Istet foc!

Inteligenta conceptuala a copilului tau cunoaste acum un enorm progres. Acum el este capabil sagrupeze obiectele pe forme si culori, sa ordoneze si sa numere catevaobiecte. El ajunge sa petreaca mult timp incercand sa exploreze, sacaute, sa scotoceasca si sa demonstreze. Incurajeaza-l sa studiezeobiectele, explica-i, pe intelesul lui, cum functioneaza aceastea,lasa-l sa incerce si singur sa-si dea drumul la radio sau sa sa-siaseze masa dupa indicatiile tale.
 

Sfatul specialistului:

“ Unii parinti incearca sa invete copilul sa citeasca, sa cante la pian sau sa inoate, inainte de varsta de 3 ani. Unele programe educative isi propun sa creeze baby Einstein din frageda copilarie, bazandu-se pe faptul ca, la varsta de 2-3 ani, intensitatea formarii sinapselor este maxima. Desi aceasta varsta este importanta pentru instruirea scolara si personala, este mai bine sa se creeze acum o baza larga de deprinderi, mai degraba decat excelenta intr-un domeniu stiintific. Astfel el va progresa mai usor in lumea tehnologica rapid schimbatoare, unde va avea nevoie de abilitati multiple, unele necunoscute inca.  (dr. M.Gh.Ciobanu, autorul cartii „Copilul nostru”, Ed.Medicala, Bucuresti si Ed. Accent Print, Suceava)   

Ce MARE
este Universul!

La aceasta varsta copilul tau estetot mai indemanatic. El poate folosi foarfecele pentru copii candvrea sa decupeze, reuseste sa tina un pahar plin cu o singura mana,fara sa-l verse.

Capacitatile fizice cresc la aceasta varsta, iarcampul de explorare se largeste. Mersul si alergatul sunt tot maisigure, iar mersul pe tricicleta de asemenea. Universul inconjuratordevine astfel parca tot mai vast, dar acest lucru nu-l sperie, ci ii starneste curiozitatea si nevoia de a-l explora.

Atentie, mami! Copilul are inca nevoie sa fie supravegheat indeaproape deoarece perceptiapericolului nu este inca la inaltimea capacitatilor sale fizice, iarmicutul tau risca adesea si se pune in situatii periculoase,din care nu mai stie cum sa iasa. Asta nu inseamna ca trebuie sa-l prinzi mereu de mana, dar este bine sa nu lasi vigilenta si atentia sa motaie.

Rolul tau in astfel de situatiieste de a-l incuraja si sustine sa iasa singur din impas, fara panicasi teama, si nicidecum sa-l pedepsesti sau sa-l inhibi. Pedepsele si recompensele au capcanele lor. Incurajariletale valoreaza mult mai mult decat o interventie fizicadirecta, pentru ca atunci copilul nu va invata nimic, decat ca nu sepoate descurca singur.

Lasa-l sa se descurce singur, insotindu-luneori cu indicatii verbale de sustinere, si astfel va castigaincredere in el, iar data viitoare va iesi mai usor din impas, avandexperienta gestionarii situatiilor problema.

Vreau sa-ti dau o mana de ajutor

Acum, copilului tau ii place sa sefaca util, chiar daca ideile si initiativele sale nu suntintotdeauna dintre cele mai fericite. Este o fiinta cu obiceiuri,caruia rutina ii inspira stabilitate si siguranta. Puiul tau cunoaste regulile de baza, incepe sa se integreze regulilor vietii in grup, lerepeta si incearca sa le aplice si sa le faca sa fie aplicate. Dupace isi insuseste aceste regulile, chiar ii atentioneaza pe ceicare nu le respecta. Observi cu surprindere ca poate sa explice unuialt copil ca paharul trebuie tinut bine in mana pentru ca apa sa nuajunga pe jos, ca nu se rup revistele, iar tie ca trebuie sa-ti puicentura de siguranta atunci cand conduci. Incepe sa-si dea seama canu este centrul universului, ci reprezinta un membru al comunitatii,iar acest fapt il modeleaza, il transforma.

Dacavrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sacauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra incategoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine sibebelusul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acestghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pecare il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu teingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN itirecomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurirelegata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagine: Alexandru Bruda