Luxatia congenitala de sold apare de cele mai multe ori imediat dupa nastere. Din punct de vedere medical, procentul luxatiilor congenitale de sold este mai mare in cazul fetitelor decat in cazul baieteilor. Despre aceasta problema ne vorbesc colegii de la www.bebelu.ro.
Potrivit medicilor, nou-nascutii pot mosteni luxatia congenitala de sold din mediul familial, aceasta afectiune avand o rata mare de transmitere pe cale ereditara. Mai mult de un sfert dintre cazurile de luxatie congenitala de sold este transmisa in aceasta modalitate.
O alta cauza care poate determina o astfel de afectiune este reprezentata de operatiunile chinuitoare de extragere a bebelusului in timpul nasterii naturale. Infasarea bebelusului poate deveni sursa unor astfel de afectiuni.
Luxatia congenitala de sold nu prezinta simptomatologie inca de la inceput, mai ales pentru ca nou-nascutul este prea mic, de multe ori infasat. Lipsa de experienta a parintilor poate fi o alta cauza pentru care aceasta afectiune este depistata de cele mai multe ori atunci cand bebelusul incepe sa mearga in picioare.
Un picior mai scurt, mersul pe varfuri, pliuri diferite la nivelul coapselor, structura bazinului diferita sunt cateva dintre simptomele afectiunii. Ori de cate ori parintii le observa este indicat sa va prezentati la medic in vederea initierii examenului radiologic.
Tratamentul luxatiei congenitale de sold difera in functie de gravitate. In cazurile mai usoare ori in cazul celor depistate mai repede, medicii recomanda un tratament ortopedic prin portul unui chilotel cu rol de indepartare a coapselor in asa fel incat articulatiile de la nivelul coapselor sa isi revina, recapatandu-si pozitia normala. Boala necesita supravegherea medicala de specialitate vreme indelungata. In cazurile grave, medicii recomanda interventia chirurgicala si tratamentul cu gips pentru pozitionarea departata a picioarelor.