A fi parinte este o incercare dificila, dar care iti aduce cele mai mari bucurii ale vietii. Un divort este, de asemenea, o incercare dificila care poate sa-ti aduca sau nu o bucurie, aceea de a fi libera. O mama singura trebuie sa infrunte aceste doua incercari in acelasi timp. Cum poti avea grija de copilul tau cand te simti tu insati coplesita, obosita, trista, la capatul puterilor? Unele mamici singure nu-si doresc decat sa “supravietuiasca”, sa treaca cu bine peste divort si atat. De ce sa nu ne dorim putin mai mult de la noi si de la viata? Dupa un divort, scopul tau nu trebuie sa fie “supravietuirea” ci construirea unei relatii stranse intre tine si copil, construirea unei vieti noi pentru voi doi.
Tu esti cea mai importanta!
Mamicile se pricep sa aiba grija de toata lumea, mai putin de ele insele. Dar ca sa te “vindeci” dupa un divort trebuie sa stii cum sa ai grija si de tine. Acest proces este un maraton, nu un sprint. Ai nevoie de timp si trebuie sa ai grija de tine fizic, emotional si spiritual. Pentru ca, atunci, cand tu esti obosita, stresata, nervoasa, singurii care au de suferit sunt copiii tai. Daca tu nu esti fericita nici ei nu vor fi. Deci cel mai bun lucru pe crae il poti face pentru ei este sa ai grija de tine insati. Daca cei mici ar suferi din cauza divortului cum te-ai purta cu ei? Probabil ca ai fi mai atenta, mai iubitoare, mai tandra cu ei. Poarta-te la fel si cu tine insati.
Pune-ti intrebarile potrivite!
In loc sa te plangi si sa te intrebi “De ce eu?”, “ De ce mi se intampla mie?”, mai bine pune-ti intrebarea “Ce pot invata din experienta asta?” si “Ce poate invata copilul meu din experienta asta?”. Fie ca ai vrut sau nu sa divortezi, ai facut si tu parte din acea relatie si ai avut partea ta de vina. Unele din cele mai mari “cadouri” pe care ni le face viata sunt impachetate in mari suferinte. Poate ca divortul se poate dovedi cel mai bun lucru care ti s-a intamplat daca stii sa tragi invatamintele potrivite.
Creeaza noi obiceiuri!
Fiecare familie are obiceiurile si traditiile ei. Tatal si copiii impodobesc bradul de Craciun, mama si copiii fac prajiturele sau poate duminica tatal iese cu cei mici in parc, mama le citeste povestea inainte de culcare. In momentul cand tata paraseste familia, aceste obiceiuri sunt intrerupte, iar absenta lor in zilele importante (sarbatori, aniversari, Craciun), poate sa redeschida rani mai vechi daca nu esti pregatita. Creeaza noi obiceiuri si traditii pentru familia ta, care sa le inlocuiasca pe cele vechi. Inlocuieste iesirea in parc alaturi de tata cu o raita la targul de animale sau o prajitura la cofetarie. Copiii au nevoie de stabilitate, rutina, dar si tu ai nevoie de asa ceva.
Gandeste-te mereu la copii!
Prea multi copii sunt prinsi la mijloc in lupta dintre parintii despartiti. Copiii nu trebuie sa devina psiholog, mesager sau spion pentru unul din parintii. Ei trebuie sa-si pastreze inocenta si copilaria in ciuda divortului. De dragul celor mici, poarta-te cu fostul sot ca si cum ar fi un partener de afaceri, iar scopul colaborarii voastre este sa cresteti copii sanatosi si fericiti. Daca ai o problema sau un repros de facut, vorbeste personal cu fostul sot.
Ai incredere in tine.
Cu siguranta toata lumea (parinti, socri, prieteni, vecini) are propria parere despre cum ar trebui sa se poarte o mama singura. Asteapta-te sa primesti o multi de sfaturi, solicitate sau nu, care se bat cap in cap. Dar, pana la urma, nimeni nu stie ce-i mai bine pentru tine si familia ta, decat tu insati.
Cere ajutor.
Nu mai sunt doua persoane care au grija de copii, ci una singura. Nu mai are cine sa stea cu copiii cand esti plecata sau bolnava, asa ca nu te sfii sa ceri ajutor. Chiar daca te simti suparata pe toata lumea, chiar daca ai vrea sa fugi de toti, importanta este bunastarea copiilor, asa ca, de dragul lor, cere ajutor cand ai nevoie de el.
Nu-ti uita prietenii
Prietenii sunt mai importanti ca niciodata. Nu-i uita nici pe cei vechi dar nici nu te feri sa-ti faci altii noi. Cand toata familia ta sunt copii, prietenii te mentin pe linia de plutire si iti amintesc ca esti totusi adult. Cand vei avea nevoie de cineva tot la ei vei apela.
Discuta despre ceea ce simti
Daca simti nevoia sa te ascunzi de toti sau sa te inchizi in tine, e un sentiment perfect normal, insa nu si benefic. Orice problema ai avea, este bine sa vorbesti despre ea cu un prieten, o ruda sau chiar un psiholog.