar tu vei deveni „mama rata” din cartea „Ratusca cea urata„, grijulie, iubitoare, aproape de puiul ei, oferind protectie neconditionat.

Pune-ti in aplicare talentele artistice si citeste-i cu intonatie, folosind voci diferite pentru fiecare personaj. Modifica textul acolo unde frazele sunt greoaie, sperie sau socheaza un copil atat de mic, cauta sinonime pentru cuvintele ce-ti par nepotrivite. Cu putina imaginatie poti scorni tu un fir narativ, spunandu-i copilului tau povestea inventata de tine, care sa il aiba pe el protagonist, care sa contina detalii care se potrivesc cu viata voastra. Ii va placea teribil sa stie ca ii spui o poveste in care este vorba chiar despre el si te va asculta cu viu interes.
 
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie,Agenda Medicala.

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acestghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pecare il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu teingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN itirecomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurirelegata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagine: Alexandru Bruda