Ce folosesc la baie
Spuma de baie pentru copii inlocuieste sapunul obisnuint, care influenteaza pielea sugarului si o expune mai mult actiunii ciupercilor si dermatitelor. Se foloseste la spalatul local,la baie si la spalarea parului. Trebuie sa aiba pH neutru, specificat obligatoriu pe ambalaj.
Spuma de baie pentru copii trebuie sa nu aspreasca pielea, pentru protejarea acesteia in fata factorilor externi. Trebuie sa fie evitata spuma de baie cu mirosuri puternice de uleiuri eterice, cum ar fi extractul de levantica s.a.
Pentru nou-nascuti, a caror piele nu prezinta inca sebum, este suficienta spalarea pe cap cu apa calduta de 2 ori pe saptamana.
Parul nou-nascutilor prezinta de obicei un strat subtire de culoare alba, o „crusta” ca un fel de matreata. Este un fenomen normal si inlaturarea acesteia nu se face cu pieptenul, ci treptat prin spalarea zilnica cu un prosop cu apa calduta si ungerea cu ulei pentru copii. Dispare pana in a 6-a saptamana.
- Daca aveti o fetita, nu incercati sa o spalati in interiorul labiilor, exista pericolul de a se infecta cu microbi, daca este tulburat sistemul de aparare naturala a regiunii vaginale.
- Daca sugarul dumneavoastra este baiat, nu trageti membrana preputului, insistand cu spalatul interior, exista pericolul accidentarii si ruperii pielii. Aceasta se va desprinde singura in jurul varstei de 2 ani,daca nu se produce de la sine, consultati pediatrul.
Ce trebuie sa faceti?
- Miscarile dumneavoastra trebuie sa fie calme si sigure in timpul baii sugarului, acordand atentie capsorului acestuia, in special cata vreme nu poate sa si-l tina singur.
- Pentru ca aceasta experienta sa fie si mai placuta si pentru a se depasi eventualele temeri, este bine sa-i vorbiti, sa zambiti, sa-i cantati sau sa va jucati impreuna cu el cu clabucii spumei de baie.
- Pielea sugarului dupa baie trebuie stearsa cu un prosop moale, deoarece umezeala poate conduce la iritarea pielii.
- O prioritate de baza este asezarea prosopului de baie impotriva alunecarii, daca imbaiati sugarul direct in cada. Pe masura ce copilul creste si devine mai energic este nevoie de o atentie sporita ca sa nu alunece.
- Aveti grija ca sugarul sa nu intre in contact cu apa fierbinte si sa nu se afle in apropierea corpului de incalzit, soba sau calorifer.
- Nu lasati niciodata singur copilul in timpul baii. Posibilitatea de inec este foarte mare. Cautati sa aveti aproape tot ceea ce va este necesar, pentru a nu fi nevoie sa va indepartati. Chiar si atunci cand va aflati singura acasa si suna telefonul, nu-i dati importanta sau inveliti sugarul intr-un prosop si luati-l cu dumneavoastra.
- Curatati sugarul intotdeauna din fata spre spate, mai ales daca este fetita, incepand din zona organelor genitale inspre partea dorsala.
Urechiusele – Nasucul – Ochisorii
Trebuie evitata curatarea urechilor si a nasului cu betisoarele speciale. Ceara pe care o produc urechiusele creeaza impresia ca sunt murdare, dar este o secretie protectoare si are un rol antiseptic. Urechea interna poate fi curatata local cu o bucatica de vata umezita.
Ochisorii sugarului se spala cu o bucata de tifon care a fost udat cu apa fiarta sau cu ser fiziologic. Fiecare ochi trebuie spalat de la tample spre nas si cu tifoane diferite, pentru evitarea transmiterii microbilor de la un ochi la altul.
Un nasuc curat inseamna respiratie libera. De aceea este o conditie de baza pentru un bebelus fericit. Si pentru ca acesta nu poate sa-si sufle nasul, trebuie curatat, inmuind mucozitatile cu ser fiziologic, astfel incat acestea sa poata aluneca. Folosirea pompei pentru nas nu este absolut necesara si nu trebuie folosita in nici un caz daca nu a fost precedata de inmuierea mucozitatilor, pentru ca astfel poate rani nasucul sensibil al sugarului.
Curatirea nasului, precum si alte proceduri care privesc curatenia sugarului, se face intotdeauna inainte de masa si intotdeauna cu calm. Folosirea sprayului in nas nu este cel mai bun mod de curatire pentru sugarii sub un an, deoarece surprind copilul si il sperie.
Este imperios necesara spalarea pe maini,inainte ca mama sa se ocupe de ingrijirea copilului.