Stiai ca masajul are pentru bebelusul tau efecte benefice in dezvoltarea lui psihologica si fiziologica?
Pentru noi parinti, acomodarea cu noul membru al familie, presupune multe eforturi – schimbarea programului de somn, acomodarea cu programul de mese al bebelusului si in general, acomodarea cu agitatia si schimbarile totale produse de venirea pe lume a copilului.
Pentru nou-nascut, lucrurile nu stau altfel! Si el trebuie sa se obisnuiasca cu noul camin, sa se acomodeze cu noua hrana si cu modalitatea de a se hrani, trebuie sa se acomodeze cu suntele, lumina si toate celelalte lucruri pe care nu le-a constientizat in pantecul mamei.
Astfel ca, stresul se imparte pentru fiecare membru al familiei in parte. Pentru a ameliora efectele nocive, cel mai indicat remediu pentru nou-nascut este masajul. Acesta il va calma si ii va reda si inatri increderea ca totul merge asa cum trebuie si ca nu are de ce sa se sperie.
Printre aceste beneficii se mai numara si multe altele, psihologice, fiziologice si de dezvoltare. Este crezut chiar ca intareste in timp, increderea in sine si intareste legatura intre parinti si copii. Lasandu-va coplesiti de stres, exista sanse foarte mari sa uitati sa ii aratati copilului cat de mult il iubiti.
De asemenea, copiii care primesc sedinte regulate de masaj sunt mai calmi, mai relaxati si astfel mai atenti la lumea inconjuratoare si mai receptivi catre invatare.
Beneficiile masajului se extind si pana la cele terapeutice astfel ca, poate ajuta copii care sunt predispusi la formarea de gaze, la constipatie si alte probleme digestive. Efectele masajului se regasesc in:
- reducerea spasmelor colonului
- ajuta la eliminarea gazelor
- normalizeaza si stimuleaza digestia
- ajuta la cresterea cantitatii de endorfina pentru a reduce durerile in mod natural
- ajuta la scaderea numarului de hormoni declansati de stres.
- amelioreaza colicile (NU le anuleaza!)
Masajul este binevenit si pentru nou-nascutii prematuri, conferind siguranta si relaxare, acestia se pot dezvolta mai usor. Insa, tipul de masaj si durata lui trebuie specificate de catre medicul care urmareste evolutia bebelusului.
Urmareste semnalele trimise de bebelus
Pentru ca masajul sa aiba efectele dorite si maxime este de preferat sa urmati semnalele date de catre copil pentru a afla in ce moment al zilei este mai receptiv catre masaj, daca il ajuta sa adoarma – daca da, asteptati 30 de minute inainte de ora de somn, ce fel de miscari prefera bebelusul – acestea sunt doar cateva din lucrurile de care trebuie sa tineti cont inainte de a ii oferi micutului vostru un amsaj.
Exista si contraindicatii!
Masajul are si el contraindicatii ca orice alt tip de tratament sau de actiune:
- bebelusul trebuie sa fie treaz in timpul masajului
- nu trebuie efectuat masaj daca nou-nascutul are febra sau o iritatie a carei cauza nu este cunoscuta pe deplin
- nu este indiact sa ii faceti masaj copilului daca suteti pe fuga sau intr-o stare de anxietate.
Pentru a clarifica si alte nelamuriri specifice copilului vostru nu ezitati niciodata sa apelati la medicul pediatru care il are in evidenta. Si nu uitati ca pentru unii copii masaul nu este indicat din simplul motiv ca nu ii calmeaza ci ii stimuleaza.
Sursa: BabyZone