Pentru a proteja cat mai bine sanatatea copilasului si pentru a evita posibilele infectii, este necesar sa urmati cateva recomandari absolut necesare privind pregatirea, conservarea si manipularea biberonului. Urmati aceste reguli pas cu pas, pentru ca micul dumneavoastra pui sa-si savureze fara riscuri masa si sa doarma linistit.
Puteti printa aceste reguli si le puteti afisa pe frigider, pentru a le avea mereu sub ochi.
-
Pregatiti dozele necesare de lapte si efectuati prepararea intr-un spatiu curat, de preferat pe un blat de lucru bine spalat in prealabil.
-
Lapticul trebuie baut in decurs de cel mult o ora.
-
Laptele neterminat pana la trecerea acestui rastimp trebuie aruncat. Atunci cand biberonul a fost reincalzit (din diferite motive), timpul se reduce la jumatate de ora.
-
Nu incalziti biberonul la cuptorul cu microunde. Motivele sunt cel putin doua: caldura nu este raspandita omogen si exista riscul de arsuri; in plus, microundele distrug calitatile nutritive ale laptelui.
-
Utilizati incalzirea clasica la baie de abur (pentru laptele muls) sau fierberea si racirea apei pentru laptele-formula.
-
Nu este indicat sa reincalziti laptele atunci cand vi se pare rece. El poate fi consumat de bebe la temperature ambianta.
-
Agitati biberonul pentru a amesteca laptele praf cu apa si pentru a omogeniza temperatura laptelui.
-
Verificati temperatura turnand o picatura de lapte pe incheietura mainii dumneavoastra.
-
Preparati biberonul inainte de consum; evitati sa faceti lapticul in avans.
-
Respectati numarul de doze indicat pe ambalaj si folositi numai lingura de dozaj din cutia de lapte.
-
La fiecare doza de lapte, adaugati 30 ml apa.
-
Inchideti bine cutia dupa fiecare utilizare.
-
Daca folositi apa minerala, alegeti varianta demineralizata si dintr-o sursa naturala indicata pe sticla.
-
Nu preparati biberonul cu apa dintr-o sticla deschisa de mai mult de 24 de ore.
-
Daca alegeti prepararea laptelui cu apa de la robinet, lasati intotdeauna apa sa curga cateva secunde, inainte de a o pune in vasul de fierbere.
-
Folositi numai apa rece.
-
Spalati bine teava si robinetele chiuvetei.
-
Pastrati chiuveta si spatiul de lucru curate.
-
Sterilizati intotdeauna biberoanele si folositi-le imediat dupa sterlizare.
-
Dupa masa, inmuiati recipientele si accesoriile in apa calda cu detergent de vase, spalati-le bine cu o perie speciala si clatiti cu apa rece.