Mi-e frica de intuneric
Rar se intalnesc copii carora sa nu le fie frica de intuneric. Frica de intuneric apare intre doi si cinci ani si este declansata de un moment decisiv din viata copilului, atunci cand are loc o schimbare in viata lui. Nu fi surprinsa de teama lui si nu te invinovati. Daca, pana nu demult, puiul tau nu se plangea cand ii stingeai lumina la culcare, acum incepe sa-ti ceara sa lasi o lumina aprinsa si usa deschisa.
Permite-i sa doarma cu o lampa de veghe, astfel se va putea repera in spatiu atunci cand se trezeste in toiul noptii. Daca vede suficient, va putea sa-si dea seama repede unde se gaseste, apoi sa se culce la loc. A lasa o veioza aprinsa in camera copilului nu dauneaza dezvoltarii autonomiei sale, ci, dimpotriva, o intareste. In aceasta situatie, unii copii reusesc sa se duca singuri la baie sau sa se aseze pe olita, sa bea din paharul cu apa pe care i l-ai lasat in camera sau sa-si ia ursuletul de plus preferat, care a cazut din pat. Daca este intuneric in camera lui, copilul tau se va speria, se va simti pierdut si dezorientat si te va chema sa-l linistesti.
Cand se trezeste speriat si te cheama, este bine sa-l alini pentru ca s-ar putea sa fi avut un cosmar. Ia-l in brate, mangaie-l, consoleaza-l vorbindu-i despre frica si nu despre obiectul ei, explica-i ca tu si tati dormiti in camera alaturata si ca frica va disparea cand se va simti mai puternic. Nu-i arata ca iti este frica de frica lui. Putin cate putin, el va sti sa se linisteasca singur, fara sa aiba nevoie de ajutorul tau.
Am avut un cosmar
Sfatul specialistului:
“ Intre 2 si 5 ani, copiii petrec 30% din somn visand – timp in care este secretat hormonul de crestere, e catre glanda hipofiza. Adultul viseaza doar 15% din durata somnului. Cosmarurule apar de la varsta de 2 ani. Sunt vise foarte urate, cu balauri, monstri, animale si oameni rai. Copilul plange in somn si se trezeste infricosat, respira repede , tipa, se agita si este transpirat. Apar, de obicei, in timpul noptii si se asociaza cu boala, oboseala intensa, stresul si programele TV. Copilul care a avut un cosmar, se trezeste complet din somn, iar dimineata poate povesti ce a visat. Pe moment, insa, nu-si poate explica visele. Parintii trebuie sa ramana calmi, sa asculte descrierea visului si sa asigure copilul, pe un ton linistit, ca visul nu este adevarat. Daca parintii incearca sa “omoare” monstrul, visul devine si mai adevarat pentru copil, deoarece el nu stie inca sa diferentieze realul de imaginar.”(dr M. Gh. Ciobanu, autorul cartii “Copilul nostru”, Ed. Medicala Buc. si Ed. Accent Print, Suceava)
Copilul stangaci
Majoritatea copiilor de aceasta varsta sunt inca ambidextri, adica isi folosesc amandoua mainile. Multi parinti, vazandu-si copilul folosindu-si mai des mana stanga, isi pun intrebarea daca nu cumva acesta este stangaci. Nu este prea simplu acum sa determini daca puiul tau este stangaci si nici nu este relevant acest aspect acum. Indicat este sa nu incerci sa corectezi copilul, ci sa ii lasi libertatea de a se folosi de ambele maini, acum si in viitor. Corectand copilul, pot aparea tulburari de genul neindemanare, balbaiala etc. In cazul in care copilul tau se dovedeste mai tarziu a fi intr-adevar un copil stangaci, inseamna ca emisferele creierului sau au functii inverse si nimic mai mult.
De ce unii copii sunt stangaci ramane un mister. Ereditatea joaca un rol important, dar nu este singurul factor determinant. De asemenea, se vorbeste despre influenta educatiei si a mediului, de rolul imitatiei. Nu exista mana buna sau mana rea, iar daca puiul tau are o evolutie normala, nu exista un motiv de ingrijorare ca procesul neurologic sa fie impiedicat. Oricare ar fi factorii, in cazul in care copilul tau se dovedeste a fi stangaci, inseamna ca toata partea stanga a corpului este de o dexteritate superioara partii drepte. Rolul tau in meseria de parinte este de a respecta singularitatea copilului tau si a-l ajuta atunci cand este nevoie, in mod special cand incepe scoala.
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.
NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acestghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pecare il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu teingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN itirecomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurirelegata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.