Prima intalnire cu gradinita poate lasa urme placute sau neplacute, care sa influenteze latent starile copilului cand se afla in acest spatiu. Sunt diferente sensibile intre mediul familial, unde copilul este inconjurat de dragostea materna si este centrul atentiei parintilor lui si gradinita, unde paseste intr-un spatiu nou pentru el, unde trebuie sa se obisnuiasca cu atentia impartita pe cat posibil in mod egal a educatoarelor.
Majoritatea copiilor cand vin pentru prima data in gradinita pot manifesta teama mai mult sau mai putin crescuta fata de faptul ca trebuie sa ramana aici, singuri, fara nimeni din cei de acasa. Ei refuza uneori sa se desprinda de mana celor care i-au adus, au o crispare caracteristica care exprima starea de neliniste si tensiune pe care o traiesc.
Fata de acestia, atat conduita parintelui cat si a educatoarei trebuie sa fie cea de securizare afectiva a copilului si chiar de tolerare a unor cerinte care ar putea parea absurde. Ilustrativ din acest punct de vedere este cazul unei fetite care refuza sa stea in sala de grupa daca nu i se permitea sa se uite pe fereastra la mama care statea pe banca in curtea gradinitei. Toleranta educatoarei si a mamei fata de aceasta conduita ciudata a asigurat linistea copilului si a usurat procesul de acomodare cu gradinita.
Da-i timp copilului sa cunoasca gradinita si educatoarea
Pentru a se evita pe cat posibil aceste situatii, este foarte importanta colaborarea gradinita-familie inainte de a incepe copilul gradinita pentru o cunoastere suficienta a ambelor parti. Pentru o interventie oportuna este necesar ca educatoarea sa cunoasca bine conditiile vietii de familie unde traieste copilul. Acest lucru se realizeaza prin vizite din partea educatoarei la domiciliul copilului pentru ca acesta s-o cunoasca mai intai in mediul lui de viata, sa stea de vorba cu el, sa se joace cu el, sa-i cunoasca jucariile si jocurile preferate.
Este foarte important ca educatoarea sa se imprieteneasca cu cel mic. Pe acest fond, sub forma unei invitatii din partea educatoarei, copilul poate veni in gradinita unde-l va astepta educatoarea si unde va asista impreuna cu parintii lui pentru inceput la unele activitati si realizari ale copiilor in timpul programului de activitate. Educatoarea ii va povesti ca acolo la gradinita ea mai are si alti prieteni pe care-i va prezenta copilului si impreuna cu ei va incerca sa aleaga si sa se joace un joc indragit de copil. Astfel, adaptarea la programul gradinitei se va face usor, intr-un mod placut fara a lasa urme neplacute care sa influenteze copilul in mod negativ.
Patreaza o relatie stransa cu educatoarea
Un alt aspect important pe care trebuie sa-l vizam atunci cand ne pregatim pentru gradinita este alegerea acelei gradinite care va mentine pe tot parcursul perioadei prescolare un schimb organizat de pareri intre parinti si gradinita si mai ales de indrumare a parintilor pe anumite probleme aparute pe parcurs printr-un program de consultatii individuale sau colective.
Foarte important pentru un parinte este ca acesta sa fie tot timpul informat cu privire la progresele copilului sau problemele aparute intre timp. Buna cunoastere a ceea ce copilul trebuie sa primeasca si primeste concret din partea familiei conjuga cu o munca metodica din gradinita, in conditiile unei bune colaborari permanente dintre familie si gradinita, a unei indrumari suficiente din partea cadrelor didactice si a familiei, iar acesta reprezinta un punct important in munca de formare a prescolarului.
Sunt situatii in care gasesti o educatoare care sa fie mai putin dispusa sa colaboreze atat cat este necesar, sa nu aiba rabdarea necesara cu micutul tau si sa-l ajute sa se integreze, dar in schimb sa fie o gradinita foarte frumoasa, spatioasa care sa incante ochiul.
Criteriul cel mai important dupa care alegem gradinita este cel al personalului didactic si auxiliar
Educatoarea trebuie sa dea dovada de rabdarea si creativitatea necesara pentru ca micutul sa-si doreasca sa vina la gradinita fara a fi suparat si cu un sentiment de negativism fata de locul unde isi va petrece o buna parte din zi si unde ingrijitoarea are rabdarea necesara ca fiecare copil sa manance ci nu doar sa puna farfuriile pe masa si sa le ridice in scurt timp aproape pline fara sa-i pese daca cei mici au mancat sau nu.
Daca atunci cand mergeti sa-l luati de la gradinita copilul are zambetul pe buze, este bine dispus si va arata incantat de ceea ce a realizat el in ziua respectiva la gradinita, atunci puteti sa fiti siguri, dragi parinti, ca ati facut alegerea perfecta in ceea ce priveste gradinita aleasa!