Persoana cu halat alb si cu instrumente ciudate provoaca copiilor tulburare si neliniste. Astazi, din ce in ce mai multi copii sunt prieteni cu medicul pediatru. Luptele episodice de alta data din cabinetele medicale, cu cate un copil care cauta disperat salvarea in ochii mamei, sunt mult mai rare.
In general refuzul copilului de a accepta ingrijirea medicului se datoreaza pozitiei familiei, mai ales daca micutul este amenintat cu „injectia” pentru a se cuminti.
Oferiti copilului explicatiile necesare pentru a vedea in doctor un bun prieten, care are grija ca acesta sa creasca mare si voinic, sa nu il doara gatul sau burtica. Pentru a-l apropia de doctor, duceti-l la control periodic, cand copilul este sanatos si nu are nevoie nici de vaccinare. Evitati ca micutul sa asocieze injectia cu examinarea medicala.
Nu merg la doctor!
Alegerea medicului pediatru potrivit este foarte importanta, atat din punct de vedere al profesionistului informat, cat si al omului cu sensibilitate care sa arate interes pentru copil. Alegeti un medic care sa fie direct si natural, care sa vorbeasca cu dumneavoastra si cu copilul, care sa va explice ce se intampla in fiecare moment, cum se numeste fiecare instrument pe care il foloseste. In felul acesta el va familiariza copilul cu actul medical si ii va castiga increderea.
Parintii trebuie sa-si ajute copilul sa accepte ideea vizitei la doctor, sa aiba incredere in medic si sa colaboreze cu acesta. Stati cu copilul in timpul examinarii, tineti-l langa dumneavoastra si va fi mai linistit.
Cand ma vede doctorul?
Se recomanda ca nou-nascutii sa fie vazuti regulat de catre medicul de familie inca din prima sau a doua zi de la venirea de la maternitate.
Examenele de bilant se fac la varsta de o luna, la doua, la patru, la sase, la noua, si la 12 luni. Cu aceste ocazii medicul evalueaza dezvoltarea sugarului, cere informatii mamei, raspunde intrebarilor parintilor si ii sfatuieste in legatura cu alimentatia si modul de ingrijire ca si cu aprecierea evolutiei ulterioare a copilului.
De ce trebuie sa ai grija mama daca ma imbolnavesc?
Sistemul imunitar al sugarilor se dezvolta treptat. Daca copilul prezinta tuse, ii curge nasul, are dureri in gat, temperatura sau probleme cu burtica, cereti sfatul medicului.
Sfatuiti-va cu medicul dumneavoastra daca :
- Sugarul plange cu insistenta si pare sa aiba dureri mari;
- Are temperatura ridicata si nu reusiti sa o reduceti cu mijloace obisnuite;
- Respira greu, tuseste si are nasul infundat;
- Inghite cu dificultate;
- Este palid sau vanat la fata;
- Are varsaturi abundente, mai mult de o ora;
- Gura lui este uscata;
- Are mai mult de trei scaune moi in timpul unei zile;
- Refuza sa manance la doua mese consecutive.
Organele genitale ale nou-nascutilor pot sa ne puna probleme. La baietei, testiculele par de obicei umflate din cauza concentratiei de lichide, iar la fetite adeseori se poate observa un lichid albicios sau putin sange, un fel de „menstruatie” datorita hormonilor materni care trec in organismul nou-nascutului in timpul sarcinii. Aceste semne nu sunt un motiv de ingrijorare, dar este bine sa fie semnalate medicului.