Esti ingrijorata din cauza ca prescolarul tau inca isi mai suge degetul? Afla care sunt adevarurile si miturile legate de acest obicei, si cum poti sa-ti ajuti copilul sa renunte la suptul degetului.
Multi parinti se simt usurati cand isi dau seama ca bebelusul lor a descoperit un obicei care il tine ocupat si ii alunga plictiseala. Dar in unele cazuri usurarea se transforma in ingrijorare, pentru ca bebelusul creste si nu renunta la suptul degetului. Daca nu va reusi niciodata sa renunte la acest obicei? Daca isi va strica dintisorii?
Adevar : Suptul degetului este un lucru normal
Copiii mici au reflexe puternice, innascute de supt. Incercarea de a gasi un obiect pe care sa-l suga este o extindere a comportamentului normal al bebelusului. In tarile vestice, 90% din sugari practica ceea ce se numeste supt ne-nutritiv, adica sug diferite obiecte (degete, suzete, paturi) cu alte scopuri decat acela de a se hrani. Jumatate din acesti copii, renunta la supt pana la varsta de sase sau sapte luni, dar o treime din ei vor continua pana la cinci sau sase ani. Poate parea ciudat, dar sunt site-uri web menite sa-i ajute pe adultii care isi sug degetul.
Mit: Un copil care isi suge degetul nu poate pati nimic
Desi este un obicei des intalnit, suptul degetului are si parti negative. Degetele pot deveni dureroase sau se pot infecta. Bacteriile de pe degete pot ajunge in gura copilului. De asemenea, se poate ca sugarul, multumit ca are o ocupatie si avand gura ocupata nu se va mai deranja sa imite sunetele din jurul lui. Cand va incerca sa vorbeasca cu degetul sau cu suzeta in gura nu se va intelege nimic din ce spune.
Mit: Copii care isi sug degetul nu sunt siguri pe ei.
Nu este deloc cazul. Cand isi sug degetul copii cauta o metoda de a se alina. Cei mici depind aproape in totalitate de adulti pentru satisfacerea unor nevoi de baza, iar sugerea degetului alina efectele negative ale oboselii, stresului, foamei, fricii sau plictiselii. Efectul de calmare este produs de schimbarile care au loc la nivelul creierului. Totusi, stresul si lipsa de incredere in propria persoana pot aparea atunci cand cel mic este criticat de parinti sau de alti copii. Criticile produc copilului si mai mult stres, si nu fac decat sa intensifice nevoia de a- suge degetul.
Mit: Suptul degetului nu are efecte negative asupra cavitatii bucale si a dintilor, decat la copiii mai mari de sase – sapte ani.
De fapt, problemele pot aparea in jurul varstei de patru ani. Pot aparea o serie intreaga de efecte negative dar cel mai des se intalneste un tip de malocluzie in care dintii de sus sunt impinsi in fata, iar cei de jos sunt impinsi in spate. Cand copilul tine gura inchisa, va exista un spatiuy intre dintii de sus si cei de jos. De asemenea, suptul degetului poate afecta incheietura dintre osul temkporal si cel mandibular, ceea ce produce dureri ale mandibulei, gatului, urechilor sau umerilor. O alta urmare este obiceiul de a tine limba in spatiul creat intre dintii de jos si cei de sus atunci cand copilul inghite pentru ca gura sa fie complet inchisa. Aceasta situatie a fost deseori legata de pronuntarea distorsionata a anumitor consoane precum s, t, d, z, si l.
O a doua problema a dentitiei este impingerea in fata a celor doi incisivi centrali de sus. Dinti crescuti in afara se vor sparge mai usor in caz de cazaturi sau accidente.
De asemenea, dintii de lapte pot cadea premature. Pentru ca degetul tinut in gurita apasa pe dintii de jos, radacina slabeste, asa incat dintii de lapte vor cadea cu mult timp inainte ca cei permanenti sa apara. Astfel, vor aparea probleme precum spatiile mari intre dinti.
Poti impiedica micutul sa-si suga degetul?
Intr-o anumita masura, suptul degetului este ceva normal la sugari. Dar daca obiceiul persista sau este practicat excesiv inseamna ca anumite nevoi ale copilului nu sunt implinite. Hraneste-l cum trebuie si asigura-i un somn odihnitor pentru a preveni infometarea si oboseala. Petrece mai mult timp jucandu-te cu el sau pune-i la dispozitie obiecte noi si variate pe care sa le exploreze pentru a alunga plictiseala si stresul. Un copil fericit si „ocupat” nu va avea simti nevoia sa-si suga degetelul.