Ce este lichidul amniotic?
Lichidul amniotic este lichidul care umple sacul din jurul fatului. El are mai multe roluri importante:
- Protejeaza fatul de traume ( de exemplu in cazul unei cazaturi).
- Previne comprimarea cordonului ombilical care poate reduce cantitatea de oxigen primita de fat.
- Pastreaza o temperatura constanta in interiorul uterului.
- Protejeaza fatul impotriva infectiilor.
- Permite fatului sa se miste asa incat muschii si oasele lui sa se poata dezvolta corespunzator.
- Ajuta la dezvoltarea sistemul digestiv si respirator, pentru ca fatul inspira si expira, inghite si elimina lichid amniotic.
Cum se formeaza lichidul amniotic?
In primele 14 saptamani de sarcina, lichidul trece din sistemul circulator al mamei, in sacul amniotic. In trimestrul al doilea, fatul incepe sa inghita lichidul, care trece prin rinichii sai si este eliminat sub forma de urina. Apoi il inghite din nou, „recicland” lichidul o data la cateva ore. (Da, asta inseamna ca o mare parte din lichid este de fapt urina fatului.)
Deci fatul joaca un rol important in pastrarea unei cantitati optime de lichid amniotic. Totusi, cateodata sistemul acesta nu functioneaza perfect, iar rezultatul este o cantitate prea mare sau prea mica de lichid amniotic, ambele variante fiind periculoase.
Care este cantitatea potrivita de lichid amniotic?
In conditii normale, cantitatea de lichid amniotic creste pana la inceputul ultimului trimestru de sarcina. In saptamana 34 lichidul atinge cantitatea maxima, adica aproape un litru. Dupa acest moment, cantitatea scade pana la nastere.
Daca la un moment dat in timpul sarcinii cantitatea de lichid amniotic este prea mica afectiunea se numeste olihidromatoza. Opuul acesteia este polihidromatoza, adica o cantitate prea mare de lichid. Aproximativ 8% din femeile inarcinate sufera de olihidromatoza.
Cum se diagnosticheaza olihidromatoza?
Medicul poate suspecta aceasta afectiune daca mama pierde lichid amniotic, daca abdomenul ei este prea mic pentru varsta sarcinii sau daca nu simte miscarile copilului. Olihidromatoza poate aparea la femeile cu tensiune crescuta, la cele care sufera de preeclampsie, diabet sau lupus si la cele cu sarcina prelungita.
Pentru un diagnostic sigur, medicul recomanda o ecografie prin care se masoara indexul lichidului amniotic (AFI). In trimestrul al treilea, indexul normal este intre 5 si 25 cm. La un index mai mic de 5 cm se punde diagnosticul de olihidromatoza.
Ce provoaca olihidramnioza?
Medicii nu cunosc in totalitate cauzele care pot duce la niveluri scazute de lichid amniotic. Afectiunea apare cel mai des in ultimul trimestrul, in pecial adaca sarcina este prelungita. Iata cateva din cauzele cele mai des intalnite:
Membrane rupte. O mica ruptura a membranelor permite lichidului sa se scurga. Se poate intampla oricand in timpul sarcinii, dar cel mai des apare in ultimul trimestru. Pierderea lichidului poate fi observata de mama sau de medic in timpul consultatiei. O ruptura a membranelor poate duce la infectii atat la mama cat si la fat, deoarece bacteriile vor putea patrunde in sacul amniotic. Uneori, rupturile se vindeca de la sine iar nivelul lichidului revina la normal.
Anomalii ale placentei. O anomalie a placentei, de exemplu o desprindere partiala, impiedica sangele si nutrientii sa ajunga la fat, ceea ce va intrerupe ciclul lichidului amniotic.
Anumite boli ale mamei. Dupa cum am mai spus, anumite boli, precum tensiunea arteriala crescuta, preeclampsia, diabetul si lupusul, pot provoca niveluri scazute ale lichidului amniotic.
Anomalii ale fatului. Daca se observa o cantitatea prea mica de lichid in primul sau al doilea trimestrul, acesta poate fi un semn ca fatul are un defect. Daca fatul nu are rinchi, are rinichi foarte slab dezvoltati (sindromul Potter) sau are tractul urinar blocat, el nu poate produce suficienta urina pentru a pastra nivelul optim de lichid.
Ce se intampla dupa diagnostic?
Femeia care sufera de olihidomatoza va fi atent monitorizata de medic pentru a vedea daca fatul se dezvolta normal. Tratamentul depinde de varsta sarcinii, starea fatului si celelalte complicatii care pot exista. In orice caz se vor face ecografii periodice pentru a verifica starea fatului. Mama va trebui sa bea multa apa si sa observe cu atentie miscarile copilului pentru a-si putea anunta medicul daca fautl devine mai putin activ.
Daca sarcina este aproape de termen, va fi provocata nasterea pentru a nu pune in pericol sanatatea fatului.
Olihidromatoza mareste riscul de complicatii la nastere. Daca nivelul lichidului devine foarte scazut este posibil ca in timpul contractiilor fatul sa apese pe cordonul ombilical.
In timpul travaliului, medicul poate introduce in uter o solutie salina calduta asa incat cordonul ombilical sa nu poata fi comprimat.