Primul an de viata al copilului este hotarator pentru dezvoltarea sa viitoare. Sugarul creste intr-un ritm extrem de rapid si de aceea urmarirea pasilor care indica evolutia psihosomatica a acestuia este destul de importanta.
In incercarea sa de a cunoaste mediul inconjurator, copilul aduna experiente si informatii, intelege incetul cu incetul utilitatea sau necesitatea fiecarei noi deprinderi pentru viata lui: cand ii este foame,cand vrea sa se joace,cand simte nevoia de tandrete si de protectie din partea parintilor.
Dar fiecare copil creste si se manifesta in felul lui; este inutila comparatia cu alti copii de aceeasi varsta. Asa cum degetele de la o mana nu seamana unul cu altul, nici micutii nu seamana intre ei.
Uitati-va la mine cum cresc!
Ritmul de dezvoltare al copilului prezinta oscilatii, nu este intotdeauna constant. De obicei, incepe cu o perioada de crestere accelerata si de dobandire rapida si progresiva a capacitatilor, careia ii urmeaza o perioada de evolutie mai lenta.
Dupa nastere, nou-nascutul continua sa se dezvolte intr-un ritm rapid, in special in primele sase luni de viata. Majoritatea copiilor cu o dezvoltare normala isi dubleaza greutatea in a cincea – a sasea luna de viata, si si-o tripleaza la implinirea varstei de un an.
Specialistii subliniaza faptul ca in primul an trebuie acordata o atentie speciala urmaririi cresterii in greutate si nu in inaltime. Aceasta, deoarece cresterea in inaltime, este, in primii 2 ani de viata, mai constanta decat cea in greutate si devine mai „personala” dupa varsta de 3 ani.
De obicei, in primele 3-4 zile de viata nou-nascutul pierde aproximativ 10% din greutatea de la nastere, fapt normal care nu trenuie sa-i nelinisteasca pe parinti. La aproximativ 10 zile, el revine la greutatea initiala. Apoi, fiecare copil isi urmeaza drumul sau. Va puteti orienta dupa curbele (culoarele) de crestere. Cand copilasul dumneavoastra s-a aflat pe o curba mijlocie, el isi va pastra acest loc si in lunile urmatoare. Cereti sfatul medicului daca greutatea – masurata la inceputul saptamanii, apoi lunar – trece pe o curba situata mai sus sau pe alta mai joasa.
Si nu uitati:
Inaltimea si greutatea sugarului se leaga in mare masura de factorii ereditari, dar alimentatia este un factor esential. De aceasta depinde in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale micutului.
Un alt factor care influenteaza greutatea copilului este temperamentul lui. Sugarul vioi si in miscare permanenta, care de obicei doarme mai putin, va lua in greutate mai putin decat acela care este mai linistit si se bucura de mai multe ore de somn.
Sugarul cu o greutate exagerata, chiar daca arata dulce si dragalas, nu este in totalitate sanatos. Conform unor cercetari recente, legate de obezitate, numarul si dimensiunea celulelor adipoase se formeaza foarte devreme in viata omului. Excesul de grasime al sugarului ii poate influenta starea de sanatate la maturitate.
Controlul dezvoltarii copilului este de o deosebita importanta, avand ca scop prevenirea, diagnosticul si tratamentul cat mai precoce al unor eventuale tulburari, care pot fi mult mai greu de stapanit ulterior.
Evaluarea copilului incepe inca de la nastere!