Primele zile la gradinita pot sa fi dificile pentru orice copil, chiar daca a fost inainte la cresa. Va fi nevoit sa asculte, sa respecte reguli, sa se integreze intr-un grup, in timp ce se afla intr-un loc nou, cu persoane noi, pe care nu le cunoase si langa care nu se simte in siguranta. Este de datoria ta, ca parinte sa usurezi trecerea catre un mediu necunoscut. Exista cateva activitati care il pot pregati, important este ca aceste activitati sa fie placute pentru copil, caci la aceasta varsta a invata nu trebuie sa fie o povara.
Ajuns la gradinita, pustiul tau va trebui sa se inteleaga cu alti copii de aceeasi varsta. Daca nu a petrecut mult timp intr-un grup de copii, probabil ca ii va fi greu sa imparta jucariile, sa-si astepte randul sau sa se joace impreuna cu alti micuti. Va trebui sa-l inveti cum sa se integreze intr-un grup. Cum faci asta? Ajunge sa-l duci in parc, la un loc de joaca si sa-l lasi sa interactioneze cu ceilalti copii intalniti acolo. De asemenea poti sa-l duci in vizita la cunostinte care au copii de aceeasi varsta. La o anumita varsta poti incerca deja niste cursuri de dans, desen, karate, unde copilul va fi pus intr-o situatie asemanatoare cu cea de la gradintia, aceea de a urma reguli si de a se integra intr-un grup.
In multe cazuri, frica copilului vine din faptul ca nu stie ce se va intampla la gradinita, nu stie ce se asteapta de la el si cum ar trebui sa se comporte. Copilasii au nevoie de rutina in viata lor si se simt in siguranta stiind in orice moment ce urmeaza sa se intample. Primul gand al tau va fi probabil sa elimini aceasta teama cu incurajari: “Nu ai de ce sa-ti fie frica”, “O sa fie distractiv”. Oricat de bune ar fi intentiile tale, prin asemenea afirmatii nu faci decat sa minimizezi teama celui mic. Tu poti sa te adaptezi in situatii necunoscute, dar un copilas de 3-4 anisori nu are aceasta abilitate si toate incurajarile tale nu vor reusi nici pe departe sa-l linisteasca. Ce are nevoie de fapt este sa stie ce se va intampla. Deci cel mai bun lucru pe care il poti face este sa-i povestesti ce se intampla la gradinita: “Vei avea scaunelul tau, vei sta la o masuta, iar doamna iti va explica cum sa te joci cu ceilalti copii”. Spune-i cine va fi cu el in clasa, ce activitati il asteapta, care sunt regulile pe care trebuie sa le urmeze. Gradinita ar trebui sa permita vizite inainte de inceperea cursurilor. Profita de aceasta ocazie si du-ti copilul intr-o mica vizita, de preferat atunci cand ceilalti copii si educatoarele sunt in clasa. Arata-i unde va sta, unde va lua gustarea, unde se va juca, iar acasa profita de fiecare ocazie pentru a-i vorbi despre ceea ce a vazut. La ora mesei ii poti spune: “Si la gradinita vei fi chemat la masa, te vei aseza pe unul din scaunele pe care le-ai vazut in camera aceea mare, si doamna iti va da farfuria cu mancare”. “Atunci cand se spala pe manute: “Si la gradinita o sa te speli pe maini dupa ce mananci asa cum faci acasa”.
Presupunand ca ati alungat impreuna teama de necunoscut, mai ramane o problema destul de mare: momentul despartirii. Daca cel mic nu a mers la cresa, momentul in care vei pleca si il vei lasa singur printre atatia necunoscuti ar putea sa fie unul foarte dificil pentru el. Pusi in situatii cu totul noi, copii nu stiu care va fi deznodamantul. Oricat de ridicol ar parea, unii copii se tem ca mama n-o sa se intoarca niciodata sa-l ia sau ca tata o sa se piarda si n-o sa mai gaseasca drumul inapoi catre gradinita. Ca sa eviti lacrimile si teama celui mic, va trebui sa exersati impreuna momentul despartirii. Du-l pentru cateva ore la o cunostinta in care ai incredere. Promite-i ca te vei intoarce dupa doua ore si tine-te de cuvant. Scopul “exercitiului” este ca cel mic sa aiba incredere in tine si sa inteleaga ca mama se va intoarce intotdeauna sa-l ia acasa. Multi parinti, satui de plansete si rugaminti, aleg varianta cea mai simpla. Pacalesc copilul sa se joace si cand el se intoarce cu spatele pleaca din camera pe furis. Poate parea o nimica toata pentru un adult, dar cand ai trei anisori si dintr-o data vezi ca mama a disparut de langa tine, ba chiar te-a pacalit ca sa poata pleca, momentul este destul de traumatizant, iar increderea in parinti este amenintata. Niciodata nut e furisa afara din camera cand copilul este atent la altceva. Oricat de dureros ar fi sa-l vezi plangand, ia-ti la revedere, cu promisiunea ca te vei intoarce sa-l iei.
Daca am trecut si peste momentul despartirii, san e imaginam cum se va comporta copilul tau la gradinita. In timpul lectiilor, educatoarea ii va cere sa steape scaunelul lui si sa asculte. Crezi ca pustiul tau energic si curios va putea sa faca asta timp de cateva ore? Daca raspunsul tau e DA, atunci esti o mamica norocoasa. Majoritatea copiilor de 3 – 4 anisori nu sunt capabili sa se concentreze atat de mult pe o singura activitate, mai ales daca acea activitate nu ii face nicio placere. Ce e de facut? Invata-l pe cel mic sa asculte. Roaga-l sa se aseze pe un scaun si sa inchida ochii, apoi sa-ti povesteasca ceea ce aude. Lainceput nu va putea sa faca asta mai mult de 2-3 minute, dar cu timpul se va obisnuisa stea cuminte si sa fie atent la ceea ce aude.
La gradinita, copiii trebuie sa fie ascultatori si sa urmeze anumite indicatii care cuprind mai mult de un singur pas. Oricat de ciudat ar parea, celor mai mititei le este greu sa faca asta. Spune-i unui copilas de trei ani sa aduca paharul si sa-l puna pe masa. Il va aduce, dar va uita ce trebuie sa faca cu el. La gradinita va primi o multime de astfel de sarcini care cuprind mai multi pasi, si ca sa fii sigura ca se descurca trebuie sa-l pregatesti de acasa. Roaga-l sa-si ia pantofiorii si sa-i puna in dulap, sa se duca la baie, sa se spele pe maini si sa vina inapoi la bucatarie pentru a te ajuta. Intr-o colectivitate, cei mici trebuie sa stie sa-si astepte randul, oricat de nerabdatori ar fi. Exersati impreuna acasa. De exemplu, atunci cand aduci o farfurie cu prajituri, pustiul va trebui sa-l lase mai intai pe tati sa ia una, apoi va putea sa-si aleaga si el o prajitura.
Acestea au fost doar cateva idei pe care le poti folosi. Mai sunt multe feluri in care iti poti pregati copilul pentru gradinita. Imagineaza-ti in ce situatii va fi pus acolo si faceti “repetii” acasa, pentru ca el sa stie la ce sa se astepte. Dar cel mai impotant, este ca tu, mamico, sa fii pregatita pentru gradinita. Oricat de speriat ar fi copilul, de multe ori mamica este cea mai emotionata si ingrijorata. Copilasii sunt foarte priceputi in a citi sentimentele celorlalti, iar ingrijorarea ta l-ar speria si mai mult Fii sigura ca ai ales cea mai buna gradintita pentru micutul tau si ai incredere in el.