Sindromul TORCH se refera la infectia fatului sau a nou-nascutului cu anumiti agenti patogeni. TORCH este acronimul de la Toxoplasmoza, Alti patogeni (in engleza – other), Rubeola, Citomegalovirus, Herpes Simplex.
„Alti patogeni” se refera la: hepatita B, sifilis, HIV, virusul varicelo-zosterian si alti agenti.
Oricare dintre acesti patogeni poate sa provoace o serie de simptome asemanatoare la fat si nou-nascut, motiv pentru care au si fost grupate astfel. Toate infectiile afecteaza ochii, sistemul nervos central si pielea. Sindromul TORCH se caracterizeaza in principal prin trei simptome comune agentilor patogeni:
Corioretinita – inflamatie a retinei si a coroidei (in special in cazul Toxoplasmozei si al citomegalovirusului).
Microcefalie – capsorul este prea mic pentru un nou-nascut sau pentru varsta gestationala a fatului.
Calcifierea cerebrala – depozite de calciu in creier.
Pe langa acestea, oricare din patogenii sindromul TORCH pot sa duca la febra, sangerari sub piele, hepatomegalie si splenomegalie, icter, probleme de auz sau pierderea totala a auzului, probleme de vedere sau pierderea totala a vazului, retard mental. Fiecare din agenti poate sa aiba si alte efecte, in functie de varsta gestationala in momentul infectarii si alti factori.
Uneori fatul moare inca din viata intrauterina, alteori imediat dupa nastere. Cei care supravietuiesc pot sa ramana cu probleme pentru toata viata. Este posibil ca bebelusul sa se nasca sanatos, dar sa apara probleme pe parcurs.
Toxoplasmoza
Este infectia provocata de un parazit microscopic numit Toxoplasma gondii. Boala este usoara, adesea fara simptome la persoanele sanatoase, insa este periculoasa pentru gravide caci poate traversa bariera placentei, infectand fatul. Toxoplasmoza congenitala poate sa ucida fatul sau sa ii provoace probleme pe termen lung. Majoritatea celor infectati iau microorgansimul din carnea cruda sau prea putin gatita, din apa contaminata, de pe fructe si legume nespalate, atingand pamant contaminat, carne cruda sau excremente de pisica. Toxoplasmoza nu se poate transmite de la om la om decat prin transfuzie de sange.
Pentru a preveni infectarea, mananca numai carne bine gatita, spala bine legumele si fructele, evita se ingrijesti animale, sa te ocupi cu gradinaritul, sa bei apa din fantani. Doar 15% din femeile adulte sunt imune la toxoplasmoza, restul risca oricand sa ia boala in timpul sarcinii. Din fericire, nu toate gravidele infectate transmit parazitul copilului.
Rubeola
Este o infectie eruptiva, provocata de virusul rubeolei. Primele semne (daca exista) apar la 10-20 de zile dupa expunere. Se manifesta prin febra, umflarea ganglionilor, dureri de incheieturi, ochi inrositi, apoi apare eruptia cutanata.
Rubeola se poate lua de la persoane infectate, in perioada in care au eruptia cutanata. Este important ca orice gravida sa se fereasca de persoanele bolnave sau de persoanele care au intrat in contact cu bolnavii de rubeola. Dn fericire, boala se poate preveni usor, printr-un vaccin facut inaintea sarcinii. La gravidele in primul trimestru sansele ca fatul sa fie infectat sunt foarte mari (98-99%). Sindromul rubeolei congentiale inseamna, pentru fat, pierderea auzului si vazului, retard mental, deficit de crestere, microcefalie, diabet si multe alte probleme.
Citomegalovirusul
Este un virus din categoriaHerpes Simplex. Se transmite prin contactul cu lichidele corporale ale unei persoane infectate (lacrimi, lapte de san, saliva, urina, fecale, sperma, secretie vaginala). Te poti infecat prin sarut, contact sexual, sau prin tacamuri folosite la comun.
Adultii infectati nu au, de obicei, simptome, deci este posibil sa nu stii daca ai fost vreodata infectata. Jumatate dn femeile adulte sunt imune. Riscul de a fi infectata in timpul sarcinii este foarte mic, dar daca totusi s-a intamplat, sansele de a infecta si fatul sunt de 30-50%. Unii din nou-nascutii cu infectie CMV au simptome inca de la nastere. Insa foarte multi au o infectie „tacuta”, adica la nastere nu au niciun simptom, dar pe parcurs apar problemele.
Herpes Simplex
Se poate manifesta printr-o leziune in zona fetei (simplex 1) sau in zona genitala (simplex 2). Poti lua boala prin contactul cu leziunile orale sau genitale ale unei persoane infectate, Adica prin sarut, sex si folosirea in comun a tacamurilor si paharelor.
Fatul este infectat de obicei in timpul nasterii, dupa ruperea membranelor, daca mama are chiar atunci o infectie activa. Imbolnavirea fatului poate fi prevenita prin cezariana.
Unii dintre acesti agenti patogeni (herpes simplex, citomegalovirusul) odata patrunsi in organism raman aici pentru toata viata si pot da infectii recurente. Este periculoasa pentru fat infectia primara, adica atunci cand esti infectata prima data. Infectia recurenta foarte rar afecteaza fatul, iar daca se intampla, simptomele lui sunt usoare.