Bebelusulnu poate spune cand il doare ceva, unde il doare sau cat de tare ildoare. Semnalele pe care le transmitecorpul lui sunt greu de citit, mai ales de catre parintii faraexperienta, care, pe deasupra, sunt si foarte panicosi, deci nu e demirare ca multi parinti ajung cu copilul la camera de garda, inmijlocul noptii, fara sa fie nevoie. Pana la trei sferturi din copiiicare ajung pe masa de consultatii, la urgenta, nu sufera de boligrave si nu necesita ingrijiri medicale urgente. Sigur ca paza bunatrece primejdia rea, dar e important sa stim, ca parinti, cand estenecesar si cand nu este necesar sa dam fuga la spital cu copilul inbrate. Mai ales ca o sectie de primiri urgente nu este tocmai loculpotrivit pentru un copil, lumina este puternica, zgomotul e mare sitot felul de microbi stau ascunsi in cautarea unei victime.
Uneleurgente sunt evidente si nu mai trebuie sa le discutam. Este vorba detraumatisme, fracturi osoase, pierderea cunostintei, sangerarimasive, ingerarea unor substante interzise, arsuri. Nu vom vorbi nicidespre copii cu boli cronice, ai caror parinti trebuie instruititemeinic de catre medicul curant, in legatura cu simptomele cetrebuie sa-i trimita urgent la camera degarda. Vom vorbi despre copiii sanatosi, care prezinta,dintr-o data simptome alarmante.
Febra
Candvorbim de febra, vorbim de o temperatura mai mare de 38 de gradeCelsius. Este unul din cele mai frecventemotive care aduc parintii la urgenta, cu copilul in brate, chiar siin mijlocul noptii. Un copil cu febra mare se simte rau, esteiritabil, nu mananca, nu vorbeste, nu se joaca si este capabil sairite, sa ingrijoreze si sa tina treaza intreaga familie. Inmulte cazuri, problema se rezolva daca tinem sub control febra. Putemface asta daca dezbracam copilul si ii punem pe piept si fruntecomprese umede, dar nu foarte reci, ci la temperatura corpului.Totusi, cel mai eficient in lupta cu febra este tratamentulmedicamentos cu antitermice, acetaminofen sau ibuprofen. Bebelusii sicopiii mici nu trebuie sa primeasca aspirina.
Dacafebra ramane peste 38,5 grade Celsius si nu cedeaza la antitermiceleobisnuite, atunci copilul trebuie dus la spital.Daca miscarile lui devin dezordonate, devine incoerent, isi pierdecunostinta sau se invineteste deja trebuie dus urgent la medic.
Dificultatilede respiratie
Respiratiaunui bebelus este o sursa constanta de ingrijorare pentru parinti. Elnu respira regulat, ca un adult, ci are respiratia neregulata. Dupace inspira si expira de cateva ori cu repeziciune, toracele luiramane nemiscat pentru cateva secunde, iar aceste pauze, uneori mailungi, alteori mai scurte ii scot din minti pe parintii tineri. Dareste ceva normal, pur si simplu asa respira bebelusii.
Incaz ca ai indoieli, ridica bluzita si observa pieptul micutului. Uncopil care nu poate sa respire bine isi va folosi muschii stomaculuisi ai gatului, in eforturile sale de a trage mai mult aer in piept,se vor adanci spatiile intercostale si spatiul de deasupraclaviculei. De asemenea, un simptom alarmant ar putea fi respiratiasuierata, caracteristica astmaticilor, mai ales daca cel mic nu afost diagnosticat cu astm si nu a primit tratament pentru aceasatboala. Suieratul la expiratie poate fi un simptom al bronsiolitei, oinfectie virala frecventa la copii.
Potrespira greu si copilasii cu congestie nazala. Aceasta estecaracteristica racelilor si gripelor, deci te poti astepta laprobleme de respiratie daca cel mic are una din aceste boli. Potiincerca sa-l duci in baia plina de aburi pentru a-i usura respiratiasau sa folosesti o pompita de nas pentru a extrage mucozitatile ce iiastupa canalul respirator. Daca aplici aceste masuri si copilul totnu poate respira normal, este cazul sa te indrepti catre camera degarda.
Deshidratarea
Poate sa fie oproblema majora pentru copii. Ca sa verificinivelul de hidratare, fii atenta la cat de mult urineaza. Cand ajungila urgenta medicul ar putea sa te intrebe cate scutece a udat copilulin ultimele zile pentru a putea stabili nivelul lui de hidratare.Deshidratarea poate sa devina o problema daca cel mic are febra sitranspira mult, daca vomita sau are diaree sau pur simplu daca nu beadestule lichide.
Pentrurehidratare se recomanda sa bea apa cate putin si des. Nu-l obliga sabea un pahar intreg deodata, mai ales daca are greata si varsaturi.Mai degraba da-i la fiecare zece minute cateva inghitituri mici.
Dacanu reusesti sa refaci nivelul de hidratare la un copil cu febra,varsaturi sau diaree atunci trebuie sa te prezinti la spital.
Problemele decomportament
Candun copil este bolnav, unul dintre primele semne este comportamentul.Are mai putina energie, isi pierde pofta de mancare, doarme mai multsau mai putin, este iritabil, plange mult si fara motiv. Adesea, asemenea schimbari ne sperie, dar nu intotdeaunareprezinta o problema. Trebuie sa fim atenti laacele schimbari radicale de comportament. De exemplu, un copil careeste obosit si somnoros ar putea fi bolnavior. Dar un copil letargiccare nu poate sa se ridice din pat, este cu siguranta grav bolnav sitrebuie sa mearga rapid la spital. Un copil care plange mult darinceteaza cand este tinut in brate nu este motiv de ingrijorare. Inschimb daca plange si mai tare cand e luat in brate, ar putea aveadureri intr-un anumit loc, deci trebuie dus la spital. Acelasi lucruse aplica daca cel mic este dezorientat, nu stie unde se afla,delireaza, e lipsit de coerenta, etc. Acestea sunt schimbarile decomportament care trebuie sa ne trimita urgent la medic.
Unultim sfat pentru mamici: urmati-vainstinctul matern. Daca simtiti ca ceva este in neregula cu cel mic,mergeti la doctor, fie la pediatru, fie la camera de garda. Daca nusunteti sigure ca este vorba de o urgenta adevarata, sfatuiti-va cucineva care cunoaste bine copilul, sunati pediatrul sau un medic dinfamilie, daca exista. Voi va cunoasteti cel mai bine copiii. Niciunspecialist nu poate sa inlocuiasca experienta si cunostintele pe carele acumuleaza o mama, traind zi de zi alaturi de copilul ei.