Alegerea hainutelor pentru un bebelus nu este atat de usoara pe cat am crede. Cu atatea modele si culori disponibile, o vizita la un magazin pentru copii, poate sa dureze cateva ore si asta nu inseamna ca pleci si cu ceva de acolo.
Mamicile care asteapta primul copil au cele mai mari probleme. In primul rand, unele din ele nu cunosc inca sexul copilului, dar cand vine vorba de nou-nascuti, aceasta e o problema minora. Apoi, toata lumea stie ca hainele de bebe trebuie sa fie practice. Dar cand esti in asteptarea primului copil, nu prea stii ce inseamna „practic”. Doar n-ai mai hranit si schimbat niciodata un copil in mijlocul noptii. Vom afla impreuna ce este practic si ce nu, ce este corect si ce nu cand vine vorba de imbracamintea bebelusilor.
Chiar daca magazinele ne ademenesc cu hainute frumoase, colorate, pline de paiete si aplicatii, uneori nu este bine sa cedam tentatiilor. Pe primul loc nu este aspectul hainelor ci sanatatea copilului, apoi confortul lui. Intr-adevar, hainutele de bebe este bine sa fie colorate pentru a-l stimula vizual pe cel mic, iar pentru placerea noastra pot sa fie haioase si dragalase. Insa nu tot ce este frumos este si sigur. Daca ne gandim la siguranta si sanatatea bebelui, trebuie sa evitam snururile, sforicele de orice fel, care ar putea sa se infasoare in jurul gatului, aplicatiile din obiecte mici (paiete, pietricele) care pot fi inghitite sau pot taia manutele, elasticele care pot rani sau irita pielea sensibila. Aceste lucruri sunt valabile si in cazul copiilor mai maricei, pana la 3-4 anisori, nu doar in cazul bebelusilor. O hainuta de bebe trebuie sa fie simpla, din material moale, fara aplicatii. Pentru cele care intra in contact direct cu pielea (body, camasuta, chilotei, sosetute) vom alege materiale naturale, care lasa pielea sa respire si nu provoaca alergii. Pe primul loc este bumbacul. Vara se poate folosi si inul, care e foarte racoros, pentru o camasuta lejera, dar cu mai multa grija pentru ca este mai aspru putin si poate sa irite pielea. Chiar daca materialul este natural si hipoalergic, sa nu uitam de vopsea. Este bine sa ne asiguram ca vopselurile cu care au fost colorate hainutele sunt non-toxice. Altfel, se poate intampla ca bebele sa bage maneca in gurita, sa se ude intr-un fel sau altul si vopseaua sa iasa din material. Ideal este ca fiecare hainuta noua sa fie tinuta putin in apa, pentru a vedea daca iese vopseaua din ea, apoi sa fie spalata si dezinfectata (prin calcare, fierbere) inainte de a fi purtata de bebe.
Sa urmarim la fiecare hainuta cusaturile, care pot sa jeneze copilul sau sa-i irite pieela prin frecare. Este valabil in special la hainutele care intra in contact direct cu pielea si mai ales la sosetute. O cusatura mare si aspra poate sa se frece de piele pana cand o zgarie sau sa lase urme rosii adanci. Tinand cont de toate acestea, sa vedem ce hainute ii sunt necesare unui bebelus.
Body-ul este nelipsit din arsenalul unui bebe „modern”. Body-ul este practic, acopera tot corpul si se schimba usor. Fata de o camasuta care se poate ridica, lasand spatele gol, el tine acoperit tot timpul atat spatele cat si burtica. In plus, nu este de nevoie de elastice, cum au chiloteii, elastice care pot sa stranga pielea de pe burtica, inrosind-o si iritand-o.
Dar nici chiloteii nu trebuie sa lipseasca din trusoul de vara, pentru ca pot inlocui cu succes scutecul. Evident ca scutecul are utilitatea lui, dar vara, cand este foarte cald, copilul transpira si pielea lui fina se irita in scutec. Putem sa renuntam la el macar pentru cateva ore pe zi, timp in care apelam la un chilotel subtire, din bumbac alb. In acest timp putem sa punem copilul pe un cearsaf sub care am asezat o protectie din material plastic sau nylon. Astfel putem sa stam in casa sau sa mergem la plimbare, in carucior. Daca avem la indemana mai multe perechi de chilotei (ideala ar fi o rezerva de 10 bucati), va fi foarte usor sa-i schimbam, iar la sfarsitul zilei ii spalam pe toti.
Atunci cand folosim chilotei si nu scutec, avem nevoie de ceva cu care sa acoperim si partea de sus. Un maieut poate fi foarte util nu numai vara, cand e foarte cald, ci si iarna, cand trebuie sa-l imbracam in straturi si e nevoie de o hainuta care sa stea lipita de piele si sa protejeze pieptul si spatele.
Maletele sau „camasile de corp” sunt si ele utile in orice anotimp. Iarna se pot pune pe dedesubt, cu sau fara maieut, pentru a pastra temperatura corpului. Vara pot fi folosite ca singura bluzita, care sa protejeze pielea de razele soarelui. Atentie la maletute pentru ca unele pot fi supraelastice si pe gat, iar acea banda de la gat poate sa irite pielea, frecandu-se de ea de cate ori bebele intoarce capsorul. Oricum, marimea trebuie sa fie cea potrivita, nici prea stramta nici prea larga, altfel maleta isi pierde rolul. Acela da a pastra caldura, lasand pielea sa respire. Din nou, materialul trebuie sa fie cat mai natural.
Indiferent cat este de cald, bebelusul poate sa aiba manutele si piciorusele reci, pentru ca sistemul circulator nu este la fel de „performant” ca al nostru. Pentru a evita acest lucru, este bine sa poarte sosetute (chiar si manusi uneori) chiar daca afara este cald. Cand mergeti in parc, chiar daca nu poarta decat chilotei si o camasuta de in, pune-i in picioare, sau macar ia in geanta, o pereche de sosetute. Daca observi ca piciorusele sunt reci, inseamna ca bebele are nevoie de ele. Pentru a alege marimea potrivita, poti folosi metoda pumnului. Lungimea talpitei este, de obicei, egala cu circumferinta pumnului, deci daca sosetuta se infasoara perfect in jurul pumnului strans al lui bebe, inseamna ca ea ii va veni bine. Este bine ca si sosetele sa fie din bumbac, cu cat mai putin elastan. Atentie la elasticul care vine in jurul gleznei. Daca este prea strans irita pielea si impiedica circulatia sangelui. Sa cautam si cusaturile. Daca sosetuta are model sau cusaturi pe partea interioara, poate sa irite, mai ales daca ii dam si botosei sau pantofiori stransi pe picior. Aceleasi lucruri sunt valabile si in cazul manusilor.
Cea mai mare pierdere de caldura se face la nivelul capului, deci este foarte utila caciulita, mai groasa sau mai subtire, in functie de anotimp. Putem sa o folosim si vara, chiar daca este cald, atat pentru pastrarea temperaturii cat si pentru a proteja capsorul de razele solare. Iarna, ave nevoie de o caciulita care sa acopere bine urechile. Peste ea putem sa punem gluga de la gecuta sau hanorac.