Daca primavara si toamna este mai usor cu hainele – singura conditie ce trebuie respectata este ca hainutele sa fie usor de dat jos sau de pus pe copil pentru a preveni supraincalzirea sau frigul – iarna este mai greu pentru proaspetele mamici.
Cum sa imbrac copilul afara? Cum stiu cand e prea imbracat si ii este cald? Cum stiu cand ii este frig? Cum potrivesc hainele astfel incat sa nu mai am probleme? – acestea sunt doar cateva din intrebarile ce trec prin mintea unei mamici cand se apropie sezonul rece.
Pentru inceput, este bine sa iti faci o lista de cumparaturi care sa acopere toate necesitatile copilului tau.
Costumele de iarna – fie ca sunt din lana sau din cele speciale pentru zapada cu straturi calduroase care pastreaza temperatura corpului constanta, este bine sa cumperi minim doua pentru a fi sigura ca nu iti va lipsi cand ai mai mare nevoie de el. De asemenea, aceste costume sunt de preferat in locul paturilor grele pe care unii parinti le folosesc pentru a acoperi copilul in carut, pentru faptul ca ofera mai multa libertate de miscare copilului, pastreaza mai bine temperatura corpului si sunt, pur si simplu, mai comode!
Caciulite, manusi si botosei – aici nu exista limitare la cantitatea cumparata – totul depinde de preferinte – insa, nu uita de calitate! O singura caciulita de calitate il apara mai bine pe copilul tau decat 10 caciulite frumoase, dar cu o calitate indoilnica. E de preferat ca manusile sa fie din lana si sa ii fie potrivite ca marime copilului pentru a avea utilitate maxima.
Nu uitati, ca imediat ce ajungeti in incaperi incalzite sa dati jos caciula si manusile, fularul si toate celelalte piese necesare pentru a nu supraincalzi micutul.
Botoseii, fie ca sunt din lana, fie ca sunt din plus, trebuie sa isi mentina eficacitatea in mentinerea in parametrii normali a temperaturii copilului.
Pulovere – din acestea e bine sa ai 2 – 3. Alege pulovere care sa fie usoare, si sa ii vina bine micutului peste body-ul cu maneci lungi.
Paturica – spre deosebire de paturile mari si grele, paturicile din lana subtire se aseaza mai bine pe corpul copilului si mentin astfel temperatura la un nivel confortabil si apara de vant si zapada. Nu este insa o solutie pe termen lung, cand copilul incepe sa se miste paturica il va incomoda si o va da jos sau se va dezveli pe unele locuri.
Saci de dormit – pentru a fi sigura ca puiul tau nu doarme dezvelit sau ca nu trebuie sa te trezesti de 10 ori pe noapte sa il invelesi, este bine sa folosesti sacii de dormit. Alege unii care sa fie usor de utilizat si de spalat, ofera multa atentie modului de inchidere – fermoarele sa fie sigure si sa nu prezinte un pericol de zgarieturi pentru bebelus, evita panglicile care pot fi desfacute usor, pot fi bagate in gura sau sunt prea lungi si se pot infasura, odata desfacute, in jurul gatului copilului.
De asemenea, e bine sa cumperi saci de dormit care sa lase totusi loc copilului sa isi miste picioarele si sa se potriveasca ca marime pentru a evita disconfortul sau incalzirea deficitara.
Din "bagajul" pentru iarna nu trebuie sa lipseasca lotiunile si uleurile de corp care sa previna uscarea pielii, trusa de prim ajutor, haine de schimb pentru copil, patura, ceai cald.
Nu plecati pe distante lungi cu copilul pe timpul zilelor geroase si nu stati mult timp afara daca bebelusul e mic si nu uitati ca supraincalzirea este la fel de grava ca si o imbracaminte sumara.
Sursa: BabyZone