Daca bebelusul tau pare palid si obosit, este nervos, nu are pofta de mancare, are unghiile sensibile si ii bate inimioara repede, este posibil sa sufere de anemie feripriva. De asemenea, este posibil ca sugarul sa aiba anemie fara sa apara niciun simptom.
Dar ce inseamna anemia si cum apare ea? Daca un copil este anemic inseamna ca celulele rosii ale sangelui sau nu transporta suficient oxigen catre celule si tesuturi. Anemia poate sa aiba mai multe cauze, insa cel mai adesea, de vina este lipsa fierului.
Organismul uman are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteina localizata in celulele rosii, care face transportul de oxigen catre celule. Daca nu primeste fier, organismul nu va putea produce destula hemoglobina, deci sangele va contine mai putine celule rosi, iar cele care exista vor fi mai mici. Astfel, tesuturile organismului nu primesc o cantitate suficienta de oxigen.
Anemia apare cel mai des la copii, pentru ca in perioadele de crestere au nevoie de mai mult fier si nu intotdeauna il primesc. Deficienta de fier are mai multe motive posibile. Poate ca cel mic nu primeste suficient fier prin alimentatie, sau poate ca fierul pe care il primeste nu poate fi absorbit eficient.
In ultima luna a sarcinii, corpul fatului acumuleaza rezerve de fier care ii ajung pana la varsta de sase luni. De aceea, prematurii, care nu au apucat sa acumuleze fierul necesar, prezinta cel mai mare risc de a face anemie. Rezervele de fier ar putea sa le ajunga doar 2-3 luni sau chiar si mai putin.
Sunt in pericol si bebelusii care primesc lapte de vaca mai devreme de un an, pentru ca laptele de vaca este sarac in fier si poate impiedica absorbtia fierului provenit din alte surse.
Cel mai usor se absoarbe fierul din laptele de san, asa ca bebelusii nascuti la termen si alaptati nu ar trebui sa aiba probleme in primele 4-6 luni. Dupa aceasta varsta, cand se trece la diversificiare, bebelusul va primi mai putin lapte de san, deci mancarea solida pe care o consuma trebuie sa contina si fier. Daca nu poti alapta, formula de lapte praf trebuie sa contina si fier.
La prematuri, dismaturi, gemeni, nou-nascuti cu probleme de sanatate, se administreaza fier, din saptamanile 6-8 de viata. De obicei se administreaza zilnic 1-2 mg de fier pentru fiecare kilogram de greutate corporala, dar numai cu acordul medicului pediatru sau neonatolog. Tratamentul se continua pana la un an.
La copiii nascuti la termen, cu greutate normala si fara probleme de sanatate se poate administra aceeasi cantitate de fier, 1-2 mg/kilogram, in fiecare zi, timp de trei luni, evident, tot cu acordul medicului.
Pana la varsta de un an copilul nu primeste decat lapte de san sau formula speciala, niciodata lapte de vaca.
Cand trece pe solide, copilul trebuie sa primeasca alimente bogate in fier, mai intai mancare de bebelusi fortificata cu fier, apoi carnita slaba de pui, legume cu frunze verzi, galbenusuri de ou, leguminoase.
Din dieta bebelusului nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele bogate in vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului.
Atentie! Inainte de a da copilului suplimente cu fier, cere sfatul medicului. Prea mult fier poate sa-i faca rau!