Pe langa vaccinurile care fac parte din programul national de imunizare, orice parinte poate solicita, contra cost, o serie de alte vaccinuri, in functie de preferinte si starea de sanatate a copilului. Cei mai multi parinti aleg sa faca celor mici vaccinul antihepatic A, ROR, antigripal, antipneumococic si antivaricela.
Vaccinul antihepatic A
Produce imunizarea fata de virusul hepatic A si este indicat in special copiilor expusi acestui virus. E vorba de copiii institutionalizati, copiii hemofilici, bolnavi de hepatite B sau C sau alte afectiuni hepatice care prezinta risc de cronicizare. Vaccinul asigura protectie numai impotriva hepatitei de tip A. Nu sunt vizate virusurile hepatitelor B, C, E.
Se administreaza intramuscular, incepand de la 12 luni. La copii pana in 18 ani se face o doza pediatrica de 0,5 ml, care va fi repetata peste sase luni. Dozele de rapel se fac la fiecare 10 ani.
Vaccinul este bine tolerat de organism, iar eventualele reactii adverse sunt usoare si dureaza putin, disparand fara tratament.
Contraindicatiile sunt cele obisnuite.
Vaccinul ROR
Este un vaccin combinat care ofera protectie impotriva a trei boli: rujeola, oreion si rubeola. Este indicat in special copiilor care traiesc in colectivitati.
Substanta se administreaza intramuscular sau subcutanat , incepand de la 12 luni. La copiii care fac parte din colectivitati, se poate face imunizarea de la 9 luni, dar in acest caz se va face o doza de rapel la 6 luni dupa prima. Altfel, prima doza de rapel se face intre 3 si 6 ani.
Vaccinul este bine tolerat de catre copii. Eventualele efecte secundare apar la 5 zile de la imunizare si pot consta in febra usoara, eruptii cutanate usoare, simptome respiratorii.
Contraindicatiile sunt: imunodeficienta congenitala sau dobandita, tratamentul recent cu imunoglobulina, alergia la proteinele din ou.
Vaccinul antigripal
Contine in fiecare sezon alte tulpini gripale, in functie de recomandarile OMS. Protectia impotriva virusului gripal apare la 2 saptamani de la vaccinare, deci este indicat ca aceasta sa se faca inaintea sezonului gripal, in functie de recomandarile medicului.
Este indicat copiilor peste 6 luni care prezinta un risc crescut de complicatii. Este vorba in special de copii cu boli cronice (astm, boli de inima, diabet, insuficienta renala, HIV). De asemenea se poate face copiilor care nu prezinta risc crescut de complicatii dar au in familie pe cineva care prezinta risc crecut de complicatii (batrani, persoane cu boli cronice). Pentru ca aspirina administrata copiilor cu infectie virala poate declansa sindromul Reye, vaccinul antigripal se poate administra copiilor aflati sub tratament cu aspirina pe termen lung.
Vaccinul se face intramuscular sau subcutanat, iar doza depinde de varsta: intre 6 si 35 de luni se administreaza 0,25 ml, iar dupa 36 de luni, 0,5 ml. La copiii sub 8 ani care nu au mai fost vaccinati anterior se administreaza o a doua doza la o luna dupa prima.
Ca efecte secundare se pot observa febra, dureri de cap, simptome respiratorii, care dispar rapid fara tratament.
Vaccinul antivaricela
Ofera protectie impotriva virusului varicelo-zosterian si este indicat tuturor copiilor copiilor dupa varsta de noua luni, dar mai ales celor care prezinta risc crescut de complicatii grave (copii cu leucemie, HIV, alte boli cronice grave, aflati sub tratament imunosupresiv, etc).
Doza recomandata este de 0,5 ml, dar schema de vaccinare depinde de varsta copilului. Pana in 12 ani se face o singura doza, iar dupa aceasta varsta este nevoie de 2 doze la un interval de cel putin 6 saptamani. Se pot folosi doze suplimentare la copiii cu risc crescut de complicatii ale varicelei.
Ca efecte secundare se observa uneori febra si foarte rar eruptii cutanate.
Vaccinul antipneumococic
Ofera protectie impotriva a 90% dintre agentii patogeni care declanseaza infectii pneumococice. Se foloseste la copiii mai mari de doi ani, care prezinta risc crescut. Copiii cu risc crescut de a dezvolta infectii pneumococice si complicatii ale acestora sunt cei cu boli cronice sau imunocompromisi (cu infectie HIV).
Este suficienta o singura doza care nu se repeta mai devreme de 5 ani. Exceptie fac copiii foarte expusi riscului de imbolnavire si cei sub tratament de imunosupresie.
Posibilele reacti adverse sunt oboseala, durerea locala, febra, dureri de cap.
Vaccinul Hib
Ofera protectie impotriva Haemophilus influenzae tip B, un agent patogen care poate sa provoace meningita, pneumonie, pericardita si alte afectiuni grave. Nu ofera protectie impotriva altor agenti patogeni care pot duce la memingita sau pneumonie.
Se poate face tuturor copiilor peste 2 luni si este recomandat in special celor ce prezinta un risc crescut. Se poate administra subcutanat, dar este recomandata administrarea intramusculara. Daca se afce in acelasi timp cu alte vaccinuri, injectiile se vor face in zone anatomice diferite.
Doza este de 0,5 ml, iar schema de vaccinare depinde de varsta. Intre 2 si 6 luni, se fac 3 doze la interval de 1-2 luni urmate de un rapel la 12 luni. Intre 6 luni si un an se fac 2 doze la interval de 1-2 luni, urmate de un rapel la 12 luni. Intre 1 si 5 ani se face o singura doza, fara rapel.