Tinerele mame au dreptul sa alapteze la locul de munca. Reglementari de ultima ora ale Ministerului Sanatatii
Proaspetele mame care doresc cu tot dinadinsul ca pana la implinirea varstei de un an a copiilor sa mearga la serviciu, fie din teama de a nu-si pierde postul, fie din prea multa placere pentru ceea ce fac acolo, vor avea posibilitatea sa-i alapteze pe micuti la locul de munca. Atat patronii, cat si angajatorii din institutiile de stat sunt obligati sa asigure salariatelor care muncesc si au copii cu varsta pana intr-un an, doua pauze pentru alaptare sau sa reduca, zilnic, programul de lucru al acestora cu doua ore. In plus, la locul de munca, mamele nu-si vor alapta copiii oriunde, ci in sali speciale care sa indeplineasca toate conditiile de igiena. Aceste incaperi pentru alaptat vor fi amenajate in incinta unitatilor sau a institutiilor in care lucreaza proaspetele mame. In ceea ce priveste pauzele, acestea sunt de o ora fiecare, aici fiind inclus si timpul de deplasare serviciu-casa, casa-serviciu. Mamele care nu pot sau nu doresc sa mearga in pauze pana acasa pot primi micutii, adusi de tatici sau de altcineva, la locul de munca pentru a-i alapta.
Cele doua pauze sau reducerea cu doua ore a timpului de lucru nu vor afecta veniturile salariale ale angajatelor aflate in aceasta situatie. Pentru asigurarea securitatii si a sanatatii salariatelor care alapteaza, in regulamentele interne ale unitatilor vor trebui sa existe masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a acestora.
Ministerul Sanatatii a dat, toate aceste norme si reglementari pe baza Legii privind protectia maternitatii la locurile de munca aparuta in luna martie 2005.
Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca alaptarea este foarte importanta pentru dezvoltarea copiilor. Acestia sunt protejati de infectii digestive sau de boli alergice. Toate acestea contribuie la scaderea morbiditatii si a mortalitatii infantile. Alaptarea este o modalitate de prevenire a abandonului datorita intaririi legaturilor afective si a atasamentului mama-copil. Sanatatea mamei este si ea influentata pozitiv de catre alaptare. S-a dovedit ca la femeile care au alaptat, a scazut incidenta cancerului la san si a cancerului ovarian. Durata optima a alaptarii este de 6 luni, alaptarea avand si costul cel mai scazut comparativ cu orice lapte care poate fi dat sugarului.
Aurelientu Popescu, presedintele executiv FEPAIUS