Bolile eruptive ale copilariei nu cruta aproape niciun copil, asa ca, daca observi pe pielea celui mic, o eruptie insotita de febra, aproape sigur este vorba de una dintre bolile eruptive ale copilariei, numite adesea si exanteme: varicela, rujeola, rubeola, eritemul infectios. Toate sunt provocate de infectii virale si sunt foarte contagioase, transmitandu-se prin intermediul aerului. Daca intr-un colectiv apare un copil cu una din bolile eruptive, sigur o vor lua cel putin inca cativa. Adesea, dintr-o clasa de 20-25 de copii de scoala primara, se ajunge ca trei sferturi sa faca boala.
Din fericire, exantemele nu sunt periculoase, se vindeca de la sine, fara complicatii, si copilul le depaseste usor, daca este sanatos. Mai multe probleme pot avea copiii cu sistemul imunitar slabit si sugarii. Insa trebuie sa ramana in carantina pentru a nu infecta alti copii. Pentru ca bolile copilariei sunt de natura virala, nu exista tratament, in afara celui simptomatic. Asadar, antibioticele nu aduc niciun beneficiu, ele neputand sa omoare virusurile. In schimb, dupa ce suporta cele 1-2 saptamani de boala, copilul capata imunitate pe viata.
Daca boala in sine nu este deloc periculoasa, complicatiile ei pot fi. Toate bolile copilariei implica riscul unor complicatii grave precum pneumonia, encefalita, bolile renale, suprainfectii ale oaselor, articulatiilor, pielii. Cele mai frecvente sunt infectiile pielii, provocate de spargerea, ruperea si scarpinarea basicutelor caracteristice exantemelor.
Simptomul celmai usor de observat este eruptia manifestata prin basicute rosiatice, pline cu lichid, care evolueaza pe parcursul bolii. Dar totul incepe cu simptome caracteristice racelii: febra, dureri in gat, congestie nazala, dureri musculare, oboseala, tuse, stranut. Pe parcurs pot sa apara greata, varsaturile, ametelile.
In ce priveste tratamentul, nu se pot face multe. Boala trebuie lasata sa-si urmeze cursul firesc si va trece in 1-2 saptamani, ca orice infectie virala. Pana atunci, pentru a diminua disconfortul si durerile copilului, se pot administra anti-termice si calmante usoare, cele mai potrivite fiind cele pe baza de acetaminofen. Cel mai bine este sa ceri sfatul medicului, sau macar al farmacistului. Unii medici prescriu si un complex de vitamine si minerale pentru a intari organismul pe parcursul bolii. In rest, copilul trebuie sa se odihneasca cat mai mult si sa consume multe lichide, impreuna cu o alimentatie bogata in vitamine (fructe si legume proaspete). Pentru ca basicutele din gat il vor durea, este posibil sa nu poata manca orice. Trebuie sa-i oferim mancare moale (piureuri, budinci) pe care sa o inghita usor. Nu strica sa-l rasfatam un pic pe cel mic, oferindu-i mancarea preferata pentru ca este foarte important sa manance bine in perioada bolii.
Complicatiile grave apar cel mai frecvent la copiii subnutriti.
Atentie! Nu se administreaza antibiotice pentru ca acestea nu sunt eficiente impotriva virusurilor. Numai medicul poatre decide sa prescrie antibiotice, daca observa ca a aparut o suprainfectie. De asemenea, nu se administreaza aspirina. Acest medicament, administrat copiilor cu infectii virale poate sa declanseze sindromul Reye.
Basicutele caracteristice acestor boli apar pe tot corpul, inclusiv in palme, in talpi, in gat, in zona genitala. Este foarte important ca basicutele sa nu fie rupte, altfel copilul se alege cu cicatrici pe viata. De aceea, se taie unghiutele scurt si se mentin mainile curate pentru a preveni suprainfectiile pielii. Pentru ca bubitele provoaca mancarimi, este bine sa punem manusi copilului, mai ales cand doarme. Astfel, daca se scarpina in somn, macar stim ca nu va rupe bubitele. De asemenea, putem incerca sa micsoram mancarimile, folosind un ungunet mentolat sau pudra de talc mentolata.
Varicela (varsat de vant). Este provocata de virusul varicelo-zosterian. Se manifesta mai intai prin vezicule cu lichid limpede. In timp, lichidul devine mat, apoi basicutele se usuca si se formeaza crusta. Trebuie lasate sa se vindece de la sine pana cand cade crusta, pentru a nu lasa cicatrici. Perioada de incubatie este intre 10 si 28 de zile, cel mai adesea, 14 zile. Copilul este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia primelor vezicule si pana la 5-6 zile dupa caderea crustelor. Dupa ce trece boala, virusul ramane in organism si se poate reactiva la un moment dat, pe parcursul vietii, provocand boala cunoscuta drept zona zoster.
Rubeola (pojarel). Este declansata de togavirus. Petele sunt roz pal, apar mai intai in jurul gurii, pe gat, apoi se intind pe trunchi, la radacina membrelor, pe fese. Sunt insotite de umflarea ganglionilor de la gat si dureri articulare. Incubatia dureaza 11-21 zile. Trebuie protejate gravidele!
Rujeola (pojar). Este provocata de paraximovirus. Eruptia este formata din pete rosiatice mici care apar intai pe fata, apoi pe trunchi si membre. Incubatia dureaza in jur de 11 zile.
Eritemul infectios acut (boala a cincea). Este provocata de parvovirusul B19. Eruptia apare sub forma de pete rosiatice pe obraji (arata ca si cum ar fi fost palmuit), apoi se intinde pe trunchi si membre. Uneori simptomele sunt foarte usoare si pot trece neobservate sau sunt confundate cu o raceala usoara.
Copilul este contagios atunci cand apar primele simptome asemanatoare cu cele ale racelii. Cand apare eruptia deja nu se mai transmite boala.
Unele dintre bolile copilariei pot fi prevenite astazi, cu ajutorul vaccinurilor. Se foloseste deja de mult timp vaccinul ROR (rubeola – oreion – rujeola), dar unii parinti prefera ca cei mici sa faca aceste boli, pentru a castiga imunitate pe viata. Fiecare parinte decide daca prefera sa vaccineze copilul sau sa-l lase sa se chinuie cate doua saptamani cu fiecare boala. Dar sa nu uitam ca nu este vorba numai de suferinta copilului, ci si de posibilele complicatii grave care sunt rare, dar pot aparea, chiar si la copiii sanatosi.