Am vrut sa ies mai repede
In ultimele doua decenii se inregistreaza o crestere a numarului de copii nascuti prematur. Conform specialistilor, aceasta se datoreaza intro mare masura progresului medicinii. Nou-nascutul prematur poate sa planga adeseori fara un motiv evident sau sa nu aiba pofta de mancare la orele de masa.
Pentru ca rezistenta organismului sau este redusa si temperatura lui scade cu usurinta, este nevoie sa fie cald in camera, in special in timpul baii si al schimbatului scutecelor. Mesele prematurului trebuie sa fie mai dese si mama trebuie sa aiba rabdare si sa insiste daca sugarul nu mananca. Fara sa fie foarte staruitoare.
Este importanta relatia afectiva a nou-nascutului cu parintii, tandretea si ingrijirea, respectul pentru staruinta si lupta pe care o da ca sa prinda puteri si sa depaseasca dificultatile primei perioade.
Vreau sa merg
Sistemul nervos al nou-nascutului se dezvolta pe masura ce acesta creste. In general, in momentul in care se naste, organismul este autonom si, o data cu trecerea timpului, din ce in ce mai puternic.
Copilul invata mai intai sa-si controleze capul, apoi mainile si la urma corpul si picioarele. Aceste etape reprezinta pietrele de hotar, indiciile dezvoltarii sale sanatoase, care apar intotdeauna in aceeasi ordine.
Si anume, intai dobandeste controlul in miscarea capului (aproximativ in cea de a 2a – a 3a luna de viata), in continuare este exersata capacitatea de a-si directiona membrele si de a tine obiecte in manute, iar mai tarziu invata sa se echilibreze (din cea de a 6a – a 7a luna).
Lasati copilul sa cucereasca singur fiecare pas, nu il fortati sa faca mai multi deodata si nu il descurajati cand incearca sa faca ceea ce vrea. Totusi, daca nu si-a insusit o anumita deprindere de miscare, daca nu poate sa prinda obiecte la varsta de 12 luni sau daca prezinta intarzieri in privinta pastrarii echilibrului si a mersului (la 18 luni nu merge inca), cereti sfatul medicului.
Picioarele nou-nascutului par de obicei „strambe” datorita pozitiei sale in uter. In prezent se stie ca nu sunt utile metodele traditionale de combatere a acestui fenomen absolut normal (de examplu: infasarea tip „sarma”). Picioarela capata forma lor naturala pe masura ce sugarul creste.
De asemenea, grasimea de pe talpitele sugarului creeaza impresia ca ar avea picior plat. Sugarii au puterea musculara sa-si ridice greutatea corpului; ceea ce le lipseste este echilibrul si de aceea este necesar sa fie ajutati.
Pentru copilul care nu merge, pantofii nu sunt absolut necesar. Ortopezii recomanda parintilor sa-si lase copilul descult in prima etapa de dobandire a echilibrului si de invatare a mersului, pentru ca aceasta masura este mai sanatoasa si contribuie mai bine la formarea talpii.
Ceea ce are importanta in momentul cumpararii incaltamintei pentru copil este ca aceasta sa ia corect forma piciorului, mai ales la calcai si ca talpa sa fie suficient de dura pentru un mers comod si pentru protejarea piciorului.
Copilul vrea sa se miste liber si sa-si dezvolte posibilitatile in ritm propriu. Daruiti-i toata tandretea, fara constrangeri si pretentii. Cu incurajare si cu sprijin din partea dumneavoastra, va capata incredere in sine insusi. Aceasta il va ajuta toata viata.