Aspirina este unul din medicamentele nelipsite din casele sau chiar din gentile noastre. Dar daca ai in casa un copil, acest medicament “minune” devine dintr-o data periculos. Folosirea aspirinei a fost asociata cu sindromul Reye, o boala rara dar foarte periculoasa, care afceteaza copii si adolescentii aflati in convalescenta dupa o infectie virala.
Sindromul Reye este caracterizat de o umflare a creierului si ficatului. Diagnosticul rapid si tratamentul adecvat pot salva viata copilului bolnav.
Cazurile de sindrom Reye au atins punctul maximul in anii ’70-’80. Astazi cele mai multe cazuri suspectate de sindrom Reye se dovedesc a fi alarme false. Insa prevenirea bolii este in continuare foarte importanta. Regula de baza este ca cei sub 18 ani sa nu ia aspirina daca nu a fost recomandata de medic.
La copiii cu sindrom Reye glicemia scade brusc, in timp ce creste nivelul de amoniac si aciditatea sangelui. In acelasi timp, ficatul se umfla si acumuleaza depozite de grasime. Se poate umfla si creierul, ceea ce provoaca pierderea cunostintei si convulsii.
Simptomele apar de obicei la o saptamana dupa o infectie virala, cum este varicela, gripa, raceala, infectiile cailor aeriene superioare. La copiii sub doi ani, primele semne ale bolii sunt diareea si respiratia rapida. La copiii mai mari si la adolescenti, primele semne sunt varaturile repetate, somnolenta, letargia. Pe masura ce boala progreseaza apare confuzia, comportamentul agesiv sau irational, slabiciunea sau paralizia mainilor si picioarelor, convulsiile, pierderea cunostintei. Toate aceste simptome necesita tratament de urgenta.
Cauzele exacte ale sindromului Reye raman necunoscute. In multe cazuri se pare ca este provocat de tratamentul cu aspirina la copii si adolescentii cu infectii virale, de obicei gripa si varicela. In alte cazuri, sindromul exista deja si a fost “demascat” de o infectie virala. Expunerea la toxine – insecticide, ierbicide, dizolvanti, etc – poate sa fie un factor declansator.
Tratamentul rapid este foarte important, el putand salva viata copilului. Medicul trebuie contactat de urgenta daca un copil devine letargic, somnoros, sau are schimbari de comportament dupa ce a avut o infectie virala. Convulsiile si pierderea cunostintei necesita vizita la camera de garda.
Nu exista nicio analiza specifica sindromului Reye. Uneori este nevoie de analize mai invazive pentru a stabili daca nu cumva exista alte boli care dau aceleasi simptome. Se poate face o punctie lombara pentru a verifica daca exista o meningita sau encefalita, o biopsie a ficatului sau o tomografie computerizata (CT).
Odata pus diagnosticul, tratamentul se face in spital. Se pot folosi insulina, corticosteroizi sau fluide administrate intravenos, insa aceasta este treaba personalului medical. Ca parinte, trebuie sa stii cum poti preveni aparitia bolii. Regula de baza este ca niciun copil sau adolescent sub 18 ani nu are voie sa ia aspirina, mai ales atunci cand sufera de o infectie virala. Intotdeauna se verifica prospectul sau eticheta inainte de a da medicamente unui copil. Aspirina poate sa apara unde nici nu te astepti. Nu uita ca aceasta substanta poate sa fie trecuta pe prospect si sub alte nume: acid acetilsalicilic, acetilsalicilat, acid salicilic, salicilat.
La copii cu infectii virale se pot folosi medicamente pe baza de acetaminofen, sau ibuprofen pentru a reduce febra si a usura durerile.
Exista si boli al caror tratament contine doze mari de aspirina. In aceste cazuri copilul trebuie protejat impotriva infectiilor virale prin vaccinuri.
Un articol din Campania de Informare: „Parinte de nota 10 (zece)”