Pielea bebelusilor este extrem de sensibila si „atenta” la ce se intampla in jur. La inceputul vietii, bebelusul ia contact cu lumea inconjuratoare numai prin intermediul pielii (atingerile voluntare ale celor din jur si atingerile involuntare ale obiectelor, prin propriile sale miscari). Astfel, copilasul capata suficiente informatii despre mediul ambiant, pe care, chiar daca nu stie inca sa le interpreteze, le inregistreaza pentru a le utiliza mai tarziu.
Pana la 2 luni
Bebelusul vede slab si campul sau vizual este limitat, pentru ca celulele receptoare din retina nu sunt inca definitiv dezvoltate. Treptat, va incepe sa distinga reliefurile, formele si culorile. In curand, va percepe mai multe informatii vizuale si va capata o atentie sporita la ceea ce e in jur. Pana atunci, singurul contact pe care-l simte cu adevarat este contactul pielii sale cu sanul sau mana mamei si imbratisarea parintilor. Nu-i de mirare ca acei colici atat de incapatanati se pot trata prin asezarea copilasului gol pe burtica mamicii.
3 luni
Reflexul de strangere, care inseamna ca palma nou-nascutului se strange cand este atinsa, incepe sa dispara. Pana acu, bebelusul va strangea degetul doar pentru ca i-l asezati la indemana. La fel si obiectele din preajma. Disparitia reflexului de strangere se asociaza cu momentul in care, incepand sa-si dezvolte vederea, bebe distinge mai precis realitatea. Va putea, deci, strange in mana in mod constient un obiect, dar nu-l va putea inca pastra in palma.
5 luni
Bebelusul incepe sa faca legatura dintre ceea ce vede si ceea ce atinge si isi doreste sa prinda cu manuta ceea ce vede. Poate pastra in manutele sale obiecte mici. Cum buzele ofera, la randul lor, senzatii tactile, bebe duce la gura ce apuca in manute, pentru a-si completa informatiile si a intensifica explorarea realitatii. Este inutil sa-i interziceti acest gest. Bebe nu pricepe ca nu are voie. Inca!
6 luni
Poate prinde obiectele pe care i le intindeti. Cum obiceiul de a le duce imediat la gura persista (sporit si de posibila aparitie a dintisorilor), este bine sa nu-i dati obiecte mici care pot fi inghitite. Copilul mai descopera ceva miraculos: cele doua manute ale sale pot actiona independent una de cealalta. Ele pot indeplini actiuni diferite, simultane si complementare. De aceea, le va exersa abilitatile cat poate de mult: va apuca obiecte, le va lasa sa cada, le va trece dintr-o mana intr-alta, le va tranti de podea sau le va ciocni de un alt obiect. Toate aceste experiente sunt noi pentru el si le va repeta pentru a le intelege mai bine.
7 luni
Degetul mare de la mana devine un centru de interes care merita toata atentia. Il va misca, il va duce, desigur, la gura, va incerca sa-i priceapa utilizarile.
9 luni
Bebelusul incepe sa poata apuca obiectele intre degetul mare si aratator. Oricat de nesemnificativa vi s-ar parea aceasta reusita, sa stiti ca ea reprezinta un pas mare in evolutia copilului. Totusi, abia la 3 anisori va reusi sa tina cum trebuie un creion (intre degetul mare, aratator si mijlociu).
Tot acum, la 9 luni, bebe va putea sa aplaude.