Temperamentul copilului
Temperamentul este invelisul personalitatii copilului, el determina reactia la lumea inconjuratoare a fiecarui copil. Acesta nu poate fi nici ales si nici schimbat, dar poate fi modelat. Nu exista temperamente sau trasaturi preferabile. Fiecare trasatura de caracter are aspecte pozitive, dar si negative. Nu toti copiii sunt la fel, caci temperamentul este o caracteristica innascuta, care difera de la un copil la altul. Unii sunt flexibili si se adapteaza cu usurinta la schimbare, altii au un orar previzibil, tabieturi din care le este greu sa iasa si simt nevoia de rutina pentru a se simti in siguranta. Copilul tau s-a nascut cu un stil personal. El abordeaza lumea intr-un mod unic.
Sarcina ta, ca parinte, este sa-ti studiezi copilul pentru a-l cunoaste cat mai bine, iar apoi pentru a-i oferi sprijin in procesul de dezvoltare. Modul in care interactioneaza copilul tau cu lumea si mediul iti pot spune multe despre temperamentul acestuia. Observa stilul personal al copilului tau, vezi ce are el deosebit, ce-l diferentiaza de ceilalti. Observa cum raspunde la anumite situatii, cum interactioneaza cu oamenii, cum se manifesta in anumite medii. Este important ca tu, ca mama, sa-i oferi un mediu stabil si sigur, sa-l alini cand se simte frustrat din cauza noului si neprevazutului. Respectandu-i nevoile, iti ajuti copilul sa-si dezvolte potentialul la maxim. Si nu uita: copiii nu au nevoie de parinti ideali, ci de parinti iubitori!
Sfatul specialistului:
“Exista o intreaga gama de temperamente:
DIFICIL sunt foarte activi, sensibili, pasionati, nerabdatori, impulsivi, incapatanati si plangaciosi;
MALEABIL :sunt activi, flexibili si bine dispusi; au program regulat de masa si somn;
INCET: sunt mai linistiti, prudenti, chiar fricosi; nu le plac suprizele si se adapteaza mai greu la situatii noi.
Cand comportamentul copilului este diferit de al parintilor sau de cel al educatorilor apar dificultati, conflicte si stres. Evita epitetele negative privind firea copilului: ele sunt dureroase, il pot chiar rani. Foloseste cuvinte de incurajare, in loc de a-l critica; de exemplu: precaut (in loc de timid), tenace (pentru incapatanat), energic (in loc de salbatic), curios (in loc de bagaret). Indiferent de personalitatea copilului tau, trebuie sa-l apreciezi, sa-i dezvolti calitatile si sa-l iubesti asa cum este. Cand copilul este lipsit de stimuli, afectiune si siguranta, mai tarziu isi exprima cu greu dragostea.”(dr. Marin Gh. Ciobanu, autorul cartii „Copilul nostru”)
Expansiune subiectiva
Copilul tau traverseaza o perioada de intensiva expansiune subiectiva si incepe sa fie integrat in interrelatiile grupului familial. El este adaptat la mediul sau imediat, sesizand regulile, interdictiile, orarul si stilul de viata al familiei. Relatiile cu cei din jur devin complexe. El vrea sa atraga si sa retina adultul in mici activitati. La 15 luni copilul tau poate sa devina nestatornic si instabil, atras de toate reperele campului vizual. Priveste dezordonat in toate directiile si alearga de colo-colo, nehotarat fiind care stimul il tenteaza mai mult.
Emanciparea de sub „fusta” mamei
Emanciparea relativa de sub tutela mamei este evidenta pe planul actiunilor. Afectiv, copilul este inca foarte legat de tine, chiar dependent de tine. Caracteristica acestei etape in dezvoltarea copilului mic este consolidarea mersului si concomitent o mai buna percepere a mediului inconjurator. Cautarea de mijloace de a-si consolida autonomia prin perfectionarea deplasarii.
Deplasarea ii ofera conditii favorabile de a cauta prin sertare, prin coltul casei. Se apleaca pentru a vedea ce este sub pat, daca are spatiu suficient, indrazneste chiar sa se bage sub pat. Odata ajuns acolo s-ar putea sa se sperie si sa planga dupa ajutor. Vrea sa vada ce este pe masa si trage fata de masa, fara sa se gandeasca la consecinte. Sprijinindu-se pe balustrada si aducand pe rand picioarele pe aceeasitreapta, puiul tau ar putea reusi sa urce si sa coboare o scara. Stai cu ochii pe el!
Abilitati de viata independenta
La 15 luni, copilul reuseste sa se dezbrace singur si sa-si puna pantalonii de pijama. Lasa-i placerea de a se imbraca, daca iti trage pantalonii din mana. Inca nu stie sa-si incheie nasturii, sa traga fermoarul, dar un obiect de vestimentatie fara accesorii, moale si larg, va invata sa-l imbrace mai usor.
Copilul tau isi sufla nasul singur? Daca nu, este momentul oportun sa-l inveti. Inca nu are puterea de a duce treaba la bun sfarsit, dar totul se invata cu rabdare si perseverenta. Ofera-i servetele moi pentru a nu-i irita nasul, cand, bolnav fiind, are secretii abundente.
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si copilul tau: 1-3 ani, Puericultura , Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.
NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC! Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.