Curatarea zonelor intime ale bebelusilor este obligatorie la fiecare schimbat de scutec.
De ce?
Aceasta operatie se face la fiecare schimb deoarece scaunele si urina sunt acide si purtatoare de bacterii nocive.
Cum ?
- Varianta comoda: Se curata sezutul copilului cu o compresa umeda, un tampon de vata imbibat cu apa sau cu un servetel umed, special pentru zonele sensibile ale bebelusilor, intotdeauna din fata spre spate, pentru a nu transporta germenii din zona anusului spre genitale.
- Varianta indicata: Zonele genitale ale bebelusului se pot spala direct la chiuveta, tinandu-l pe acesta, cu mare atentie, pe brat, iar cu bratul liber udand si spaland delicat bebelusul. Nu se utilizeaza sapunuri sau spume de baie ce ar putea irita aceasta zona delicata, distrugand PH-ul natural al pielii, uscand pielea si provocand chiar crapaturi ce favorizeaza infectiile.
- Dupa ce s-au spalat fesele, se continua toaleta genitalelor urmarind reguli specifice sexului nou nascutului.
Toaleta organelor genitale la baietei
La baieteii necircumcisi, zona genitala se curata bine cu apa calduta, dar fara a trage preputul (pielea care acopera penisul) in jos. Se spala numai partea exterioara a preputului. La nastere, preputul este lipit de penis pentru a-l proteja, iar tragandu-l in jos n-ai face decat sa-l ranesti pe micut. Intre un an si trei ani, preputul se va dezlipi de penis si va incepe sa se miste singur in sus si in jos. De aici incolo, la fiecare baita va trebui curatat penisul baietelului si sub preput, avand grija sa indepartezi si acea substanta alba, laptoasa care se aduna intre penis si preput. Aceasta substanta, numita smegma, este formata din celule moarte si secretii ale aparatului genital. Citeste mai multe aici.
Toaleta organelor genitale la fetite
La fetite, spre sfarsitul primei saptamani de viata pot sa apara secretii mucoase, uneori cu urme de sange, care pot sa persiste chiar pana la o luna. In tot acest timp, zona genitala poate sa fie umflata si rosie. Oricat de ciudat ar parea, este perfect normal si nu trebuie sa te ingrijorezi. Cauza principala este expunerea fetitei la o cantitate excesiva de hormoni feminini, primiti de la mama, inainte de nastere. Citeste mai multe aici.