Produsele bio au preturi mai mari si se gasesc mai greu. Si totusi multe persoane le prefera in locul celor normale. De ce sunt unii dispusi sa consume timp si bani pentru a pune pe masa mancare organica? Motive sunt destule :
Gustul natural
In primul rand, gustul nu se compara cu cel al produselor normale, mai ales al celor de supermarket. Merele au gustul celor pe care le furai din livada, in copilarie, rosiile iti amintesc de gradina bunicii, iar capsunele miros a vara. Chiar daca nu este la fel de aspectuoasa si de mare ca una injectata cu hormoni de crestere, o capsuna organica chiar are gust. O stiu foarte bine cei care, in vara asta, au mai gasit la piata capsune „de la tarani”. Toate produsele organice, nu numai fructele sau legumele, au gustul natural si normal, pe care, cei din tarile vestice aproape ca nici nu l-au cunoscut pana acum.
Fara chimicale
In al doilea rand alimentele organice au compozitia pe care a creat-o natura, fara nimic in plus. Ce poate fi in plus intr-un aliment stim foarte bine: conservanti, coloranti si alte E-uri, pesticide, ingrasaminte chimice, hormoni artificiali. Multe dintre aceste substante au fost create inainte sa apara atatea si atatea studii despre cancer si alte boli cronice. Drept urmare, nimeni nu s-a gandit atunci la sanatatea consumatorului, iar pentru ca astazi traim intr-un mediu atat de poluat, chimicalele din mancare se adauga celor din aer si apa, intr-un cocktail periculos. Alegand produsele bio faceti primul pas catre o viata sanatoasa. Chiar daca nu putem sa evitam substantele nocive din aer sau sol, cel putin nu ne otravim in mod constient, prin mancare.
O bogatie de vitamine
Fructele si legumele care cresc natural si au la dispozitie timpul necesar pentru a se dezvolta natural acumuleaza o bogatie de vitamine si minerale, asa cum este normal sa se intample. Nu se pot compara, din acest punct de vedere, cu cele care cresc peste noapte, injectate cu hormoni. Acestea din urma sunt pur si simplu goale, lipsite de proprietati nutritive.
Poluare zero
Unul din scopurile agriculturii organice este acela de a proteja ecosistemele si sanatatea planetei. Agricultura clasica foloseste fertilizanti si pesticide care ajung, inevitabil, in sol si circula catre sursele de apa, de unde ajung in aer. De aici si pana in organismul uman mai este doar un pas: o gura de aer. Alegand produsele organice facem un pas nu doar catre sanatatea noastra ci si catre cea a planetei si, implicit, a semenilor nostri de pretutindei. Bineinteles, cu o floare nu se face primavara si faptul ca eu sau dumneavoastra trecem la un mod de viata bio nu este de ajuns pentru a salva planeta. Insa, ca pe oricare alta piata, si pe cea a alimentelor functioneaza principiul cererii si al ofertei. Cu cat consumam mai multe produse organice cu atat mai multe vor aparea, iar agricultorii vor fi nevoiti sa treaca la productia organica daca vor sa supravietuiasca.