Nu exagera in caz de conflict.
Chiarsi copii foarte cuminti pot avea conflicte cu colegii; iar prescolarinu au experienta necesara pentru a putea rezolva singuri astfel desituatii. In asemenea cazuri, parintele trebuie sa intervina cu grijapentru a remedia situatia.
Lynn Olson, din SUA, mama a doi copiide sapte si trei ani, a invatat ca trebuie mai intai sa stea de vorbacu educatoarea atunci cand apar conflicte intre copii. „Fiul meu veneaacasa si-mi spunea tot felul de povesti despre ce s-a intamplat lagradinita. Daca le credeam pe toate as fi avut mari probleme. Baietelulmeu este foarte sincer cu mine, dar este copil si vede altfellucrurile.” Educatoarea poate fi atenta la ce se intampla in clasa sipoate purta o discutie cu parintii celulilalt copil daca este cazul.
Cateodataapar si probleme intre parinti si educator. In asemenea cazuri e foarteimportant sa vorbesti cu pedagogul respective inainte sa mergi ladirector sau la ceilalti parinti.
Teama de despartire
Candcopilul tau merge pentru prima data la gradinita este normal sa aparaunele probleme pentru ca va petrece mai mult timp departe de tine si detatal lui. Parintii cu experienta spun insa ca trebuie sa-ti analizezipropriul comportament pentru ca e posibil ca ceea ce faci sau spui sacontribuie la supararea micutului. Prescolarii au un spirit alobservtiei foarte dezvoltat si daca isi vad parintii foarte ingrijoratiei pot oglindi comportamentul lor. Ai voie sa versi cateva lacrimi,avand in vedere ca e un moment de rascruce in viata copilului, dar aigrija ca el sa nu te vada.
Daca te comporti ca si cum gradinitaar fi o experienta pozitiva si copilul se va comporta la fel.Despartirea e grea, intr-adevar, dar trebuie sa te convingi pe tineinsati ca nu e atat de grav pe cum pare, altfel vei petrece un anintreg in holul gradinitei cu un prescolar agatat de piciorul tau.
Nu te teme de schimbari
Ceimai multi copii se pot descurca in orice mediu scolar atata timp catpersonalul este competent. Totusi, se intampla uneori ca lucrurile sanu mearga tocmai bine. Se poate sa nu fii de accord cu regulile dedisciplina ale scolii sau ca personalul sa nu-ti faca o impresie buna.In asemenea cazuri, nu ezita sa schimbi gradinita daca e posibil.
TraciBenson, din Anglia, nu a avut curajul sa schimbe scoala cand baietelulei avea probleme de comportament. „Fiul meu obisnuia sa-si mustecolegii. Nu putea sa comunice verbal asa cum si-ar fi dorit. Cand uncopil ii lua o jucarie devenea frustrate si tot ce putea face era samuste. Am vorbit cu educatoarea, dar ea nu a fost dispusa sa-l invetecum sa foloseasca cuvinte in loc de muscaturi.” Dupa trei luni copilulnu a mai fost primit la gradinita. „Pana la urma a fost un lucru bun”spune Traci. „L-am dus la o alta gradinita unde educatoarea a stiut cumsa-l dezvete de acest obicei”
Daca alegi scoala potrivita silucrezi cu personalul ca o adevarata echipa vei reusi sa transformigradinita intr-o experienta pozitiva si sa construiesti o bazaputernica pentru scoala primara si gimnaziu.