Dezvoltata in ani 1950-1970 de catre neurologul pediatru dr. Vaclav Vojta, trapia Vojta (sau locomotia reflexa) este unul din programele de tratament fizioterapeutic considerate standard, in special in Europa, pentru copiii cu probleme locomotorii.
Dr. Vojta a pus la punct terapia care ii poarta numele prin observatii empirice. El a studiat reactiile ce apar in intregul corp ca rezultat al unei numite stimulari periferice a pacientului aflat intr-o anumita pozitie. S-a descoperit ca anumite componente ale acestei activitati musculare globale provocate se gasesc in toate formele de locomotie umana.
Terapia Vojta poate sa fie de mare ajutor in tetrapareza spastica, reabilitarea dupa leziuni cerebrale, leziuni ale coloanei vertebrale, reabilitarea dupa accidentele vasculare cerebrale, scleroza multipla si alte afectiuni neurologice. Datorita caracteristicilor creierului, terapia Vojta este cel mai eficienta in primul an de viata, dar poate fi folosita si mai tarziu.
Tiparele generale, descoperite de Vojta in 1954, reprezinta baza locomotiei reflexe. Tiparele generale se refera la raspunsurile motorii care apar atunci cand se aplica terapia Vojta. Este activata musculatura scheletica din intregul corp, intr-o maniera coordonata, iar sistemul nervos este atins in toate punctele sale importante.
In afara de musculatura scheletica sunt activati si muschii care controleaza expresia faciala, miscarile globilor oclari, respiratia, functiile vezicii urinare si ale colonului. Acest aflux de reactii motorii este determinat de presiunea aplicata pe anumite parti ale corpului (numite “zone”), cu pacientul asezat in anumite pozitii nespecifice. Reactiile motorii astfel obtinute sunt parte din tiparele de miscare obisnuite ale omului: mersul, intinderea mainii, apucarea unui obiect, rostogolirea. Tiparele generale formeaza baza reabilitarii motorii a bebelusilor, copiilor, adolescentilor si adultilor.
Scopurile terapeutice ale locomotiei reflexe sunt: facilitarea controlului automat al pozitiei corpului, facilitarea controlului activ al membrelor si stimularea activitatii musculare coordinate. Aceste abilitati naturale, pe care le detine orice om sanatos sunt mai mult sau mai putin impiedicate de o leziune centrala sau periferica a sistemului nervos.
Prin terapia Vojta, un pacient cu probleme locomotorii, capata si abilitatea de a comunica si a initia contactul cu o alta persoana. Pentru un copil, aceste lucruri sunt extrem de importante pentru ca il ajuta sa se integreze in mediul sau. Locomotia reflexa poate fi folosita ca baza pentru alte terapii pentru a ajuta copilul sa indeplineasca sarcinile date de psiholog, educator, logoped, etc.
Pentru a fi eficienta, terapia Vojta trebuie folosita de mai multe ori pe zi. O sedinta de tratament dureaza intre 5 si 20 de minute. Parintii joaca un rol important in implementarea terapiei caci numai ei petrec destul timp cu cel mic pentru a putea exersa de mai multe ori pe zi.
Terapia poate sa dureze cateva saptamani, cateva luni sau cativa ani. In tot acest timp, terapeutul trebuie sa educe parintii si sa-i sustina. Programul de tratament, durata sa, durata pauzelor sunt revazute si revizuite permanent de catre specialist, tinand cont de progresele facute.