Flora intestinala, adica totalitatea microorganismelor care populaeaza sistemul digestiv incepe sa se formeze in timpul nasterii, se imbogateste in primele zile de viata si se echilibreze in primele luni ale copilului. Fatul are sistemul digestiv steril, nicio bacterie nu il colonizeaza. Insa aceste bacterii au un rol foarte important in sanatatea organismului, asa ca popularea intestinului incepe la nastere, cand copilul preia bacterii din vaginul si colul mamei. Va continua in primele zile, daca cel mic primeste colostru, dar el va primi bacterii si din aer sau de la persoanele care il ingrijesc.
De ce este atat de importanta aceasta flora bacteriana a intestinului? Ea are mai multe functii. Joaca un rol in imunitate, reprezentand prima bariera in calea agentilor patogeni ce patrund in corp prin sistemul digestiv; ajuta la digestie si la buna functionare a intestinelor.
Flora intestinala contine nu numai bacterii „prietenoase” ci si bacterii daunatoare pentru ca patrunderea lor in corp este inevitabila. Insa, in mod normal, bacteriile bune le tin sub control pe cele rele. Problemele apar atunci cand bacteriile bune sunt atacate de anumite substante sau, din diferite alte motive, nu mai fac fata avalansei de bacterii nocive. Asa apar toxinfectiile alimentare si dezechilibrele florei intestinale.
Cauzele care pot distruge echilibrul florei bacteriene sunt diverse:
- Schimbarile din alimentatie: intarcarea, diversificarea, schimbarea formulei.
- Schimbarile importante de tempertaura (cand se incalzeste vremea brusc).
- Schimbarile de mediu (cand calatoresti intr-un loc indepartat, sistemul digestiv „intalneste” alte bacterii cu care nu este obisnuit si apar dezechilibre, chiar daca acele bacterii noi nu sunt nocive. Asa apare ceea ce se numeste „diareea calatorului”, care este mult mai des intalnita la copii decat la adulti. ) Mai rar calatorim in locuri indepartate cu un copil atat de mic, insa este bine sa cunoastem si acest aspect.
- Infectiile alimentare
- Administrarea de antibiotice. Acestea sunt menite sa elimine bacteriile nocive, insa pot sa le omoare si pe cele bune, creand dezechilibre in intestin.
Ca urmare a acestor factori, flora bacteriana a intestinului isi pierde echilibrul, ceea ce se traduce prin diaree sau constipatie, gaze intestinale, balonare, crampe.
Pentru a proteja echilibrul bacterian fragil al sistemului digestiv, putem sa administram copilului, atunci cand este necesar probiotice (bacterii „bune” care se gasesc in alimente sau in suplimente alimentare), prebiotice (substante ce hranesc bacteriile „bune”, care se gasesc, la randul lor, in alimente sau in pastile) sau simbiotice (combinatie intre prebiotice si probiotice).