Noi, femeile, ne preocupam de sanatatea pielii pentru ca o piele sanatoasa inseamna o piele frumoasa, un chip si un corp frumos. Dar e mai mult de atat. O piele sanatoasa contribuie la sanatatea intregului organism. Pielea este cel mai mare organ al corpului si prima bariera in calea microbilor, virusurilor si bacteriilor. De asemenea, reprezinta o bariera termica si mecanica, pastrand temperatura corpului si absorbind socurile, ne apara imporiva radiatiilor solare si asigura o parte a functiei de excretie, prin glandele sudoripare.
Iata cat de multe roluri indeplineste pielea noatra. Nu este de mirare ca sanatatea ei e atat de importanta, cu atat mai mult la un bebelus, care e mult mai sensibil si mai fragil decat noi, adultii.
In prima faza, pielea bebeluslui nu isi poate indeplini cu succes toate indatoririle pentru ca nu este inca dezvoltata complet. De aceea auzim peste tot ca bebelusii sunt mai sensibili la temperaturi extreme si ca ei nu transpira. Tocmai de aceea, pielea nou-nascutului si a sugarului necesita ingrijire speciala, care sa o curate bland, dar fara sa o agreseze.
Ingrijirea corecta a pielii incepe cu o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Bineinteles, cea mai potrivita hrana penru un sugar este laptele mamei. Atunci cand nu poate fi alaptat, se alege formula cu ajutorul medicului.
Cand scoatem copilul la plimbare, vara, sa nu uitam de razele UV, care pot arde foarte usor o piele sensibila de bebe. Se foloseste acel acoperis al caruciorului care pastreaza umbra si se imbraca bebelusul cu hainute lejere, dar cu maneci lungi, care sa acopere pielea. Nu trebuie sa lipseasca palariuta de pe cap.
Orice bebe primeste multe, multe hainute si jucarii de la familie si prietenii parintilor. Dar materialele din care sunt facute aceste obiecte pot da alergii si, cand ai in jur atat de multe lucruri diferite nu stii de la ce au aparut acele bubite pe manute. Inainte de a-i da copilului un obiect este bine sa il atingem putin de incheietura manutei, iar peste cateva ore, daca nu apare niciun semn al alergiei, i-l putem da de tot. Sau, daca nu se poate asa, macar sa spalam fiecare hainuta sau jucarie de plus cu un detergent hipoalergenic inainte sa i-o dam bebelui.
Baita este un moment delicat. Atat produsele de curatat, cat si apa pot usca pielea de bebelus. Nu este neaparata nevoie sa facem baita in fiecare zi, pentru ca sugarii nu prea au unde sa se murdareasca. Ajunge sa spalam funduletul de fiecare data cand schimbam scutecul si zona din jurul guritei, dupa fiecare masa.
Apa poate sa usuce pielea, mai ales daca este fierbinte, asa ca baita nu trebuie sa dureze prea mult si temperatura trebuie sa fie potrivita. Produsele folosite trebuie sa fie speciale pentru bebelusi, atat sapunul cat si samponul, hipoalergenice, cu Ph echilibrat.
Dupa orice baita stergem bine pielea, prin tamponare sau asteptam sa se usuce la aer, daca temperatura ambianta o permite. Oricum, pielea nu trebuie sa ramana uda.
Dupa baie, hidratam pielea cu un produs special pentru bebelusi sau cu ulei de masline fiert si racit.
Cand alegi hainele bebelusului, ai grija ca materialele sa fie din cele naturale, care lasa pielea sa respire si hainutele sa aiba marimea potrivita asa incat sa nu fie prea stramte. Imbraca-l in straturi ca sa poti da jos anumite haine cand e prea cald.
De cate ori cresc, unghiutele trebuie taiate scurt, pentru a nu zgaria pielea de pe fata.
Scutecul se shimba de cel putin 6-7 ori pe zi.
Nu in ultimul rand, de cate ori apar pe pielea bebelusului semne ca ceva ar fi in neregula (portiuni mai inchise la culoare, uscate, descuamate, inrosite, umflate, basicute) prezentarea la mediul pediatru este obligatorie pentru a exclude problemele grave si a primi tratamentul corespunzator.