Este dificil sa stii daca un copil este bolnav. Cand observi ca bebelusul tau e mai putin vioi, plangacios, refuza sa manance, are o paloare neobisnuita, sau din contra fata este calda, imbujorata, daca se „lipeste” de tine solicitand un surplus de atentie, este posibil ca sa nu-i fie bine si acestea sa fie primele semne de boala. Este bine sa incerci sa cauti niste semne si simptome clare.
La un copil sub un an, toate semnele si simptomele trebuie luate in serios, deoarece copii se imbolnavesc repede si orice infectie poate fi potential periculoasa. Ca regula generala, cu cat este mai mic copilul cu atat mai repede trebuie consultat medicul pediatru. Fiecare boala are tratamentul sau specific care va fi recomandat de catre medicul pediatru. Exista insa unele masuri generale si chiar terapeutice pe care le pot face la domiciliu mamele si care sunt necesare si eficiente in majoritatea afectiunilor comune ale copilului.
Masuri generale:
Camera copilului bolnavior trebuie sa fie bine aerisita, cu mobilier putin, ferita de curenti de aer si iluminata mai discret. Temperatura in camera nu va fi mai mare de 22, 23 ºC, iar umidificarea aerului va fi asigurata prin amplasarea in camera a unui vas cu apa cu musetel cu suprafata mare de evaporare. Copilul va fi imbracat lejer, nu prea gros sau prea strans pe corp; in camera va intra cat mai putina lume si se va evita o atmosfera tensionata in preajma sa.
Masuri pentru combaterea febrei:
Temperatura normala a copilului tau poate varia de la 36 ºC pana la 37, 2 ºC. La sugari temperatura se va masura rectal, iar dupa varsta de 1-2 ani este de preferat, din punct de vedere psihologic, sa se masoare temperatura la subsioara (in axila). Cand temperatura se masoara rectal se apreciaza dupa ce se scad 3, 4 diviziuni (liniute).
Exemplu: daca pe termometru arata 37, 8 ºC atunci temperatura micutului tau va fi de 37, 5 ºC. In caz ca temperatura este moderat crescuta (37, 5-38 ºC) se va administra paracetamol (eferalgan, panadol baby, calpol sau paracetamol sirop). In afara siropului cu paracetamol poti folosi pentru combaterea febrei si a durerii, un alt produs care contine ibruprofen (un antiinflamator), dar numai peste varsta de 6 luni. Ca preparate care contin ibuprofen enumeram: Nurofen, Marcofen, Ibugisic etc. Daca temperatura persista si este mai mare de 38 ºC ii vei face copilasului impachetari astfel: se inmoaie un scutec sau un cearceaf intr-un lighean cu apa (ai grija ca apa sa fie la temperatura camerei) se pune putin otet (2,3 linguri la un lighean cu apa) cu care se va infasura sugarul de la ombilic (buric)in jos. Pe frunte poti sa-i pui o compresa cu acelasi lichid. Schimba impachetarea peste un sfert de ora si repeta pana la scaderea febrei. Se pot face si impachetari locale cu apa si otet pe talpi si frunte.
Masuri pentru combaterea tusei:
Urmareste in permanenta ca atmosfera din camera copilului sa nu fie uscata si ca acesta sa bea zilnic cat mai multe lichide (foarte potrivite sunt ceaiurile de tei, patlagina, cimbru-calde, putin indulcite cu glucoza).
Pe piept aplica-i comprese calde cu sare sau spirt medicinal.Daca este un sugar mic ii poti administra solutii mucolitice (Bronhexim, Brofimen) iar daca este un sugar mare sau copil peste un an, siropuri expectorante (patlagina, cu carbocisteina, ambroxol etc).
Masuri pentru combatera obstructiei nazale (nas infundat):
In cazul in care copilul tau are nasucul infundat, pe langa umidificarea atmosferei, va trebui sa il cureti cu tampoane curate, umezite in ser fiziologic. In fiecare nara se vor picura 2, 3 picaturi de ser fiziologic sau apa sarata (apa de mare-Nazomer).
Daca observi secretii nazale abundente se pot picura 2, 3 picaturi de ser efedrinat 0, 5%, dar nu mai mult de 3, 4 zile consecutiv.
Masuri pentru combaterea varsaturilor:
Daca acestea au aparut, da-i copilului sa bea timp de 6,7 ore ceai de menta sau chimen indulcit cu glucoza, 5 g (una lingurita) la 100 ml de lichid. Se mai pot folosi solutii pentru rehidratari orale (GESOL-saruri de rehidratare orala sub forma de pulbere, care se dizolva in apa). In tot acest timp vei inceta sa-i mai dai altceva de mancare, in afara de compoturi, sucuri naturale de fructe, supe strecurate. Nu-l forta sa manance, iar dupa cura de lichide vei trece la un regim lacto-fainos in cantitati mici si dese. Daca varsaturile persista peste 24 ore, se consulta de urgenta medicul pediatru (exista pericolul de deshidratare)
Febra, diareea sau varsaturile pot duce la pierderi mari de lichide si la deshidratare rapida mai ales la sugari. De aceea este necesar sa-i dai lichide din abundenta sub forma de ceai, compoturi sau sucuri naturale de fructe.
Masuri pentru profilaxia si combaterea stomatitei (pete albe pe limba sau gingii):
Vei sterge pe dinauntru gurita bebelusului cu glicerina boraxata cu stamicin de 7, 8 ori pe zi inainte de mese si cu o solutie de bicarbonat 10 % (2 lingurite de bicarbonat la100 ml apa fiarta si racita).
Masuri pentru protejarea pielii:
In timpul bolii, asigura-te ca pielea copilului tau este in permanenta foarte curata si protejeaz-o cu pudre si creme adecvate.
Baia se face zilnic la sugarul mic chiar daca este bolnav.
Ori de cate ori ai cea mai mica indoiala cu privire la starea de sanatate a copilului tau telefoneaza-i medicului tau pediatru si descrie-i semnele si simptomele pe care le-ai identificat. Doctorul i-ti va spune ce sa faci si i-ti va indica daca este necesara o consultatie imediata (de urgenta) sau daca mai poti astepta.